Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
CEKO 428ÇALIŞMA EKONOMİSİNDE NİCELİKSEL YÖNTEMLER3 + 06. Yarıyıl5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Dersin amacı üç yönlüdür. İlk amaç iş gücü piyasasında yaygın olarak kullanılan mikro veri analizi uygulamaları ve tekniklerini öğrencilere tanıtmaktır. İkinci amaç, öğrencileri yıpranma, yanıtlama oranları, örnekleme çerçeveleri ve ağırlıklandırma gibi konuları içeren anketin temelleri konusunda bilgilendirmektir. Üçüncü amaç, kesit ve boylamsal veriler kullanarak iktisat teorisi öngörüleri ve bu teoriyi kullanarak ampirik uygulama arasındaki bağlantıları anlamayı geliştirmektir. Bu dersle, işgücü piyasası uzmanı olarak mezun olacak öğrencilerin işgücü piyasasını analiz etme, yapısal sorunlarını anlama, çözüm önerisi geliştirme ve küresel çapta karşılaştırma becerilerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Ders İçeriği 1. Hafta ve 2. Hafta: İşlenen konular: Çalışma Ekonomisinde panel veri kümeleri; İngiliz Hane Halkı Panel Araştırması, Gelir Yaşam Koşulları Paneli Veri Kümesi; STATA ve STATA kullanarak veri yönetimine giriş; kesit modelleri nasıl tahmin edilir 3. Hafta: İşlenen konular: Analizde panel veri kümesi elde etmek için veri dosyaları nasıl birleştirilir; Ortaklık oluşumuna ilişkin teori ve modeller 4. Hafta: İşlenen konular: Teoriler ve ortaklıklardan elde edilen ekonomik kazanım modelleri - evlilik ve birlikte yaşama; işsizlik teorisi ve modelleri 5. Hafta İşlenen konular: Teori ve işsizliğin sürekliliği modelleri; işsizlik teorisi ve modelleri ve yaşam doyumu 6. Hafta: İşlenen konular: Anket örnek tasarımı, cevap vermeme, ağırlıklandırma; STATA’da ağırlık kullanma 7. Hafta ve 8. Hafta: İşlenen konular: Etkinlik Tarihi Modelleri: Veri Hazırlama ve Analiz; Süre Analizine Giriş 9. Hafta: İşlenen konular: Etkinlik Geçmişi Verilerinin Analizi 10. Hafta: Laboratuvarda Uygulama Sınıfı 11. Hafta: Öğrenci Projelerinin Sunumları 12. Hafta: Öğrenci Projelerinin Sunumları 13. Hafta: Öğrenci Projelerinin Sunumları
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Öğrenciler Çalışma Ekonomisinde veri analizi ve nicel yöntemler konularında kazanımlar elde edeceklerdir. Uygulamalı araştırma yöntemlerini kavrayacak bilgi ve anlayışa sahip olacaklar ve bu yöntemleri kendi araştırmalarında veya profesyonel çalışmalarında yaratıcı bir şekilde kullanabileceklerdir. Ek olarak, veri analizinde yaygın olarak kullanılan bir yazılımı öğreneceklerdir. Projelerini sunarak analitik ve eleştirel değerlendirmelerini, istatistiksel becerilerini ve bağımsız araştırmalarını artıracaklardır.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
Derslerin program öğrenme kazanımına katkısı girilmemiş.

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)13452
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)13452
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11313
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11313
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






130

5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2022-2023 Bahar1NURSEL DURMAZ BODUR


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
CEKO 428 ÇALIŞMA EKONOMİSİNDE NİCELİKSEL YÖNTEMLER 3 + 0 1 Türkçe 2022-2023 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Doç. Dr. NURSEL DURMAZ BODUR ndurmaz@pau.edu.tr İİBF AB108 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Dersin amacı üç yönlüdür. İlk amaç iş gücü piyasasında yaygın olarak kullanılan mikro veri analizi uygulamaları ve tekniklerini öğrencilere tanıtmaktır. İkinci amaç, öğrencileri yıpranma, yanıtlama oranları, örnekleme çerçeveleri ve ağırlıklandırma gibi konuları içeren anketin temelleri konusunda bilgilendirmektir. Üçüncü amaç, kesit ve boylamsal veriler kullanarak iktisat teorisi öngörüleri ve bu teoriyi kullanarak ampirik uygulama arasındaki bağlantıları anlamayı geliştirmektir. Bu dersle, işgücü piyasası uzmanı olarak mezun olacak öğrencilerin işgücü piyasasını analiz etme, yapısal sorunlarını anlama, çözüm önerisi geliştirme ve küresel çapta karşılaştırma becerilerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.
İçerik 1. Hafta ve 2. Hafta: İşlenen konular: Çalışma Ekonomisinde panel veri kümeleri; İngiliz Hane Halkı Panel Araştırması, Gelir Yaşam Koşulları Paneli Veri Kümesi; STATA ve STATA kullanarak veri yönetimine giriş; kesit modelleri nasıl tahmin edilir 3. Hafta: İşlenen konular: Analizde panel veri kümesi elde etmek için veri dosyaları nasıl birleştirilir; Ortaklık oluşumuna ilişkin teori ve modeller 4. Hafta: İşlenen konular: Teoriler ve ortaklıklardan elde edilen ekonomik kazanım modelleri - evlilik ve birlikte yaşama; işsizlik teorisi ve modelleri 5. Hafta İşlenen konular: Teori ve işsizliğin sürekliliği modelleri; işsizlik teorisi ve modelleri ve yaşam doyumu 6. Hafta: İşlenen konular: Anket örnek tasarımı, cevap vermeme, ağırlıklandırma; STATA’da ağırlık kullanma 7. Hafta ve 8. Hafta: İşlenen konular: Etkinlik Tarihi Modelleri: Veri Hazırlama ve Analiz; Süre Analizine Giriş 9. Hafta: İşlenen konular: Etkinlik Geçmişi Verilerinin Analizi 10. Hafta: Laboratuvarda Uygulama Sınıfı 11. Hafta: Öğrenci Projelerinin Sunumları 12. Hafta: Öğrenci Projelerinin Sunumları 13. Hafta: Öğrenci Projelerinin Sunumları
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 İşgücü piyasası kavramları
2 İşgücü piyasası kavramları
3 Ulusal resmi kurumların İşgücü piyasasına ilişkin ürettiği verilerin incelenmesi (TÜİK, SGK)
4 Ulusal resmi kurumların İşgücü piyasasına ilişkin ürettiği verilerin incelenmesi (işçi ve İşveren Sendikaları)
5 Uluslararası resmi kurumların İşgücü piyasasına ilişkin ürettiği verilerin incelenmesi (EUROSTAT, OECD)
6 Uluslararası resmi kurumların İşgücü piyasasına ilişkin ürettiği verilerin incelenmesi (Dünya Bankası, EUROFOUND)
7 Ulusal ve uluslararası verilerin raporlaştırılması
8 Vize ödevi
9 SPSS programının tanıtılması ve betimsel analizler
10 TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması mikro veri setlerinin tanıtılması
11 SPSS ile mikro veri setlerinin analizi ve raporlaştırılması
12 SPSS ile mikro veri setlerinin analizi ve raporlaştırılması
13 Öğrenci projelerinin sunumları
14 Öğrenci projelerinin sunumları
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Kuvvet Lordoğlu ve Nurcan Özkaplan, Çalışma İktisadı, Der Yayınları (35-73) Türkçe
Berrin Ceylan Ataman, Çalışma Ekonomisi Teori ve Politikalar, İmaj Yayınevi (116-128, 184-203)Türkçe
Şener Büyüköztürk, Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı, Pegem Akademi.Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları