Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FENG 322GIDALARIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ3 + 07. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Gıdaların fiziksel özellikleri ile bu özelliklerin belirlenmesinde kullanılan metotlar hakkında bilgi vermek. .
Ders İçeriği Gıdaların fiziksel, reolojik ve ısıl özellikleri. Gıdaların electromanyetik özellikleri, su aktivitesi ve sorpsiyon özellikleri. Bu özelliklerin belirlenmesinde kullanılan enstrumental ve teorik metodlar. .
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Gıdaların fiziksel özellikleri ve bunların kaliteyle olan ilişkisini ifade edebilme
2Gıdaların fiziksel özelliklerinin belirlenmesinde kullanılan metotlar ve bunların teorisi hakkında bilgi sahibi olma.
3Gıdalarda fiziksel kaliteyi etkileyen faktörleri açıklayabilme
4Gıdaların işlenmesi esnasında üründe meydana gelebilecek fiziksel kalite değişimini açıklayabilme
5Gıdaların fiziksel özellikleri ve bunları etkileyen faktörler arasındaki ilişkileri matematiksel olarak ifade edebilme becerisi

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
Derslerin program öğrenme kazanımına katkısı girilmemiş.

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14228
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14228
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11010
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11212
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Güz1SAMİ GÖKHAN ÖZKAL


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FENG 322 GIDALARIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ 3 + 0 1 Türkçe 2023-2024 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Prof. Dr. SAMİ GÖKHAN ÖZKAL sgozkal@pau.edu.tr MUH A0211 Dersin Devam Yüzdesi : %75
Amaç Gıdaların fiziksel özellikleri ile bu özelliklerin belirlenmesinde kullanılan metotlar hakkında bilgi vermek. .
İçerik Gıdaların fiziksel, reolojik ve ısıl özellikleri. Gıdaların electromanyetik özellikleri, su aktivitesi ve sorpsiyon özellikleri. Bu özelliklerin belirlenmesinde kullanılan enstrumental ve teorik metodlar. .
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Şekil, boyut, hacim ve ilgili fiziksel özellikler
2 Yoğunluk, gözeneklilik
3 Reolojik özellikler
4 Viskozite ölçümü
5 Maddenin deformasyonu
6 Viskoelastik davranış
7 Gıdaların tekstürü
8 Hamur test cihazları
9 Sınav haftası
10 Isıl iletkenlik
11 Özgül ısı
12 Isıl yayılım katsayısı
13 Elektromanyetik özellikler
14 Su aktivitesi
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav25Ara Sınav
Ödev25Ödev
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları