Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FENG 315GIDA KATKI MADDELERİ3 + 05. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Günümüzde işlenmiş gıda ürünleri son derece çeşitlenmiş ve üretimde kullanılan gıda katkı maddelerinin sayıları da büyük hızla artmıştır. Konu başlıkları çerçevesinde kullanılan katkı maddelerin daha bilinçli ve amaçlı kullanımı için gerekli bilgilerin verilmesi hedeflenmiştir. .
Ders İçeriği Tanım, tarihçe, sınıflandırma, kalıntı maddeleri, katkı maddelerinin sağlık açısından önemi, enzimler, vitaminler, amino asitler, antimikrobiyaller, antioksidanlar, stabilizatörler, emülgatörler, lezzet artırıcılar, tatlandırıcılar, baharatlar, renk maddeleri, asitler, fosfatlar, katkı maddelerinin kimyasal ve mikrobiyolojik kontrolü, yasal düzenlemeler. .
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Gıdalarda kullanılan katkı maddelerini tanımlayabilme
2Gıdalarda kullanılan katkı maddelerinin fonksiyonlarını belirleyebilme
3Gıda bileşenleri ile gıdalarda kullanılan katkı maddelerinin etkileşimleri hakkında bilgi sahibi olma
4Gıdalarda kullanılan katkı maddelerinin kullanım miktarları ve ürün kalitesi ilişkisini tanımlayabilme becerisi kazanma.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13
ÖK 0014      4 5 45
ÖK 002 4  55   4  5
ÖK 003     45     4
ÖK 00454 5   4     
Ara Toplam98 55958 9 414
Katkı2201121202014

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14114
Ödevler14114
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)166
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)122
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar1HAKAN KARACA
Detay 2022-2023 Bahar1HAKAN KARACA
Detay 2021-2022 Bahar1HAKAN KARACA
Detay 2020-2021 Bahar1HAKAN KARACA
Detay 2020-2021 Güz1RACİ EKİNCİ
Detay 2019-2020 Bahar1HAKAN KARACA
Detay 2018-2019 Güz1RACİ EKİNCİ
Detay 2017-2018 Bahar1RACİ EKİNCİ
Detay 2017-2018 Güz1RACİ EKİNCİ
Detay 2016-2017 Bahar1RACİ EKİNCİ
Detay 2016-2017 Güz1RACİ EKİNCİ
Detay 2015-2016 Bahar1RACİ EKİNCİ
Detay 2015-2016 Güz1RACİ EKİNCİ
Detay 2013-2014 Güz1RACİ EKİNCİ
Detay 2012-2013 Güz1RACİ EKİNCİ
Detay 2011-2012 Yaz1RACİ EKİNCİ
Detay 2011-2012 Güz1RACİ EKİNCİ
Detay 2010-2011 Yaz1RACİ EKİNCİ
Detay 2010-2011 Güz1RACİ EKİNCİ


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FENG 315 GIDA KATKI MADDELERİ 3 + 0 1 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Prof. Dr. HAKAN KARACA hkaraca@pau.edu.tr MUH B0020 Dersin Devam Yüzdesi : %
Amaç Günümüzde işlenmiş gıda ürünleri son derece çeşitlenmiş ve üretimde kullanılan gıda katkı maddelerinin sayıları da büyük hızla artmıştır. Konu başlıkları çerçevesinde kullanılan katkı maddelerin daha bilinçli ve amaçlı kullanımı için gerekli bilgilerin verilmesi hedeflenmiştir. .
İçerik Tanım, tarihçe, sınıflandırma, kalıntı maddeleri, katkı maddelerinin sağlık açısından önemi, enzimler, vitaminler, amino asitler, antimikrobiyaller, antioksidanlar, stabilizatörler, emülgatörler, lezzet artırıcılar, tatlandırıcılar, baharatlar, renk maddeleri, asitler, fosfatlar, katkı maddelerinin kimyasal ve mikrobiyolojik kontrolü, yasal düzenlemeler. .
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Gıda katkı maddeleri
2 Antioksidanlar
3 Asitliği Düzenleyiciler
4 Emülgatörler
5 Gamlar
6 Koruyucular
7 Lezzet Maddeleri
8 Lezzet Artıcılar
9 Renklendiriciler
10 Şelat Ajanları
11 Tatlandırıcılar
12 Topaklanmayı Önleyiciler
13 Un İşleme Ajanları
14 Diğer Katkı maddeleri
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları