Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
ASC 227HİJYEN VE SANİTASYON2 + 01. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve hijyen kurallarına uygun olarak kişisel hijyen sağlama ve işletme temizlik ve dezenfeksiyon kurallarını uygulama yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği Kişisel hijyeni sağlamak, İşletme temizlik ve dezenfeksiyon kurallarını uygulamak
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
11 Kişisel Hijyen 2 Kişisel Temizlik Kuralları 3 Kişisel Temizlik Kuralları İşletmelerde Tuvaletler ve El Yıkama Alanları 4 İşletmelerde Tuvaletler ve El Yıkama Alanları 5 Periyodik Sağlık Kontrolleri 6 İşletme Giriş ve Çıkışları 7 Temizlik Malzemeleri 8 Gıda İşletmelerinde Temizlik ve Dezenfeksiyon

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12
ÖK 001            
Ara Toplam            
Katkı000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14228
Ödevler14114
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)188
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)188
Sunum / Seminer (hazırlık süresi dahil)166
İnternette Tarama/ Kütüphane Çalışması14114
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Güz2FİGEN YÜCE


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
ASC 227 HİJYEN VE SANİTASYON 2 + 0 2 Türkçe 2023-2024 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. FİGEN YÜCE fyuce@pau.edu.tr TMYO B0004 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve hijyen kurallarına uygun olarak kişisel hijyen sağlama ve işletme temizlik ve dezenfeksiyon kurallarını uygulama yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik Kişisel hijyeni sağlamak, İşletme temizlik ve dezenfeksiyon kurallarını uygulamak
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Genel mikrobiyoloji
2 Hijyen ve sanitasyon, temizlik ve gıda güvenliği kavramları
3 Gıda ve personel hijyeni
4 Gıda güvenliğini tehdit eden riskler
5 Gıda kaynaklı hastalıklar
6 Gıda güvenliği yönetim sistemleri: HACCP ve ISO 22000, Kritik kontrol noktaları
7 Gıda güvenliği yönetim sistemleri: HACCP ve ISO 22000, Kritik kontrol noktaları
8 Gıda güvenliği yönetim sistemleri: HACCP ve ISO 22000, Kritik kontrol noktaları
9 Mutfak ortamında temizlik ve hijyenin önemi
10 Ara Sınav
11 Ürünlerin hazırlanmasında, pişirme sonrasında ve servis sırasında uyulması gereken hijyen ve sanitasyon kurallar
12 Gıda Muhafaza Yöntemleri
13 Hijyen ve Sanitasyon (Genel tekrar)
14 Hijyen ve Sanitasyon (Genel tekrar)
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Bulduk, S., 2010. Gıda ve Personel Hijyeni. Detay Yayıncılık, Ankara.Türkçe
Koçak, N., 2010. Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Gıda ve Personel Hijyeni. Detay Yayıncılık, Ankara.Türkçe
Tayar, M., Hecer, C., 2013. Hazır Yemek Sistemleri. Dora Yayıncılık, Bursa.Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları