Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
KVK 414YAZMA ESERLERDE KORUMA VE ONARIM YÖNTEMLERİ1 + 18. Yarıyıl3,5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Yazma eserlerde koruma ve onarım yöntemleri kapsamında belgeleme, temizlik, analiz yöntemleri, mikrobiyolojik numune alma, haşereler ile mücadele ve yazma eserlerde önleyici koruma, müze, kütüphane ve depolarda saklama koşullarının hazırlanması amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği Yazma eserlerde koruma ve onarım yöntemleri kapsamında , kullanılan araç, gereç ve malzemeler, yazma eserlerde belgeleme yöntemleri, durum tespiti ve temel koruma, mikrobiyolojik numune alma, cilt ve kağıtda meydana gelen parça kayıplarında tek ve çift taraflı tamamlama yöntemleri, küf ve böcek gibi zararlılarla mücadele, yazı mürekkebi ve boyada oluşan bozulmaların temizliği, kuru temizlik yöntemleri, cilt ve sayfaların konsolidasyonu, uygulamalarda kullanılan organik malzemelerin belirlenmesi. Yazma eserlerin kütüphane ve/veya depo ortamında muhafaza edilmesi, önleyici koruma yöntemleri.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
10Malzemesi kağıt olan eserlerin incelenmesi, bozulma nedenleri, belgeleme, uygulamalar öncesi ve sonrasında yapılan işlemler, onarımlar sonrasında belgelerin saklama koşullarının hazırlanması gibi teorik ve uygulamalı bilgilerin saklanması. Yazma eserlerin bulunduğu yerlerde inceleme yaparak bozulma ve türlerinin doğru teşhisinin yapılabilmesi. Yazma eserlerde daha önce yapılmış olan yanlış onarımların düzeltilmesi, onarımlarda kullanılan japon kağıtlarının özellikleri ve kullanımının kavranması, temizlik işlemlerinde kullanılan kağıt hamurunun yapımı/uygulanması, eksik, delik bölümlerin tamamlama çalışmalarının yapılması, katlanmış ve yapışık sayfaların buhar makinesi ile açılma yöntemlerinin belirlenmesi. Koruma ve onarımı gerçekleştirilen eserlerin uygun sergileme ve saklama koşullarının hazırlanması, bütün bu uygulamaların koruma prensiplerine uygun olarak yapılması, farklı disiplinler arası çalışmalardan faydalanmak, mesleki sorumluluk ve etik bilincine sahip olmak.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13
ÖK 010             
Ara Toplam             
Katkı0000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)21428
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)717
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)8216
Laboratuar10220
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)10220
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






91

3,5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


Seçili dönemde ders açılmamıştır.


Yazdır

T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları