Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FENG 108GIDA BİYOLOJİSİ3 + 02. Yarıyıl3,5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Biyomoleküller ve canlılar. Hücre ve özellikleri. Canlıların özellikleri (organizasyon, metabolizmaları, morfolojileri, v.b. ). Canlılarda enerji dönüşümleri. Gıda olarak bitkisel ve hayvansal canlıların özellikleri konularında bilgi verilmesi.
Ders İçeriği Canlı kavramı, biyomoleküller ve canlılığın başlangıcı . Canlıların sınıflandırılması, hücre, hücre çeşitleri ve hücre organizasyonu ve organelleri. Hücre bölünmesi (mitoz-mayoz) ve genetik materyaller. Hücrede madde taşınımı, protein sentezi. Canlılarda enerji dönüşümleri (solunum-fotosentez) ve diğer biyolojik çevrimler. Bitkisel, hayvansal dokular ve organlar ile bunların gıda olarak özellikleri.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
11. Biyomoleküllerin tanımı ve canlının oluşumu hakkında bilgi sahibi olabilme.
22. Hücre organizasyonu, çeşitleri ve hücre çoğalması konularında temel bilgileri kavrama.
3 3. Hücrelerde madde taşınımı ve sentez olaylarını anlayabilme becerisi kazandırma.
44. Canlılarda enerji dönüşümleri (fotosentez, solunum) ve diğer biyolojik döngüler hakkında temel bilgileri öğrenme.
55. Bitkisel dokular ve özellikleri hakkında temel bilgileri kavrayabilme.
66. Hayvansal dokular ve özellikleri hakkında temel bilgileri anlayabilme.
7 7. Bitkisel ve hayvansal dokuların gıda kaynağı olarak kullanılabilme potansiyellerini kavrayabilme.
88. Bitki ve hayvan organlarının oluşumu ve fonksiyonları ile ilgili temel bilgileri kazanabilme.
99. Gıda kaynağı olarak biyolojik materyallerin temel özelliklerini öğrenebilme.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13
ÖK 00155           
ÖK 00255           
ÖK 00355           
ÖK 00455 4         
ÖK 00555           
ÖK 00655           
ÖK 00755           
ÖK 00855           
ÖK 00955          1
Ara Toplam4545 4        1
Katkı5500000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)12224
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11010
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11515
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






91

3,5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar1AYDIN YAPAR
Detay 2022-2023 Bahar1AYDIN YAPAR
Detay 2021-2022 Bahar1AYDIN YAPAR
Detay 2020-2021 Bahar1AYDIN YAPAR
Detay 2019-2020 Bahar1AYDIN YAPAR
Detay 2018-2019 Bahar1AYDIN YAPAR
Detay 2018-2019 Bahar2HALUK ERGEZER
Detay 2017-2018 Bahar1AYDIN YAPAR
Detay 2017-2018 Bahar2HALUK ERGEZER
Detay 2016-2017 Yaz1HALUK ERGEZER
Detay 2016-2017 Bahar1AYDIN YAPAR
Detay 2016-2017 Bahar2HALUK ERGEZER
Detay 2015-2016 Bahar1AYDIN YAPAR
Detay 2015-2016 Bahar2HALUK ERGEZER
Detay 2014-2015 Yaz1AYDIN YAPAR
Detay 2014-2015 Yaz1AYDIN YAPAR
Detay 2014-2015 Bahar1AYDIN YAPAR
Detay 2014-2015 Bahar2HALUK ERGEZER
Detay 2013-2014 Yaz1AYDIN YAPAR
Detay 2013-2014 Yaz1AYDIN YAPAR
Detay 2013-2014 Bahar1AYDIN YAPAR
Detay 2013-2014 Bahar2HALUK ERGEZER
Detay 2012-2013 Yaz1AYDIN YAPAR
Detay 2012-2013 Yaz1AYDIN YAPAR
Detay 2012-2013 Yaz1AYDIN YAPAR
Detay 2012-2013 Bahar1AYDIN YAPAR
Detay 2011-2012 Yaz1AYDIN YAPAR
Detay 2011-2012 Bahar1AYDIN YAPAR
Detay 2010-2011 Yaz1AYDIN YAPAR
Detay 2010-2011 Bahar1AYDIN YAPAR
Detay 2009-2010 Yaz1AYDIN YAPAR
Detay 2009-2010 Bahar2AYDIN YAPAR
Detay 2009-2010 Bahar3AYDIN YAPAR
Detay 2008-2009 Bahar1AYDIN YAPAR


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FENG 108 GIDA BİYOLOJİSİ 3 + 0 1 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Prof. Dr. AYDIN YAPAR ayapar@pau.edu.tr İİBF BB108 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Biyomoleküller ve canlılar. Hücre ve özellikleri. Canlıların özellikleri (organizasyon, metabolizmaları, morfolojileri, v.b. ). Canlılarda enerji dönüşümleri. Gıda olarak bitkisel ve hayvansal canlıların özellikleri konularında bilgi verilmesi.
İçerik Canlı kavramı, biyomoleküller ve canlılığın başlangıcı . Canlıların sınıflandırılması, hücre, hücre çeşitleri ve hücre organizasyonu ve organelleri. Hücre bölünmesi (mitoz-mayoz) ve genetik materyaller. Hücrede madde taşınımı, protein sentezi. Canlılarda enerji dönüşümleri (solunum-fotosentez) ve diğer biyolojik çevrimler. Bitkisel, hayvansal dokular ve organlar ile bunların gıda olarak özellikleri.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Canlı kavramı, canlıyı belirleyen özellikler
2 Biyomoleküller ve özellikleri
3 Hüvre ve hücrenin moleküler organizasyonu
4 Hücre bölünmesi ve özellikleri
5 Hücrede madde taşınımı
6 Fotosentez ve kemosentez mekanizması
7 Oksijenli ve oksijensiz solunum mekanizması
8 Bitkisel dokular ve özellikleri
9 Ara sınav
10 Bitki organları ve özellikleri
11 Hayvansal dokular ve özellikleri
12 Kas dokusu ve özellikleri
13 Doğada karbondioksit döngüsü
14 Doğada azot döngüsü
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları