Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
ASC 243İLERİ PASTACILIK4 + 24. Yarıyıl8

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Bu derste, pastacılığın temel ve ileri tekniklerini teorik dersler ve tamamlayıcı laboratuar çalışmaları ile öğretilmesi amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği Pastacılığa giriş, pastacılığın genel kuralları, pasta çeşitleri ve özellikleri, pasta üretiminde kullanılan malzemeler ve ekipmanlar, faklı tartma ölçme teknikleri, krema çeşitleri ve yapım teknikleri, krema ile süsleme teknikleri, beze, makaron yapımı ve süslemesi, çikolata ile süsleme teknikleri, şeker hamuru yapımı ve modelleme teknikleri, kurabiye yapımı ve süsleme teknikleri, pasta yapımı ve süsleme teknikleri, kapkek yapımı ve süsleme teknikleri
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1İleri pastacılıkta olan reçeteleri uygulama ve yeni reçeteler oluşturma becerisine sahip olmak
2Yüksek kalitedeki pastacılık malzemelerini tanımak ve kullanmak
3Pastacılık maliyetlerini analiz edebilmek
4İleri pastacılıkta yeni akımları takip etme ve uygulama becerisine sahip olmak

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12
ÖK 001            
ÖK 002            
ÖK 003            
ÖK 004            
Ara Toplam            
Katkı000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14684
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14114
Ödevler14114
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11010
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11010
Sunum / Seminer (hazırlık süresi dahil)166
Rapor / Proje (hazırlık süresi dahil)14114
Kısa Sınavlar(hazırlık süresi dahil)14114
Uygulama (Lab, Mesleksel Bec., Diğer)14228
İnternette Tarama/ Kütüphane Çalışması14114
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






208

8
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar2NUSRET ERCAN ŞENLİKCİ
Detay 2022-2023 Bahar2NUSRET ERCAN ŞENLİKCİ
Detay 2021-2022 Bahar2NUSRET ERCAN ŞENLİKCİ
Detay 2020-2021 Bahar2NUSRET ERCAN ŞENLİKCİ


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
ASC 243 İLERİ PASTACILIK 4 + 2 2 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. NUSRET ERCAN ŞENLİKCİ nsenlikci@pau.edu.tr TMYO A0105 TMYO B0003 Dersin Devam Yüzdesi : %85
Amaç Bu derste, pastacılığın temel ve ileri tekniklerini teorik dersler ve tamamlayıcı laboratuar çalışmaları ile öğretilmesi amaçlanmaktadır.
İçerik Pastacılığa giriş, pastacılığın genel kuralları, pasta çeşitleri ve özellikleri, pasta üretiminde kullanılan malzemeler ve ekipmanlar, faklı tartma ölçme teknikleri, krema çeşitleri ve yapım teknikleri, krema ile süsleme teknikleri, beze, makaron yapımı ve süslemesi, çikolata ile süsleme teknikleri, şeker hamuru yapımı ve modelleme teknikleri, kurabiye yapımı ve süsleme teknikleri, pasta yapımı ve süsleme teknikleri, kapkek yapımı ve süsleme teknikleri
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Çikolata nedir? Nasıl Yapılır?
2 Spesiyal Çikolata Yapımı
3 Jöle Yapımı. Jöle yapılan pastaların yapımı, Jölenin kullanım yerleri ve yapılışları.
4 Şekerleme nedir? Şekerleme çeşitleri nelerdir? Şekerleme ve lokum nasıl yapılır?
5 Custard nedir? Nasıl yapılır?
6 Marzifan nedir? Nasıl yapılır? Çikolatalı marzifan yapımı.
7 Truff nedir? Truff yapımı. Truff çeşitleri nasıl yapılır?
8 Pastacılıkta yapılan kremalar ve sosların yapımı
9 Pastacılıkta yapılan kremalar ve sosların yapımı
10 Pandispanya yapımı. Pandispanya çeşitlerinin yapımı
11 Yaş pasta kullanılan desen ve ürünler nelerdir? Nasıl yapılırlar.
12 Şeker Hamuru nedir? Nasıl yapılır. Şeker hamuru figürlerinin yapımı
13 Dünya ve Türkiye'den pasta çeşitleri
14 Dünya ve Türkiye'den pasta çeşitleri
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav25Ara Sınav
Arazi/Klinik/Laborotuvar Uygulaması25Arazi/Klinik/Laborotuvar Uygulaması
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları