Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
EKON 309PARA TEORİSİ VE POLİTİKASI3 + 07. Yarıyıl5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bütün ekonomi öğrencileri için para teorisini öğrenmek pek çok önemli ekonomik olayı da öğrenmek demektir. Çünkü para, parasal ve finansal piyasalar, parasal ve finansal kurumlar sadece günlük hayatımızı etkilemez, iş dünyasının karlılıklarını, mal ve hizmet üretimini, Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte diğer ülkelerinde ekonomik açıdan daha iyi duruma gelmelerini sağlamak amacıyla dünya üzerinde dolaşan büyük miktarlı fonların hareketlerini de kapsar. Para teorisi derslerinde öğrenciler parayı, parasal konuları, ekonomideki parasal problemleri, ekonomik problemlerin parasal kaynaklarını, parasal sistem ve kurumları, finansal sistem ve kurumları öğrenmektedirler. Bu ders ile öğrencilere ekonomik problemlerin çözümünde hem bir teorik perspektif ve hem de analitik karakter kazandırılması amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği • Para Kavramı ve Para Sistemleri: Para kavramı, paranın fonksiyonları, para sistemleri, para değerinin ölçülmesi, • Uluslar arası Para Sistemi ve Bu sistemdeki Gelişmeler: Birinci dünya savaşına kadar para sistemi, iki dünya savaşı arasındaki para sistemi, Bretten-Woods para sistemi ve IMF, Avrupa Para Sistemi ve Euro • Mali Sistem ve Parasal Kurumlar: Mali sistem kavramı, mali aracı kuruluşlar, merkez bankacılığı, para kurulu, bankacılık, Türkiye?de mali sistem, mali sistem ve kredi derecelendirme. • Para ve Faiz Teorileri: Para ve para ile ilgili teorik yaklaşımlar, klasikler, Keynes ve moneterasit iktisatçılara göre para ve faiz teorileri. • Globalleşme Olgusu ve Finansal Piyasalar: Globalleşme olgusu ve finansal piyasalar, finansal serbestleşme, kıyı bankacılığı ve vergi cennetleri, globalleşme ve spekülasyon, global finansal sistem ve milli iktisat politikaları. .
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Paranın, bankacılık ve finansal piyasaların fonksiyonlarını tanımlar
2Faiz oranının davranışını analiz eder
3Faiz oranlarında meydana gelen değişimin nedenlerini ve bu değişimin ekonomi üzerindeki etkisini analiz eder
4Portföy tahsisi, risk yapısı ve faiz oranlarının vade yapısı teorisini kâr maksimizasyonu güden bir portföylo için kullanır
5Hisse senedi piyasalarını, rasyonel beklentiler teorisini ve etkin piyasa hipotezini açıklar
6Krizlerin nedenlerini saptar ve ekonomiyi krizden çıkarmak için yapılması gereken düzenlemeleri saptar
7Ekonomi için politika uygulamaları ve stratejiler düzenler

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11
ÖK 00122222222222
ÖK 00233333333333
ÖK 00334343434343
ÖK 00433333333333
ÖK 00523232333333
ÖK 00633333333333
ÖK 00723232323232
Ara Toplam1821182118211921192119
Katkı33333333333

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14456
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11515
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11717
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






130

5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2011-2012 Güz5MUSTAFA SERDAR İSPİR


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
EKON 309 PARA TEORİSİ VE POLİTİKASI 3 + 0 5 Türkçe 2011-2012 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Prof. Dr. MUSTAFA SERDAR İSPİR sispir@pau.edu.tr Derslik Belirtilmemiştir. Dersin Devam Yüzdesi : %
Amaç Bütün ekonomi öğrencileri için para teorisini öğrenmek pek çok önemli ekonomik olayı da öğrenmek demektir. Çünkü para, parasal ve finansal piyasalar, parasal ve finansal kurumlar sadece günlük hayatımızı etkilemez, iş dünyasının karlılıklarını, mal ve hizmet üretimini, Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte diğer ülkelerinde ekonomik açıdan daha iyi duruma gelmelerini sağlamak amacıyla dünya üzerinde dolaşan büyük miktarlı fonların hareketlerini de kapsar. Para teorisi derslerinde öğrenciler parayı, parasal konuları, ekonomideki parasal problemleri, ekonomik problemlerin parasal kaynaklarını, parasal sistem ve kurumları, finansal sistem ve kurumları öğrenmektedirler. Bu ders ile öğrencilere ekonomik problemlerin çözümünde hem bir teorik perspektif ve hem de analitik karakter kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik • Para Kavramı ve Para Sistemleri: Para kavramı, paranın fonksiyonları, para sistemleri, para değerinin ölçülmesi, • Uluslar arası Para Sistemi ve Bu sistemdeki Gelişmeler: Birinci dünya savaşına kadar para sistemi, iki dünya savaşı arasındaki para sistemi, Bretten-Woods para sistemi ve IMF, Avrupa Para Sistemi ve Euro • Mali Sistem ve Parasal Kurumlar: Mali sistem kavramı, mali aracı kuruluşlar, merkez bankacılığı, para kurulu, bankacılık, Türkiye?de mali sistem, mali sistem ve kredi derecelendirme. • Para ve Faiz Teorileri: Para ve para ile ilgili teorik yaklaşımlar, klasikler, Keynes ve moneterasit iktisatçılara göre para ve faiz teorileri. • Globalleşme Olgusu ve Finansal Piyasalar: Globalleşme olgusu ve finansal piyasalar, finansal serbestleşme, kıyı bankacılığı ve vergi cennetleri, globalleşme ve spekülasyon, global finansal sistem ve milli iktisat politikaları. .
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Para Kavramı ve Para Sistemleri: Para kavramı, paranın fonksiyonları, para sistemleri, para değerinin ölçülmesi
2 Uluslar arası Para Sistemi ve Bu sistemdeki Gelişmeler: Birinci dünya savaşına kadar para sistemi, iki dünya savaşı arasındaki para sistemi, Bretten-Woods para sistemi ve IMF, Avrupa Para Sistemi ve Euro
3 Uluslar arası Para Sistemi ve Bu sistemdeki Gelişmeler: Birinci dünya savaşına kadar para sistemi, iki dünya savaşı arasındaki para sistemi, Bretten-Woods para sistemi ve IMF, Avrupa Para Sistemi ve Euro
4 Mali Sistem ve Parasal Kurumlar: Mali sistem kavramı, mali aracı kuruluşlar, merkez bankacılığı, para kurulu, bankacılık, Türkiye’de mali sistem, mali sistem ve kredi derecelendirme.
5 Para ve Faiz Teorileri: Para ve faiz ile ilgili teorik yaklaşımlar, klasikler, Keynes ve moneterasit iktisatçılara göre para ve faiz teorileri.
6 Para ve Faiz Teorileri: Para ve faiz ile ilgili teorik yaklaşımlar, klasikler, Keynes ve moneterasit iktisatçılara göre para ve faiz teorileri.
7 Para arzı ve merkez bankası bilançosu
8 Merkez Bankası para politikası araçları
9 Merkez Bankası para politikası araçları
10 Parasal aktarma mekanizması
11 Doviz kuru teorileri
12 Balance of Payments
13 Enflasyon hedeflemesi
14 Türkiye'de para politikası uygulamaları
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Türkçe
Fatih Özatay, Parasal İktisat Kuram ve Politika, Eflatun yayınevi, 2011Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları