LİSANS . MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ . GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ . 249 GIDA MÜHENDİSLİĞİ (2014)

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FENG 427HAZIR YEMEK ÜRETİM TEKNOLOJİSİ3 + 07. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Gıda sektöründe son yıllarda çok hızlı bir şekilde gelişen hazır yemek endüstrisi hakkında öğrencileri bilgilendirmek ve onların bu alanda daha kolay iş bulmalarını sağlamak amaçlanmaktadır. Buna yönelik olarak öncelikle bir hazır yemek tesisinin nasıl planlanacağı, depolar, hazırlık salonları, pişirme ortamları, bulaşıkhane ve buralarda kullanılacak alet ve malzemeler; menü hazırlama, hammadde temini, hazırlık, pişirme, porsiyonlama, transfer, servis ve bulaşıkların toplanması gibi konularda bilgiler verilmektedir. Ayrıca önemine binaen çevre ve personel hijyeni, pest control ve gıda zehirlenmelerinden de bahsedilmektedir.
Ders İçeriği Hazır yemek üretim tesislerinin planlanması, kullanılacak alet ve malzemelerin seçimi ve yerleştirilmesi, menü hazırlama, menüye uygun hammaddelerin temini, hazırlama, pişirme, pişirme yöntemleri ve bunların ürün kalitesine etkileri, porsiyonlama, transfer, servis, bulaşıkların toplanması, temizlik ve dezenfeksiyon, pest control, gıda zehirlenmeleri, toplu yemek üretiminde kalite kontrol. .
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Öğretim Dili Türkçe
Öğretim Sistemi Yüz yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Hazır yemek tesislerinin planlanması ve kurulması,
2Hammaddelerin temin edilmesi ve depolanması,
3Mönü hazırlama stratejileri,
4Yemeklik malzemelerin hazırlanması ve pişirilmesi,
5Nakliye ve servis,
6Kullanılan malzemeleri temizlik ve bakımı,
7Atık ve artıkların güvenli bir şekilde bertaraf edilmesi,
8İşlemenin genel temizlik ve dezenfeksiyonu konularında bilgi sahibi olarak inisiyatif kullanma becerisi kazanma

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13
ÖK 0131 33222 2224
ÖK 0221 34422 3122
ÖK 03 2142223 1223
ÖK 0433355443  332
ÖK 0522334544 323 
ÖK 06 3245534 2322
ÖK 0713 54444 1223
ÖK 0822255554   53
Ara Toplam1317113232312626 12152119
Katkı2214443302232

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)31442
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)12112
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)166
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11818
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3

DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   
 

Seçili dönemde ders açılmamıştır.

T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları