Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
ASC 242DÜNYA MUTFAKLARI4 + 24. Yarıyıl6

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Bu derste; dünya mutfak kültürünü araştırarak bu mutfaklardan yemekler hazırlanması, yeni yemek reçetelerinin tasarlanması ve mesleki gelişime ilişkin faaliyetlerin yürütülmesi yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır
Ders İçeriği Osmanlı Saray Mutfağı Yemeklerini Araştırmak ,Uzak Doğu ve Asya Mutfak Kültürünü Araştırmak ,Akdeniz Mutfak Kültürünü Araştırmak,Orta Doğu ve Kuzey Afrika Mutfak Kültürünü Araştırmak,Avrupa Mutfak Kültürünü Araştırmak ,Denizaşırı Ülkelerin Mutfak Kültürünü Araştırmak ,Dinî İnançlara, Örf ve Adetlere Göre Yemek Hazırlamak,Yeni Yemek Reçeteleri Tasarları,Mesleki Gelişime İlişkin Faaliyetleri Yürütmek
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Osmanlı Saray Mutfağı Osmanlı Saray Mutfağı Yemekleri
2Osmanlı Saray Mutfağı Osmanlı Saray Mutfağı Yemekleri
3Uzak Doğu /Asya Mutfağı
4Uzak Doğu ve Asya Mutfak Kültürüne Uygun Yemekleri
5Akdeniz Mutfağı
6Akdeniz Mutfağı
7Akdeniz Mutfağı
8Amerikan Mutfağı
9Orta ve Kuzey Afrika Mutfağı
10Orta ve Kuzey Afrika Mutfağı
11Avrupa Mutfağı
12Denizaşırı Ülke Mutfağı Denizaşırı Ülke Mutfağı Yemekleri pişirme
13İslam Dinine Uygun Yemek Hazırlama Hristiyan Dinine Uygun Yemek Hazırlama
14Musevi Dinine Uygun Yemek Hazırlama Diğer Dinlere Uygun Yemek Hazırlama

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12
ÖK 001            
ÖK 002            
ÖK 003            
ÖK 004            
ÖK 005            
ÖK 006            
ÖK 007            
ÖK 008            
ÖK 009            
ÖK 010            
ÖK 011            
ÖK 012            
ÖK 013            
ÖK 014            
Ara Toplam            
Katkı000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14684
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14228
Ödevler144
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)166
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)166
Uygulama (Lab, Mesleksel Bec., Diğer) (Öğrenci)7428
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






156

6
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar1SİNEM TÜRK ASLAN
Detay 2022-2023 Bahar1SİNEM TÜRK ASLAN
Detay 2021-2022 Bahar1SİNEM TÜRK ASLAN
Detay 2020-2021 Bahar1SİNEM TÜRK ASLAN
Detay 2019-2020 Bahar1SİNEM TÜRK ASLAN
Detay 2018-2019 Bahar1SİNEM TÜRK ASLAN
Detay 2017-2018 Bahar1SİNEM TÜRK ASLAN
Detay 2016-2017 Bahar1NUSRET ERCAN ŞENLİKCİ
Detay 2015-2016 Bahar1SİNEM TÜRK ASLAN


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
ASC 242 DÜNYA MUTFAKLARI 4 + 2 1 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. SİNEM TÜRK ASLAN sturk@pau.edu.tr TMYO A0105 TMYO B0003 Dersin Devam Yüzdesi : %80
Amaç Bu derste; dünya mutfak kültürünü araştırarak bu mutfaklardan yemekler hazırlanması, yeni yemek reçetelerinin tasarlanması ve mesleki gelişime ilişkin faaliyetlerin yürütülmesi yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır
İçerik Osmanlı Saray Mutfağı Yemeklerini Araştırmak ,Uzak Doğu ve Asya Mutfak Kültürünü Araştırmak ,Akdeniz Mutfak Kültürünü Araştırmak,Orta Doğu ve Kuzey Afrika Mutfak Kültürünü Araştırmak,Avrupa Mutfak Kültürünü Araştırmak ,Denizaşırı Ülkelerin Mutfak Kültürünü Araştırmak ,Dinî İnançlara, Örf ve Adetlere Göre Yemek Hazırlamak,Yeni Yemek Reçeteleri Tasarları,Mesleki Gelişime İlişkin Faaliyetleri Yürütmek
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Osmanlı Mutfağı
2 Uygulama: Osmanlı Mutfağı Tarifleri
3 Fransız Mutfağı
4 Uygulama: Fransız Mutfağı Tarifleri
5 İtalyan Mutfağı
6 Uygulama: İtalyan Mutfağı Tarifleri
7 İspanya Mutfağı
8 Uygulama: İspanya Mutfağı Tarifleri
9 Çin ve Japonya Mutfağı
10 Uygulama: Çin ve Japonya Mutfağı Tarifleri
11 Meksika Mutfağı
12 Uygulama: Meksika Mutfağı Tarifleri
13 Hindistan Mutfağı
14 Uygulama: Hindistan Mutfağı Tarifleri
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav20Ara Sınav
Arazi/Klinik/Laborotuvar Uygulaması30Arazi/Klinik/Laborotuvar Uygulaması
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları