Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FENG 422ŞEKER VE ŞEKERLİ ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ3 + 07. Yarıyıl4

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Şeker ve şekerli ürünlerin üretim teknolojilerinin mühendislik temeline dayalı olarak açıklanması ve bu sanayi ürünlerinin laboratuar kontrolleri ve analiz metotları konusunda bilgi verilmesi.
Ders İçeriği Şeker pancarının yapısı, bileşimi ve depolaması, Şeker üretim teknolojisinin çeşitli aşamalarında kullanılan yöntemler, makina ve ekipmanlar, Çeşitli şekerli ürünlerin üretim teknolojileri. Şeker kalite kriterleri, Şekerli ürünlerin üretiminde kullanılan hammaddeler. Şekerli ürünlerin kalite kriterleri. .
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Türkiye ve Dünya’da şeker üretimi hakkında bilgi sahibi olma.
2Şeker üretim teknolojisini öğrenme
3Kakao ve çikolata üretim teknolojisini öğrenme.
4Kestane şekeri, pişmaniye, pekmez, lokum ve cezerye üretimlerini öğrenme.
5Bal ve bal teknolojisi hakkında bilgi sahibi olma.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13
ÖK 0011  3224313424
ÖK 0022 132432 2333
ÖK 0033 123221 2233
ÖK 00411232122 1324
ÖK 00521223113  223
Ara Toplam926131210121118141217
Katkı2013222202323

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14342
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)177
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11313
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






104

4
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2020-2021 Güz1FATMA IŞIK
Detay 2020-2021 Güz1İLYAS ÇELİK
Detay 2019-2020 Güz1İLYAS ÇELİK
Detay 2018-2019 Yaz1İLYAS ÇELİK
Detay 2018-2019 Güz1İLYAS ÇELİK
Detay 2017-2018 Yaz1İLYAS ÇELİK
Detay 2017-2018 Bahar1İLYAS ÇELİK
Detay 2017-2018 Güz1İLYAS ÇELİK
Detay 2016-2017 Bahar1İLYAS ÇELİK
Detay 2012-2013 Bahar2FATMA IŞIK


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FENG 422 ŞEKER VE ŞEKERLİ ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ 3 + 0 1 Türkçe 2020-2021 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Doç. Dr. FATMA IŞIK fisik@pau.edu.tr MUH A0210 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Şeker ve şekerli ürünlerin üretim teknolojilerinin mühendislik temeline dayalı olarak açıklanması ve bu sanayi ürünlerinin laboratuar kontrolleri ve analiz metotları konusunda bilgi verilmesi.
İçerik Şeker pancarının yapısı, bileşimi ve depolaması, Şeker üretim teknolojisinin çeşitli aşamalarında kullanılan yöntemler, makina ve ekipmanlar, Çeşitli şekerli ürünlerin üretim teknolojileri. Şeker kalite kriterleri, Şekerli ürünlerin üretiminde kullanılan hammaddeler. Şekerli ürünlerin kalite kriterleri. .
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Türkiyede ve dünyada Şeker pancarı ve kamışı üretimi, Şeker pancarı kimyasal bileşimi
2 Şeker üretim teknolojisi
3 Şeker üretim teknolojisi,
4 Kakao ve çikolata üretim teknolojisi
5 çikolata çeşitleri
6 Lokum ve cezerye üretimi
7 Akide şeker ve marshmelov üretim teknolojisi
8 Elma şekeri , Krokan şekerleme üretimi
9 Ara sınav
10 Üzüm pekmezi ve diğer pekmez üretim teknolojisi
11 Pişmaniye ve kestane şekeri üretim teknolojisi
12 Hoşmerim ve boza üretim teknolojisi
13 Tahin ve tahin helva üretim teknolojisi
14 Bal ve bal teknolojisi
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Altan,A.,2011 Özel Gıdalar Teknolojisi Ç.Ü. Ziraat fak.., Genel Yayın No:178 Ders Kitabı Yayın No:A-55Türkçe
Ötleş, S. Bal ve Bal Teknolojisi. Alaşehir Meslek Y O Yayınları No:2Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları