Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FBO 1001FİZİK 12 + 21. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Bu dersin amacı; öğrencilere fiziğin ve Mekanik alt dalının temel kavram ve prensiplerini kavratmak, gerçek dünyadaki uygulamalarla birlikte geniş bir bakış açısı içinde fiziğin temel prensip ve kavramlarını uygulama boyutuna dönüştürebilmektir. .
Ders İçeriği Fiziğin anlamı, alanları, önemi, tarihsel gelişimi; SI birim sistemi, boyut analizi, vektörler; hareketin anlamı ve değişkenleri; bir ve iki boyutlu uzayda hareket örnekleri; göreli hız; Newton’un yasaları ve uygulamaları; evrensel kütle çekim; sürtünme kuvveti; iş, güç, mekanik enerji çeşitleri; basit makineler; korunumlu ve korunumsuz kuvvet sistemlerinde enerji; itme, çizgisel momentum, kütle merkezi, bir ve iki boyutlu uzayda etkileşme; katı cisimlerde denge; dönme ve yuvarlanma hareketinin kinematiği ve dinamiği, enerjisi ve açısal momentum; basınç; kaldırma kuvveti; basit harmonik hareket, sönümlü ve zorlanmış salınımlar, rezonans ve bu konulara yönelik açık ve kapalı uçlu deneyler.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Fiziğin tanımını ve diğer bilim dalları arasındaki önemini ifade eder , tarihsel gelişimi ve yaşantımızdaki etkilerini de belirterek SI birim sistemiyle ilgili gerekli dönüşümleri yapar.
2Hareketin tanımını yaparak kavramlarını açıklar ve bu kavramlar doğrultusunda yorum, problem çözümü ve uygulama yapabilir.
3Newton’un hareket yasalarını ifade eder ve bu yasalar doğrultusunda yorum, problem çözümü ve uygulama yapabilir.
4İş ve enerji kavramlarını açıklar, enerji dönüşümleri ve korunumu bağlamında yorum ,uygulama ve problem çözümü gerçekleştirebilir.
5İtme, çizgisel momentum, dönme ve açısal momentum kavramlarını açıklayarak bu kavramlar doğrultusunda yorum, uygulama ve problem çözümü gerçekleştirebilir.
6Öğrenciler basınç ve kaldırma kuvveti kavramlarını açıklar ve bu kavramlar doğrultusunda yorum, uygulama ve problem çözümü gerçekleştirebilir.
7Öğrenciler Periyodik Hareket kavramlarını açıklar ve bu kavramlar doğrultusunda yorum, uygulama ve problem çözümü gerçekleştirebilir.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13
ÖK 0015443454453442
ÖK 0025454534433242
ÖK 0034433343453432
ÖK 0044544333435421
ÖK 0055433454435421
ÖK 0064455433545431
ÖK 0073443343433341
Ara Toplam30292825262724292627252210
Katkı4444443444431

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14228
Ödevler818
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2018-2019 Güz1İZZET KARA
Detay 2018-2019 Güz2İSMAİL UYSAL
Detay 2018-2019 Güz3MESUT ÖZEL
Detay 2018-2019 Güz4YÜKSEL ÇEKBAŞ


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FBO 1001 FİZİK 1 2 + 2 1 Türkçe 2018-2019 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Prof. Dr. İZZET KARA ikara@pau.edu.tr EGT A0005 EGT A0132-09 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Bu dersin amacı; öğrencilere fiziğin ve Mekanik alt dalının temel kavram ve prensiplerini kavratmak, gerçek dünyadaki uygulamalarla birlikte geniş bir bakış açısı içinde fiziğin temel prensip ve kavramlarını uygulama boyutuna dönüştürebilmektir. .
İçerik Fiziğin anlamı, alanları, önemi, tarihsel gelişimi; SI birim sistemi, boyut analizi, vektörler; hareketin anlamı ve değişkenleri; bir ve iki boyutlu uzayda hareket örnekleri; göreli hız; Newton’un yasaları ve uygulamaları; evrensel kütle çekim; sürtünme kuvveti; iş, güç, mekanik enerji çeşitleri; basit makineler; korunumlu ve korunumsuz kuvvet sistemlerinde enerji; itme, çizgisel momentum, kütle merkezi, bir ve iki boyutlu uzayda etkileşme; katı cisimlerde denge; dönme ve yuvarlanma hareketinin kinematiği ve dinamiği, enerjisi ve açısal momentum; basınç; kaldırma kuvveti; basit harmonik hareket, sönümlü ve zorlanmış salınımlar, rezonans ve bu konulara yönelik açık ve kapalı uçlu deneyler.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Vektörler Koordinat sistemleri; Vektör ve skaler nicelikler; Vektörlerin bazı özellikleri; Bir vektörün bileşenleri ve birim vektörler; Vektörel işlemler ;toplama ,çıkarma, skaler çarpım,vektörel çarpım
2 Bir boyutta hareket Yerdeğiştirme, hız ve sürat; Ani hız ve sürat; İvme; Hareket diyagramları; Bir boyutta sabit ivmeli hareket; Serbest düşen cisimler.
3 İki Boyutta Hareket Yerdeğiştirme, hız ve ivme vektörleri, Sabit ivmeli iki boyutlu hareket; Eğik atış hareketi; Düzgün dairesel hareket; Teğetsel ve radyal ivme; Bağıl hız ve bağıl ivme.
4 Hareket Kanunları Kuvvet kavramı; Newton’un birinci yasası ve eylemsiz sistemler; Kütle; Newton’un ikinci yasası; Kütle çekim kuvveti ve ağırlık; Newton’un üçüncü yasası; Newton yasalarının bazı uygulamaları; Sürtünme kuvvetleri.
5 Dairesel Hareket ve Newton Kanunlarının Diğer Uygulamaları Düzgün dairesel harekete Newton’un ikinci yasasının uygulanması; Düzgün olmayan dairesel hareket.
6 İş ve Kinetik Enerji Sabit kuvvetin yaptığı iş; İki vektörün skaler çarpımı; Değişen bir kuvvetin yaptığı iş; Kinetik enerji ve İş-Kinetik enerji teoremi; Güç.
7 Potansiyel Enerji ve Enerjinin Korunumu Potansiyel Enerji; Korunumlu ve korunumsuz kuvvetler; Korunumlu kuvvetler ve potansiyel enerji; Mekanik enerjinin korunumu; Korunumsuz kuvvetlerin yaptığı iş; Korunumlu kuvvetlerle potansiyel enerji arasındaki bağıntı; Genelde enerjinin korunumu; Kütle-Enerji eşdeğerliliği.
8 ARASINAV
9 Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar Doğrusal momentum ve korunumu; İmpuls ve momentum; Çarpışmalar; Bir boyutta esnek ve esnek olmayan çarpışmalar; İki boyutlu çarpışmalar; Kütle merkezi; Parçacıklar sisteminin hareketi.
10 Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi Açısal yerdeğiştirme hız ve ivme; Dönme Kinematiği:Sabit açısal ivmeli dönme hareketi; Açısal ve doğrusal nicelikler; Dönme enerjisi; Eylemsizlik momentinin hesabı; Tork ve Açısal ivme arasındaki bağıntı; Dönme hareketinde iş, Güç ve enerji. Katı cisimlerin yuvarlanma hareketi
11 Yuvarlanma Hareketi ve Açısal Momentum Katı cismin yuvarlanma hareketi; Vektörel çarpım ve tork; Bir parçacığın açısal momentumu; Dönen katı cismin açısal momentumu; Açısal momentumun korunumu, topaç ve jiroskop hareketi,
12 Statik Denge ve Esneklik Denge şartları; Ağırlık merkezi; Statik dengedeki katı cisimlere örnekler.Uzunlukta esneklik.Hacim esnekliği.
13 Evrensel Çekim Yasası Newton’un evrensel çekim yasası; Evrensel çekim sabitinin ölçülmesi; Serbest düşme ivmesi ve kütle çekim kuvveti; Kepler yasaları; Kütle çekim yasası ve gezegenlerin hareketi; Kütle çekim alanı; Kütle çekim potansiyel enerjisi.
14 Akışkanların Statiği ve Dinamiği, Yoğunluk ve basınç.Kat ve sıvı basıncı.Kaldırma kuvveti ve Archimedes Prensibi.Akışçizgileri ve süreklilik denklemi.Bernoulli Denklemi.Bernoulli denkleminin
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Fen ve Mühendislik için Fizik 1, Serway & Beichner, Palme YayıncılıkTürkçe
Üniversite Fiziği 1 & 2, Young & Freedman, Pearson Education YayıncılıkTürkçe
Fen ve Mühendislik için Fizik 1, Serway & Beichner, Palme YayıncılıkTürkçe
Üniversite Fiziği 1 & 2, Young & Freedman, Pearson Education YayıncılıkTürkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları