Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
STA 317OSMANLI SANATI - III2 + 05. Yarıyıl3,5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı XVI. yüzyılın sonlarından II.Viyana Kuşatması’na kadar (1683) geçen süreçteki Osmanlı mimari ve sanat eserlerinin irdelenmesi amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği XVI. yüzyılın sonlarından II.Viyana Kuşatması’na kadar (1683) geçen süreçteki Osmanlı mimari ve sanat eserlerinin irdelenmesi, bu dönemde yaşanan duraklama belirtilerinin sanata ilginç yansımaları açıklanacak, Mimar Sinan’ın yetiştirmiş olduğu mimar ve sanatçıların yaptığı, büyük programlı külliyeler başta olmak üzere diğer mimari eserlerdeki değişme eğilimleri anlatılacaktır.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1XVI. yüzyılın sonlarından II.Viyana Kuşatması’na kadar (1683) geçen süreçteki Osmanlı mimari ve sanat eserlerini örnekleriyle tanır.
2Kanuni Döneminde inşa edilen yapıların özelliklerini tanımlar ve karşılaştırır.
3Çoban Mustafa Paşa Külliyesinin özelliklerini açıklayabilir.
4Rüstem Paşa’nın İstanbul’da inşa ettirdiği cami ve medreselerin genel özelliklerini tanır.
5II. Selim dönemi tarihi ve mimari eserlerini açıklar.
6Mimar Sinan’ın hayatı ve eserlerini açıklayabilecektir.
7Hassa Mimarlar Ocağını tanımlayabilir.
8Sinan’ın yaptığı, kubbesi 6 desteğe oturan camileri analiz edebilir.
9Mimar Sinan’ın inşa ettiği 8 destekli Osmanlı camilerinin örneklerini tanır.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11
ÖK 001  4  44   3
ÖK 0023 2  332   
ÖK 003     33    
ÖK 0043 3        
ÖK 005     44   3
ÖK 006333 33333  
ÖK 007  3  33 3 4
ÖK 008532 244    
ÖK 009533 35533 4
Ara Toplam19920 8292989 14
Katkı21201331102

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14228
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14342
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11010
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11111
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






91

3,5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2019-2020 Güz2MUSTAFA BEYAZIT


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
STA 317 OSMANLI SANATI - III 2 + 0 2 Türkçe 2019-2020 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Prof. Dr. MUSTAFA BEYAZIT mbeyazit@pau.edu.tr FEN A0212 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç XVI. yüzyılın sonlarından II.Viyana Kuşatması’na kadar (1683) geçen süreçteki Osmanlı mimari ve sanat eserlerinin irdelenmesi amaçlanmaktadır.
İçerik XVI. yüzyılın sonlarından II.Viyana Kuşatması’na kadar (1683) geçen süreçteki Osmanlı mimari ve sanat eserlerinin irdelenmesi, bu dönemde yaşanan duraklama belirtilerinin sanata ilginç yansımaları açıklanacak, Mimar Sinan’ın yetiştirmiş olduğu mimar ve sanatçıların yaptığı, büyük programlı külliyeler başta olmak üzere diğer mimari eserlerdeki değişme eğilimleri anlatılacaktır.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Yavuz Sulatan Selim dönemi olayları hakkında özet bilgi verilecek ve Diyarbakır Fatih Paşa Camii ve Elbistan Ulu Camileri tanıtılacak.
2 İstanbul Yavuz Sultan Selim Külliyesi anlatılacak.
3 Kanuni Sultan Süleyman dönemi hakkında kısa bilgi verilecek ve Kanuni döneminde inşa edilen Çoban Mustafa Paşa Külliyesi, camideki cephe bezemeleri benzerleri ile birlikte anlatılacaktır.
4 Dönemin ünlü yapı sanatçılarından Mimar Sinan’ın hayatı ve eserleri anlatılacaktır. Harita üzerinde Mimar Sinan’ın inşa ettiği yapıların dağılımı, yaptığı eserlerin listesini veren kronikler, Hassa Mimarlar Ocağı gibi konularda detaylı bilgiler verilecektir.
5 Halep’te Hüsrev Paşa ve İstanbul-Haseki külliyeleri işlenecektir. Külliye içindeki yapılar tek tek ele alınarak anlatılacaktır. Mimar Sinan’ın çıraklık eserim dediği caminin de içinde olduğu Şehzade Külliyesi ve Üsküdar Mihrimah Sultan Külliyesi işlenecektir. Yapılarda gördüğümüz çini, kalemişi, ahşap ve taş süsleme kompozisyonları anlatılacaktır.
6 Kanuni’nin Şam ve İstanbul’da yaptırdığı iki büyük külliye üzerinde durulacaktır. Bu külliyeler genel plan düzenlemeleriyle karşılaştırılacaktır.
7 İstanbul Sultan Ahmet’deki Haseki Sultan ve Zeyrek’deki Çinili hamamlar işlenecektir. Ayrıca, İstanbul-Silivrikapı’daki Hadım İbrahim Paşa Camii ile birlikte Mimar Sinan’ın inşa ettiği 8 destekli Osmanlı camileri kısaca anlatılacaktır. Bunun yanında Kırım’daki Tatarhan Camii ele alınarak Fatih Camii ile benzer yinleri üzerinde durulacaktır.
8 Kanuni döneminin etkili devlet adamlarından Rüstem Paşa’nın İstanbul’da inşa ettirdiği cami ve medrese işlenecektir. Özellikle caminin Osmanlı mimarisindeki plan gelişimine katkısı ve çini süsleme programı üzerinde durulacaktır. Rüstem Paşa’nın Edirne’de yaptırdığı kervansarayı ile İstanbul-Beşiktaş’daki Sinan Paşa Camii anlatılacaktır. Edirne’deki Üç Şerefeli Camii ile Sinan Paşa Camii’nin plan yönünden benzer yönleri üzerinde durulacaktır.
9 Mimar Sinan’ın yaptığı, kubbesi 6 desteğe oturan camilerden Topkapı’daki Kara Ahmed Paşa Camii ile Fındıklı’daki Molla Çelebi Camii, Babaeski’deki Semiz Ali Paşa Camii ile Edirnekapı’daki Mihrimah Sultan Camii hakkında bilgi verilecektir.
10 Ara sınav
11 Mimar Sinan’ın Büyükçekmece’de yaptığı köprü, kervansaray ve camiden oluşan külliye ile kubbesi 8 desteğe oturan Diyarbakır’daki Behram Paşa Camii ele alınacak, başkent yapılarıyla karşılaştırılacaktır.
12 II. Selim dönemi tarihi hakkında bilgi verilerek Eyüp’te Zal Mahmud Paşa ve Konya’da Selimiye Camii çizim ve resimlerle anlatılacaktır.
13 Edirne’de Selimiye Külliyesi detaylı olarak anlatılacaktır. Külliyenin en dikkat çekici eseri olan caminin merkezi planlı yapılar içindeki özgün yeri ele alınarak tüm dünyadaki benzer plan düzenlemeli yapılarla genel bir karşılaştırması yapılacaktır.
14 XVI. yüzyılın ikinci yarısından büyük külliye örnekleri olan Lüleburgaz, Ilgın Havsa ve Karapınar’daki kompleksler anlatılacaktır. Bu yapılar çerçevesinde Mimar Sinan’ın menzil külliyelerine getirdiği çözümlemeler üzerinde durulacaktır.
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
G. Goodwin, A History of Ottoman Architecture, Londra, 1993English
Doğan Kuban, Osmanlı Mimarisi, (İstanbul: YEM Yayınları 134, 2007Türkçe
Oktay Aslanapa, Osmanlı Devri Mimarisi, İstanbul, 1986Türkçe
Gülru Necipoğlu, The Age of Sinan,London 2011English
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları