Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FENG 330TAHIL TEKNOLOJİSİ2 + 26. Yarıyıl5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Tahıllar da kalite takdirinin belirlenmesinde göz önünde tutulan kalite parametreleri ve bunları etkileyen şartların ortaya konulması, değirmencilik sektöründe kaliteli buğdaydan kaliteli un eldesin de prosesin incelikleri verilmesi amaçlanmıştır.
Ders İçeriği Tahılın tanımı, ekonomi ve beslenmedeki yeri, tahıl tanesinin fiziksel yapısı, kimyasal bileşimi; su, karbonhidratlar, proteinler, lipitler, mineral maddeler, vitaminler ve enzimler, tahılın depolanması, atmosfer şartları ile tane ilişkileri, buğdayda kalite takdiri ve standardizasyon, un değirmenciliğine giriş, ayırma ve temizleme makineleri, buğdayın tavlanma mekanizması ve metotları, öğütme elemanları; valsler,, elekler,, öğütmenin kontrolü, un pasajlarının kalitesi ve gruplandırılması. .
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Tahılın tanımı ve beslenmedeki yeri, tahıl tanesinin fiziksel yapısı, kimyasal bileşiminin öğretilmesi ve bu özelliklerin teknolojik açıdan irdelenmesi
2Tahıl tanelerinde ve yarı ürünlerinde deney yapma, deney sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi kazanır.
3Buğday tanesinin öğütülmesi ve elde edilen pasajlarının kalite kriterlerinin ortaya konulması, ürünlerin gıda mevzuatlarına uygunluğunun ortaya konulması becerilerinin kazanılması
4Tahıl teknolojisinde kullanılan alet ve ekipmanları tanıma ve çalışma prensiplerini anlamalarını sağlama bilincini kazanır

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13
ÖK 0015  5 455455 4
ÖK 002   5 55  55  
ÖK 0035     5  5   
ÖK 0045        5   
Ara Toplam15  10 915542010 4
Katkı4003024115301

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14228
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14342
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11414
Laboratuar14228
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11818
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






130

5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar1FATMA IŞIK
Detay 2023-2024 Bahar2FATMA IŞIK
Detay 2022-2023 Bahar1FATMA IŞIK
Detay 2021-2022 Bahar1FATMA IŞIK
Detay 2021-2022 Bahar2FATMA IŞIK
Detay 2020-2021 Bahar1FATMA IŞIK
Detay 2019-2020 Bahar1İLYAS ÇELİK
Detay 2019-2020 Bahar2İLYAS ÇELİK
Detay 2018-2019 Bahar1İLYAS ÇELİK
Detay 2018-2019 Bahar2İLYAS ÇELİK
Detay 2017-2018 Yaz1İLYAS ÇELİK
Detay 2017-2018 Bahar1İLYAS ÇELİK
Detay 2017-2018 Bahar2İLYAS ÇELİK
Detay 2016-2017 Bahar1İLYAS ÇELİK
Detay 2016-2017 Bahar2İLYAS ÇELİK
Detay 2015-2016 Bahar1İLYAS ÇELİK
Detay 2015-2016 Bahar2İLYAS ÇELİK
Detay 2014-2015 Yaz1İLYAS ÇELİK
Detay 2014-2015 Yaz1İLYAS ÇELİK
Detay 2014-2015 Bahar1İLYAS ÇELİK
Detay 2014-2015 Bahar2İLYAS ÇELİK
Detay 2013-2014 Bahar1İLYAS ÇELİK
Detay 2013-2014 Bahar2İLYAS ÇELİK
Detay 2012-2013 Bahar1İLYAS ÇELİK
Detay 2012-2013 Bahar2İLYAS ÇELİK
Detay 2011-2012 Yaz1İLYAS ÇELİK
Detay 2011-2012 Bahar1İLYAS ÇELİK
Detay 2011-2012 Bahar2İLYAS ÇELİK
Detay 2010-2011 Bahar1İLYAS ÇELİK


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FENG 330 TAHIL TEKNOLOJİSİ 2 + 2 1 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Doç. Dr. FATMA IŞIK fisik@pau.edu.tr MUH A0111 YDYO A0008 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Tahıllar da kalite takdirinin belirlenmesinde göz önünde tutulan kalite parametreleri ve bunları etkileyen şartların ortaya konulması, değirmencilik sektöründe kaliteli buğdaydan kaliteli un eldesin de prosesin incelikleri verilmesi amaçlanmıştır.
İçerik Tahılın tanımı, ekonomi ve beslenmedeki yeri, tahıl tanesinin fiziksel yapısı, kimyasal bileşimi; su, karbonhidratlar, proteinler, lipitler, mineral maddeler, vitaminler ve enzimler, tahılın depolanması, atmosfer şartları ile tane ilişkileri, buğdayda kalite takdiri ve standardizasyon, un değirmenciliğine giriş, ayırma ve temizleme makineleri, buğdayın tavlanma mekanizması ve metotları, öğütme elemanları; valsler,, elekler,, öğütmenin kontrolü, un pasajlarının kalitesi ve gruplandırılması. .
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Tahılların tanıtımı, Dünyada tahıl üretim, ithalat, ihracat rakamları
2 Buğdayın tarihçesi, ataları, buğday oluşum süreci
3 Buğday ve diğer tahıl tanelerinin genel özellikleri, buğday tanesinin katmanları
4 Buğday ve diğer tahılların kimyasal bileşimleri ve detayları
5 Tahılın Depolanması
6 Un Değirmenciliğinde kullanılan ekipmanlar
7 Un Değirmenciliği
8 Un Değirmenciliği
9 Ekmek Hammaddeleri ve Fonksiyonları
10 Ekmek Yapım Teknolojisi
11 Ekmek Yapım Teknolojisi
12 Glutensiz Ürünler
13 Sert ve Yumuşak Buğday Ürünleri
14 Kahvaltılık Tahıllar
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Elgün, A., Ertugay, Z., 1995. Tahıl İşleme Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No: 297, Erzurum.Türkçe
Tahıl Depolamada Depolamanın Temel Prensipleri, Doç. Dr. Mustafa ERBAŞ, A. Nur DURAK, Sultan ARSLAN. Link: https://millermagazine.com/tr/blog/tahil-depolamada-zararlarin-olusum-mekanizmalari-ve-depolamanin-temel-prensipleri-40Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları