Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
ATI 101ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - I2 + 01. Yarıyıl2

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Bu dersin amacı, Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılışını, Türk İstiklal Savaşı’nı, Lozan Barış Antlaşması’nı, yeni Türk Devleti’nin önemini öğrencilere kavratmaktır.
Ders İçeriği İnkılâbın tanımı ve Türk İnkılâbı’nı hazırlayan nedenler, Osmanlı İmparatorluğu’nu kurtarma çalışmaları, Trablusgarp, I. ve II. Balkan savaşları, I. Dünya Savaşı ve Osmanlı Devleti’nin yıkılışı, Mondros Mütarekesi ve İzmir’in işgal edilmesi, Mustafa Kemal Paşa’nın Samsuna çıkışı ve Millî Mücadele’nin başlaması, Samsun’dan Ankara’ya Mustafa Kemal Paşa ve yapılan çalışmalar, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Açılması ve yeni Türk Devleti’nin kurulması, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne karşı ayaklanmalar, Sevr Antlaşması ve bu antlaşmaya karşı tepkiler, Millî Mücadele’nin cepheleri ve Doğu ve Güney cephesinde Ermeniler ve Fransızlarla savaşlar, Millî Mücadele’nin Batı cephesindeki savaşlar ve büyük zafer, Türk-Yunan Savaşı’nın sonu, Mudanya Mütarekesi ve sonuçları, Lozan Barış Antlaşması ve yeni Türk Devleti’nin Dünya tarafından tanınması.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Uzaktan Eğitim

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1İnkılâbın tanımı ve Türk İnkılâbı’nı hazırlayan nedenleri anlayabilme bilgisini kazanma
2Osmanlı İmparatorluğu’nu kurtarma çalışmalarını birlikte anlayabilme becerisi kazanma
3Trablusgarp, I. ve II. Balkan Savaşlarına bütüncül bakabilme yeteneği kazanma
4I. Dünya Savaşı ve Osmanlı Devleti’nin yıkılışını düşünme duygusunu kazanma
5Mondros Mütarekesi ve İzmir’in işgal edilmesini anlama ve düşünme kabiliyetini kazanma
6Mustafa Kemal Paşa’nın Samsuna çıkışı ve Millî Mücadele’nin başlamasının yarattığı gücü anlama bütüncül bakabilme yeteneği kazanma
7Samsun’dan Ankara’ya Mustafa Kemal Paşanın yaptığı çalışmaların bilgisine ulaşabilme birlikte düşünme duygusu kazanma
8Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması ve yeni Türk Devleti’nin kurulmasının farkındalığına varma ve yapılanların duygusuna ulaşabilme zevkini kazanma
9Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne karşı ayaklanmalar, Sevr Antlaşması ve bu antlaşmaya karşı tepkilerin bilgisine ulaşabilme ve eleştirel bakabilme becerisi kazanma
10Millî Mücadele’nin cepheleri ve Doğu ve Güney cephesinde Ermeniler ve Fransızlarla savaşların bilgisine ulaşabilme ve anlama kabiliyetini kazanma
11Millî Mücadele’nin Batı cephesindeki savaşlar ve büyük zaferin kazanılması bilgisine ulaşabilme becerisi kazanma
12Türk-Yunan Savaşı’nın sonu, Mudanya Mütarekesi ve sonuçları bilgisine ulaşabilme ve anlama becerisi kazanma
13Lozan Barış Antlaşması ve yeni Türk Devleti’nin Dünya tarafından tanınması bilgisine ulaşabilme ve bütüncül bakabilme yeteneği kazanma

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
Derslerin program öğrenme kazanımına katkısı girilmemiş.

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)13226
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11313
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11313
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






52

2
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2014-2015 Güz24NEVZAT GÜNDAĞ
Detay 2014-2015 Güz23MACİT GÜRBÜZ


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
ATI 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - I 2 + 0 24 Türkçe 2014-2015 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
İİBF B0002 Dersin Devam Yüzdesi : %
Amaç Bu dersin amacı, Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılışını, Türk İstiklal Savaşı’nı, Lozan Barış Antlaşması’nı, yeni Türk Devleti’nin önemini öğrencilere kavratmaktır.
İçerik İnkılâbın tanımı ve Türk İnkılâbı’nı hazırlayan nedenler, Osmanlı İmparatorluğu’nu kurtarma çalışmaları, Trablusgarp, I. ve II. Balkan savaşları, I. Dünya Savaşı ve Osmanlı Devleti’nin yıkılışı, Mondros Mütarekesi ve İzmir’in işgal edilmesi, Mustafa Kemal Paşa’nın Samsuna çıkışı ve Millî Mücadele’nin başlaması, Samsun’dan Ankara’ya Mustafa Kemal Paşa ve yapılan çalışmalar, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Açılması ve yeni Türk Devleti’nin kurulması, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne karşı ayaklanmalar, Sevr Antlaşması ve bu antlaşmaya karşı tepkiler, Millî Mücadele’nin cepheleri ve Doğu ve Güney cephesinde Ermeniler ve Fransızlarla savaşlar, Millî Mücadele’nin Batı cephesindeki savaşlar ve büyük zafer, Türk-Yunan Savaşı’nın sonu, Mudanya Mütarekesi ve sonuçları, Lozan Barış Antlaşması ve yeni Türk Devleti’nin Dünya tarafından tanınması.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 AMAÇ VE KAVRAMLAR:İhtilal,İnkılap,Devrim,Reform,Islahat,Çağdaşlaşma ve diğerleri.
2 OSMANLI DEVLETİNDE YENİLEŞME SÜRECİ:Osmanlı toplumsal yapısı,Ekonomik yapı,Batıdaki gelişmeler,Osmanlı Devletinin gerilemesi(İçve Dış nedenler).
3 Şark Meselesi,Islahat Hareketleri,Genel olarak 19. yüzyılda Osmanlı Devletinin siyasal durumu(Boğazlar sorunu,Viyana kongresive Bağımsızlık hareketleri,Mehmet Ali Paşa isyanı ve Mısır meselesi,Kırım savaşı ve 1856 Paris anlaşması,1878 Ayastefanos ve Berlin anlaşmaları ve Osmanlıya etkileri).
4 Osmanlı siyasal hayatında Meşrutiyet ve Muhalefet(Yeni Osmanlılar ve I. Meşrutiyet,Fransız İhtilali ve etkileri,Sanayii etkileri ve sömürgecilik,İtihat ve Terakki ve II. Meşrutiyet).
5 Trablusgarp Savaşı,Balkan Savaşı,II. Meşrutiyet Dönemi fikir hareketleri(Batıcılık,Türkçülük,İslamcılık).
6 I. Dünya Savaşı (Sebebleri,Cepheler ve Gizli anlaşmalar),Mondoros Mütarekesi(İmzalanması,Hükümlari ve Uygulamasına Tepkiler).
7 Milli Mücadele Dönemi Türkiyesi,Mondoros Mütarekesi uygulanışı(devam),Mütareke sonrası İstanbul,Mütarekeye karşı siyasi gelişmeler,İstanbuldaki Yursever Parti ve Cemiyetler,Milli mücadeleye karşı cemiyetler.
8 Azınlıkların Kurdukları Cemiyetler,Milli Mücadele gayesi ile kurulmuş milli cemiyetler,Mustafa Kemak Paşanın İstanbula gelişi ve faliyetleri,İzmirin Yunanlılar tarafından İşgali ve buna tepkiler Kuvayi Milliyenin oluşmaya başlaması.
9 Mustafa Kemal Paşanın Samsuna çıkması ve yöredeki faliyetleri(Havza ve Amasya genelgesi),Erzurum ve Sivas Kongreleri,Amasya görüşmeleri,Son Osmanlı Mebusan Meclisi ve Misak-ı Milli.
10 İstanbulun İtilaf devletleri tarfından işgali ve buna tepki olarak Ankara'da TBMM nin Ülkenin yönetimini ele alması(TBMM nin açılması,yapısı,Hükümet teşekkülü) TBMM ye karşı Damat Ferid Hükümetinin desteklediği ayaklanmalar.
11 Yunan Harekatının başlaması ve Serv anlaşmasının imzalanması,Anakarnın tavrı Gediz taruzu ve düzenli ordunun kurulması,Ankara Moskova ilişkileri ve Doğu cephesi.
12 Batı cephesi Muharebeleri ve siyasi geişmeler(I. İnönü,Teşkilat-ı Esasiye kanunu,Londra konferansı,Moskava anlaşması,II. İnönü, Sakarya Meydan MUharebesi.
13 Büyük Taarruz ve Mudanya Mütarekesi,Lozan konferansı(Lozan öncesi siyasi gelişmeler,Konferansın ilk dönemi, Kesintiye uğramasının sebebleri,Konferansın yeniden başlaması,hükümleri),Lozan barışı sonrası Türk kuvvetlerinin İstanbul'a girişi.
14 Lozan Konferansı Zafer mi? yoksa hezimet midir?(tartışma ve genel değerlendirme).
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları