Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FENG 482İŞLETME SANİTASYONU VE GIDA GÜVENLİĞİ2 + 28. Yarıyıl4

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Gıda endüstrisinde birincil öncelik sağlık güvencesidir. Sağlık güvencesi için en önemli riskler ise biyolojik, kimyasal ve fiziksel kirliliklerdir. Bu kirlilik unsurlarının neler olduğu, nasıl giderildiği dersin ana konusunu oluşturmaktadır. Uygulamalarla zenginleştirilen derste öğrencilerin hangi tür gıda işletmesi olursa olsun üretim süresince alabilecekleri sanitasyon önlemleri ve bunların ürün kalitesine etkileri vurgulanmaktadır. Böylece öğrencilerin meslek hayatlarında karşılaşabilecekleri ürün sağlık riksleri ve önlenmesi konularında bilgi sahibi olmaları hedeflenmektedir.
Ders İçeriği Hijyen ve sanitasyonun tanımı, gıda endüstrisindeki önemi, mikroorganizmalar ve sanitasyon, gıdalarda mikrobiyal bulaşma yolları, gıdalarda diğer yabancı maddeler, deterjanlar, temizlik, dezenfeksiyon ve dezenfektanlar, personel hijyeni, alet-ekipman hijyeni, hava ve su hijyeni, işletme organizasyonu ve hijyen, böcek ve kemirciler, bunlarla mücadele, sanitasyon atıkları ve çevre sorunları, sanitasyon ile ilgili yasal düzenlemeler.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Hijyen ve sanitasyonun önemini ve gıda endüstrisi için gerekliliğini kavrama
2Gıda endüstrisinde patojen ve saprofit mikroorganizmalar hakkında bilgi sahibi olma
3Gıda zehirlenmeleri ve bu zehirlenmelerin önlenmesine yönelik tedbirler alabilme becerisi kazanma
4Kimyasal ve fiziksel bulaşmaları ve sebep oldukları sağlık riskleri hakkında bilgi sahibi olma
5Gıda endüstrisinde temizliğin nasıl, ne ile ve ne şekilde yapılacağı hakkında bilgi sahibi olma
6Gıda endüstrisinin hangi alanında, nasıl ve ne şekilde dezenfeksiyon yapılması gerektiği hakkında karar verebilme yeteneği kazanma
7Gıda endüstrisinde önemli haşereler hakkında bilgi sahibi olma ve önleme çarelerini uygulayabilme becerisi kazanma
8Uygulanan temizlik ve dezenfeksiyonun etkinliğini belirleyebilme becerisi kazanır ve ilgili mevzuatlari öğrenir
9Sanitasyon atıklarının çevre sorunlarına sebep olmayacak şekilde bertaraf edilmesini sağlayacak bir bilgi birikimine sahip olmak

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13
ÖK 0015         3  
ÖK 0025         3 3
ÖK 0035         5 4
ÖK 0045         5  
ÖK 0055         4 3
ÖK 0065         4 3
ÖK 0075         4 3
ÖK 0084         5 4
ÖK 0094           5
Ara Toplam43         33 25
Katkı5000000000403

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14456
Ödevler616
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)14342
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






104

4
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar1RAMAZAN GÖKÇE
Detay 2023-2024 Bahar2RAMAZAN GÖKÇE
Detay 2022-2023 Bahar1RAMAZAN GÖKÇE
Detay 2021-2022 Bahar1RAMAZAN GÖKÇE
Detay 2021-2022 Bahar2RAMAZAN GÖKÇE
Detay 2020-2021 Bahar1RAMAZAN GÖKÇE
Detay 2019-2020 Yaz1RAMAZAN GÖKÇE
Detay 2019-2020 Bahar1RAMAZAN GÖKÇE
Detay 2019-2020 Bahar2RAMAZAN GÖKÇE
Detay 2018-2019 Yaz1RAMAZAN GÖKÇE
Detay 2018-2019 Bahar1RAMAZAN GÖKÇE
Detay 2018-2019 Bahar2RAMAZAN GÖKÇE
Detay 2017-2018 Yaz1RAMAZAN GÖKÇE
Detay 2017-2018 Bahar1RAMAZAN GÖKÇE
Detay 2017-2018 Bahar2RAMAZAN GÖKÇE


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FENG 482 İŞLETME SANİTASYONU VE GIDA GÜVENLİĞİ 2 + 2 1 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Prof. Dr. RAMAZAN GÖKÇE rgokce@pau.edu.tr MUH A0112 MUH B0018-03 MUH B0123 Dersin Devam Yüzdesi : %80
Amaç Gıda endüstrisinde birincil öncelik sağlık güvencesidir. Sağlık güvencesi için en önemli riskler ise biyolojik, kimyasal ve fiziksel kirliliklerdir. Bu kirlilik unsurlarının neler olduğu, nasıl giderildiği dersin ana konusunu oluşturmaktadır. Uygulamalarla zenginleştirilen derste öğrencilerin hangi tür gıda işletmesi olursa olsun üretim süresince alabilecekleri sanitasyon önlemleri ve bunların ürün kalitesine etkileri vurgulanmaktadır. Böylece öğrencilerin meslek hayatlarında karşılaşabilecekleri ürün sağlık riksleri ve önlenmesi konularında bilgi sahibi olmaları hedeflenmektedir.
İçerik Hijyen ve sanitasyonun tanımı, gıda endüstrisindeki önemi, mikroorganizmalar ve sanitasyon, gıdalarda mikrobiyal bulaşma yolları, gıdalarda diğer yabancı maddeler, deterjanlar, temizlik, dezenfeksiyon ve dezenfektanlar, personel hijyeni, alet-ekipman hijyeni, hava ve su hijyeni, işletme organizasyonu ve hijyen, böcek ve kemirciler, bunlarla mücadele, sanitasyon atıkları ve çevre sorunları, sanitasyon ile ilgili yasal düzenlemeler.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Hijyen ve sanitasyonun önemi ve gıda endüstrisi için gerekliliği
2 Gıda endüstrisinde patojen ve saprofit mikroorganizmalar,
3 Gıda zehirlenmeleri ve zehirlenmelerde etkili patojen mikroorganizmalar
4 Kimyasal ve fiziksel riskler ve sebep oldukları sağlık riskleri
5 Mikrobiyal ve kimyasal risklerin önlenme çareleri
6 Gıda endüstrisinde temizlik ve temizlik yöntemleri I
7 Gıda endüstrisinde temizlik ve temizlik yöntemleri II
8 Deterjanlar ve birbirleriyle etkileşimleri
9 Gıda endüstrisinde dezenfeksiyon ve dezenfeksiyon yöntemleri
10 Dezenfektanlar ve dezenfeksiyon uygulamaları
11 Hava ve su hijyeni
12 Gıda endüstrisinde haşereler ve haşere kontrolü
13 Sanitasyonun kalite kontrolü
14 Gıda endüstrisinde atıklar ve kontrolü
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Türkdoğan, O. Bilimsel Değerlendirme ve Araştırma Metodolojisi, Milli Eğitim Bakanlığı yayınları No: 869, 1989, İstanbul. Türkçe
1. Erol, İ. 2007. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. Pozitif Matbaacılık, AnkaraTürkçe
1. Erol, İ. 2007. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. Pozitif Matbaacılık, AnkaraTürkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları