Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FENG 487GIDA TEKNOLOJİSİ VE ÇEVRE İLİŞKİSİ3 + 07. Yarıyıl4

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Çevre kavramı, çevre kirliliği, Çevre kirliliğinde gıda endüstrisinin etkisi, Atık kontrolü, Arıtma teknolojileri, Çevre ile ilgili temel analiz yöntemlerini öğretmek
Ders İçeriği Çevre, çevrenin unsurları, çevre sorunları, çevre kirliliği, su, toprak, hava, gürültü kirliliği ve bunlara neden olan faktörler, endüstriyel çevre kirlenmesi , süt ve ürünleri, et ve ürünleri, bira ve destile alkollü içkiler, maya, salamura ürünler, konserve ve bitkisel yağ endüstrisi atıkları, gıda sanayinde atık kontrolü ve atık su arıtımı, gıda sanayinde ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporu ve hazırlanması
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Çevrenin tanımı ve çevrenin temel unsurları hakkında bilgi sahibi olabilme
2Çevre kirliliği nedenleri konularında temel bilgileri öğrenme
3Toprak, su, hava ve gürültü kirliliği konularında temel bilgileri kazanma
4Gıda sanayindeki atık kaynakları ve atık karakterleri konularını anlayabilme
5Gıda sanayinde oluşan atıkların çevreye olan etkileri hakkında bilgi sahibi olabilme
6Gıda sanayi atıklarının azaltılması konularını öğrenme
7Gıda sanayi atıklarının arıtılması ve bertaraf konularında temel yaklaşımları kavrama
8Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) ile ilgili temel bilgi ve kanunlar hakkında bilgi sahibi olma

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13
ÖK 0013           5
ÖK 002          2 5
ÖK 003          3 5
ÖK 004          3 5
ÖK 005          3 5
ÖK 006  2       3 5
ÖK 007          3 5
ÖK 008          4 5
Ara Toplam3 2       21 40
Katkı0000000000305

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Ödevler10220
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)14342
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






104

4
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2020-2021 Bahar1AYDIN YAPAR


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FENG 487 GIDA TEKNOLOJİSİ VE ÇEVRE İLİŞKİSİ 3 + 0 1 Türkçe 2020-2021 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Prof. Dr. AYDIN YAPAR ayapar@pau.edu.tr MUH A0334 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Çevre kavramı, çevre kirliliği, Çevre kirliliğinde gıda endüstrisinin etkisi, Atık kontrolü, Arıtma teknolojileri, Çevre ile ilgili temel analiz yöntemlerini öğretmek
İçerik Çevre, çevrenin unsurları, çevre sorunları, çevre kirliliği, su, toprak, hava, gürültü kirliliği ve bunlara neden olan faktörler, endüstriyel çevre kirlenmesi , süt ve ürünleri, et ve ürünleri, bira ve destile alkollü içkiler, maya, salamura ürünler, konserve ve bitkisel yağ endüstrisi atıkları, gıda sanayinde atık kontrolü ve atık su arıtımı, gıda sanayinde ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporu ve hazırlanması
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Çevre ve çevrenin özellikleri
2 Çevre bilinci ve çevreyle ilgili yasal temeller
3 Çevre kirliliği ve tanımlar
4 Toprak, su, hava ve gürültü kirliliği tanımları
5 Toprak kirliğine neden olan gıda sanayi atıkları ve alınması gerekli tedbirler
6 Su kirliğine neden olan gıda sanayi atıkları ve alınması gerekli tedbirler
7 Hava kirliğine neden olan gıda sanayi atıkları ve alınması gerekli tedbirler
8 Gıda sanayi kaynaklı atık suların arıtılmasında uygulanan alternatifler
9 Ara sınav
10 Meyve sebze işleme sanayi atıkları ve bertaraf yöntemleri
11 Et ve et ürünleri sanayi atıkları ve bertaraf yöntemleri
12 Yağ ve süt sanayi atıkları ve bertaraf yöntemleri
13 Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) nedir ve niçin yapılır.
14 Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) ile ilgili yasal düzenlemeler
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları