Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FENG 334GIDA MÜHENDİSLİĞİNDE ISIL OLMAYAN TEKNOLOJİLER3 + 06. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Gıda sanayiinde gıda ürünlerinin güvenli hale getirilmesinde kullanılan yöntemler yapılan bilimsel araştırmalara paralel olarak hızla gelişmektedir. Bu ders kapsamında gıda işlemede gelişmekte ısıl olmayan (yüksek basınç, vurgulu elektrik alan, vurgulu ışık, elektrolize yükseltgen su, elektroplazmoliz, ultrases vb.) teknolojiler ve gıda sanayi uygulamaları konusunda bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği Gıda sanayinde ısıl olmayan teknolojilerin temelleri, Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan prosesler için uygulama ve model çalışmalar, Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan gıdaların dayanıklı hale getirilmesine yönelik prosesler (yüksek basınç, vurgulu elektrik alan, vurgulu ışık, elektrolize yükseltgen su, ultrases vb.) ve bu konuda yapılan son çalışmalar, Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan gıdaların dayanıklı hale getirilmesine yönelik prosesler için temel hesaplama yöntemleri.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Gıda endüstrisinde güvenli gıda üretiminde gereksinimlerin anlamak.
2Gıda endüstrisinde yeni ve gelişmekte olan teknolojiler hakkında bilgi sahibi olmak.
3Yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin uygulanmasında temel işlem basamaklarını öğrenmek.
4Yeni ve gelişmekte olan proseslerin avantaj dezavantaj ve gereksinimlerinin anlamak.
5Gıda sanayinde minimum işlem kavramını kavramak.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13
ÖK 001  3       4 4
ÖK 002     3   4 4 
ÖK 003   445       
ÖK 004   453       
ÖK 0054 3          
Ara Toplam4 68911   4444
Katkı1012220001111

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11414
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)12222
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2022-2023 Bahar1ENGİN DEMİRAY
Detay 2021-2022 Bahar1ENGİN DEMİRAY
Detay 2020-2021 Bahar1ENGİN DEMİRAY
Detay 2019-2020 Bahar1ENGİN DEMİRAY
Detay 2018-2019 Bahar1ENGİN DEMİRAY
Detay 2017-2018 Güz1ENGİN DEMİRAY


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FENG 334 GIDA MÜHENDİSLİĞİNDE ISIL OLMAYAN TEKNOLOJİLER 3 + 0 1 Türkçe 2022-2023 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Doç. Dr. ENGİN DEMİRAY edemiray@pau.edu.tr MUH A0212 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Gıda sanayiinde gıda ürünlerinin güvenli hale getirilmesinde kullanılan yöntemler yapılan bilimsel araştırmalara paralel olarak hızla gelişmektedir. Bu ders kapsamında gıda işlemede gelişmekte ısıl olmayan (yüksek basınç, vurgulu elektrik alan, vurgulu ışık, elektrolize yükseltgen su, elektroplazmoliz, ultrases vb.) teknolojiler ve gıda sanayi uygulamaları konusunda bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.
İçerik Gıda sanayinde ısıl olmayan teknolojilerin temelleri, Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan prosesler için uygulama ve model çalışmalar, Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan gıdaların dayanıklı hale getirilmesine yönelik prosesler (yüksek basınç, vurgulu elektrik alan, vurgulu ışık, elektrolize yükseltgen su, ultrases vb.) ve bu konuda yapılan son çalışmalar, Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan gıdaların dayanıklı hale getirilmesine yönelik prosesler için temel hesaplama yöntemleri.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Dersin yürütülmesi ile ilgili temel prensipler nelerdir? Dersin işlenişi, Sınav şekli, Devamsızlık durumu, Dersin anlatımında yararlanılacak kaynaklar, Isıl olmayan teknolojilerin gıda mühendisliği açısından önemi.
2 Gıdalar neden bozulur? Gıdalar için mevcut dayandırma yöntemleri.
3 Gıdaların dayanıklı hale getirmesinde seçilecek yöntemlerin belirlenme kriterleri. Gıdaların güvenli hale getirilmesinde ısıl olmayan teknolojilerin kullanılma nedenleri.
4 Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojiler-Yüksek Hidrostatik Basınç temelleri.
5 Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojiler-Yüksek Hidrostatik Basınç üzerine araştırmalar ve gıda endüstrisindeki uygulamaları.
6 Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojiler-Ultrases temelleri.
7 Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojiler-Ultrases üzerine araştırmalar ve gıda endüstrisindeki uygulamaları.
8 ARA SINAV
9 Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojiler-Uv ve vurgulu ışık temelleri.
10 Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojiler-Uv ve vurgulu ışık araştırmalar ve gıda endüstrisindeki uygulamaları
11 Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojiler-PEF (Vurgulu Elektrik Alan) ışık temelleri
12 Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojiler- PEF (Vurgulu Elektrik Alan) araştırmalar ve gıda endüstrisindeki uygulamaları
13 Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojiler-Işınlama teknolojisinin Temelleri
14 Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojiler- Işınlama Teknolojisi konusundaki araştırmalar ve gıda endüstrisindeki uygulamaları
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları