Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
ASC 138PİŞİRME YÖNTEMLERİ 24 + 22. Yarıyıl6

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Bu derste uluslararası doğrama ve pişirme yöntemlerini kullanarak çeşitli yemekler hazırlama yeterliliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır
Ders İçeriği Grill (Izgara) pişen yemekleri hazırlamak, Steaming (Buharda) pişen yemekleri hazırlamak/hazırlatmak, Ürünleri yağda pişirme işlemini yapmak /yaptırmak, Poaching (80-90 derecede ısınmış suda pişirme) yemekleri hazırlamak/hazıtrlamak, Braising pişen et yemeklerini hazırlamak/hazırlatmak, Füme( dumanda) pişen yemekleri hazırlamak/hazırlatmak, Gratinating pişen ürünleri hazırlamak/hazırlatma
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Ön Hazırlık Çalışmaları
2Etleri Izgara Yöntemiyle Pişirme
5Buharda Pişirme Yöntemi
3Az Yağda Pişirme Metodu
4Sığ Yağda Pişirme Metodu
6Derin Yağda Kızartma Metodu
7Poşe Yöntemi ile Pişirme Metodu
8Braising Pişirme Yöntemi
9Etleri Füme Yöntemi ile Pişirme
10Gratinating Pişirme Yöntemi

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12
ÖK 001            
ÖK 002            
ÖK 003            
ÖK 004            
ÖK 005            
ÖK 006            
ÖK 007            
ÖK 008            
ÖK 009            
ÖK 010            
Ara Toplam            
Katkı000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14684
Ödevler414
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)166
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)166
Sunum / Seminer (hazırlık süresi dahil)166
Rapor / Proje (hazırlık süresi dahil)10110
Uygulama (Lab, Mesleksel Bec., Diğer)14228
İnternette Tarama/ Kütüphane Çalışması12112
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






156

6
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar2NUSRET ERCAN ŞENLİKCİ
Detay 2022-2023 Bahar2NUSRET ERCAN ŞENLİKCİ
Detay 2021-2022 Bahar2NUSRET ERCAN ŞENLİKCİ
Detay 2020-2021 Bahar2NUSRET ERCAN ŞENLİKCİ


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
ASC 138 PİŞİRME YÖNTEMLERİ 2 4 + 2 2 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. NUSRET ERCAN ŞENLİKCİ nsenlikci@pau.edu.tr TMYO A0105 TMYO B0004 Dersin Devam Yüzdesi : %85 (Uygulamalı teorik derslerde devam sağlayan öğrenci tekrar aynı dersi aldığında devam koşulu aranır.)
Amaç Bu derste uluslararası doğrama ve pişirme yöntemlerini kullanarak çeşitli yemekler hazırlama yeterliliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır
İçerik Grill (Izgara) pişen yemekleri hazırlamak, Steaming (Buharda) pişen yemekleri hazırlamak/hazırlatmak, Ürünleri yağda pişirme işlemini yapmak /yaptırmak, Poaching (80-90 derecede ısınmış suda pişirme) yemekleri hazırlamak/hazıtrlamak, Braising pişen et yemeklerini hazırlamak/hazırlatmak, Füme( dumanda) pişen yemekleri hazırlamak/hazırlatmak, Gratinating pişen ürünleri hazırlamak/hazırlatma
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Blanching(Şok haşlama) Pişirme Yöntemi nedir ve bu yöntemle yapılan yemek çeşitleri nelerdir?Blanching(Şok haşlama) Pişirme Yöntemiyle yemeklerinin yapılması.
2 Bouilli (Haşlama) Pişirme Yöntemi nedir ve bu yöntemle yapılan yemek çeşitleri nelerdir? Bouilli (Haşlama) Pişirme Yöntemleriyle yemeklerinin yapılması.
3 Poché (KAYNAMAYAN SICAK SUDA HAŞLAMA)Pişirme Yöntemi nedir ve bu yöntemle yapılan yemek çeşitleri nelerdir? Poché (KAYNAMAYAN SICAK SUDA HAŞLAMA)Pişirme Yöntemleriyle yemeklerinin yapılması.
4 Braisé (Sos içinde)Pişirme Yöntemi nedir ve bu yöntemle yapılan yemek çeşitleri nelerdir? Braisé (Sos içinde)Pişirme Yöntemleriyle yemeklerinin yapılması.
5 ETÜVÉ VAPEUR(Buharda) Pişirme Yöntemi nedir ve bu yöntemle yapılan yemek çeşitleri nelerdir? ETÜVÉ VAPEUR(Buharda) Pişirme Yöntemleriyle yemeklerinin yapılması.
6 ETÜVÉ(Kendi suyunda) Pişirme Yöntemi nedir ve bu yöntemle yapılan yemek çeşitleri nelerdir? ETÜVÉ(Kendi suyunda) Pişirme Yöntemleriyle yemeklerinin yapılması.
7 POELLE (Az yağda) Pişirme Yöntemi nedir ve bu yöntemle yapılan yemek çeşitleri nelerdir? POELLE (Az yağda) Pişirme Yöntemleriyle yemeklerinin yapılması.
8 FRİT (Bol yağda)Pişirme Yöntemi nedir ve bu yöntemle yapılan yemek çeşitleri nelerdir? FRİT (Bol yağda)Pişirme Yöntemleriyle yemeklerinin yapılması.
9 SAUTE(Sote) Pişirme Yöntemi nedir ve bu yöntemle yapılan yemek çeşitleri nelerdir? SAUTE(Sote) Pişirme Yöntemleriyle yemeklerinin yapılması.
10 ROTİ(Fırında) Pişirme Yöntemi nedir ve bu yöntemle yapılan yemek çeşitleri nelerdir?ROTİ(Fırında) Pişirme Yöntemleriyle yemeklerinin yapılması.
11 GRILL(Izgarada)Pişirme Yöntemi nedir ve bu yöntemle yapılan yemek çeşitleri nelerdir?GRILL(Izgarada)Pişirme Yöntemleriyle yemeklerinin yapılması.
12 Graten Pişirme Yöntemi nedir ve bu yöntemle yapılan yemek çeşitleri nelerdir? Graten Pişirme Yöntemleriyle yemeklerinin yapılması.
13 Diğer Pişirme Yöntemleri nelerdir ve bu yöntemlerle yapılan yemek çeşitleri nelerdir? Diğer Pişirme Yöntemleriyle yemeklerinin yapılması.
14 Diğer Pişirme Yöntemleri nelerdir ve bu yöntemlerle yapılan yemek çeşitleri nelerdir? Diğer Pişirme Yöntemleriyle yemeklerinin yapılması.
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav25Ara Sınav
Arazi/Klinik/Laborotuvar Uygulaması25Arazi/Klinik/Laborotuvar Uygulaması
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları