Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FENG 329PROSES KONTROL2 + 05. Yarıyıl4

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Kontrol sistemlerinin temel prensiplerini, Pratikte kullanım örneklerini çeşitli modeller üzerinde öğretmek.
Ders İçeriği Kontrol sistemlerinin tanıtılması ve control sistemlerine giriş. Açık ve kapalı döngü kontrolü. Kontrol sistemelerinin pratikte kullanımı. Gıda endüstrisinde proses kontrol sistemlerinin uygulamaları. Geri beslemeli kontrol: P, PI ve PID kontrol. İstatistiksel proses kontrol.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Proses Kontrolü hakkında genel bilgi edinme
2Bir Prosesin Otomatik Kontrol Edilmesi, Kontrol Devresi, Sistem Tepkisi, Set Noktası hakkında bilgi edinme
3Kontrol Sistemleri üzerine bilgi sahibi olabilme.
4Proses kontrolün Gıda işletmelerinde kullanımları hakkında bilgilenme.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13
ÖK 0014            
ÖK 0025            
ÖK 003 5 5         
ÖK 004533333       
Ara Toplam1483833       
Katkı4212110000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14228
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)12336
Ödevler7321
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)199
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11010
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






104

4
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Güz1HAKAN KARACA


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FENG 329 PROSES KONTROL 2 + 0 1 Türkçe 2023-2024 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Prof. Dr. HAKAN KARACA hkaraca@pau.edu.tr MUH A0312 Dersin Devam Yüzdesi : %
Amaç Kontrol sistemlerinin temel prensiplerini, Pratikte kullanım örneklerini çeşitli modeller üzerinde öğretmek.
İçerik Kontrol sistemlerinin tanıtılması ve control sistemlerine giriş. Açık ve kapalı döngü kontrolü. Kontrol sistemelerinin pratikte kullanımı. Gıda endüstrisinde proses kontrol sistemlerinin uygulamaları. Geri beslemeli kontrol: P, PI ve PID kontrol. İstatistiksel proses kontrol.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Gıda endüstrisinde proses kontrolünün önemi
2 Proses kontrolü prensiplerine giriş
3 Kontrol hedefleri, bozucular ve manipüle edilmiş değişken tanımları
4 Proses kontrol elemanları
5 Açık ve kapalı döngü sistemlerinin tanımları
6 Aktarım fonksiyonları ve akış şemaları
7 Kontrol edici çeşitleri ve seçimi
8 Kontrol şemalarının çeşitleri ve seçimi
9 Bazı gıda mühendisliği uygulamalarında proses kontrol
10 Biyoreaktörler
11 Haşlama, pastörizasyon ve sterilizasyon
12 Kurutma ve dondurma
13 Buharlaştırma ve konsantrasyon
14 Pişirme ve ekstrüzyon
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Seborg DA, Edgar TF, Mellichamp DA, Process Dynamics and Control, Wiley Series in Chemical Engineering, 1989.English
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları