Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
HIG 128BİREYSEL İŞ HUKUKU2 + 12. Yarıyıl4

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı bireysel ve toplu iş mevzuatı ile sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası mevzuatı hakkında bilgi sahibi olmak.
Ders İçeriği 4857 sayılı iş kanunu, 2927 sayılı sendikalar kanunu, 2928 sayılı toplu sözleşme, grev ve lokavt kanunu ile 5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunu.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Çalışanlarıniş yaşamındaki ve hak ve yükümlülükleri konusunda bilgi sahibi olur
2Çalışanlarla ilgili yasal yükümlülüklerin zamanında yerine getirilmesini sağlar.
3işçi-işveren ilişkileri ve örgütlenme hakkında bilgi sahibi olunur.
4gss, fesih ve işsizlik sigorası ile kısa çalışma ödeneği hakkında bilgi sahibi olunur
5sosyal sigorta mevzuatı ve yükümlülükleri hakkında bilgi sahibi olunur

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10
ÖK 001          
ÖK 002          
ÖK 003          
ÖK 004          
ÖK 005          
Ara Toplam          
Katkı0000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14228
Ödevler3618
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)166
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11010
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






104

4
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2015-2016 Bahar1ÖZGÜR ELMACI
Detay 2014-2015 Bahar1ÖZGÜR ELMACI
Detay 2013-2014 Bahar1ALİ KORKMAZ


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
HIG 128 BİREYSEL İŞ HUKUKU 2 + 1 1 Türkçe 2015-2016 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
TMYO B0001 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç bireysel ve toplu iş mevzuatı ile sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası mevzuatı hakkında bilgi sahibi olmak.
İçerik 4857 sayılı iş kanunu, 2927 sayılı sendikalar kanunu, 2928 sayılı toplu sözleşme, grev ve lokavt kanunu ile 5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunu.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Dünyada ve Türkiyedeki işçi hareketleri. 1982 anayasamıza göre çalışma hakkının açıklanması.Günümüzde uygulanan 22 Mayıs 2003 tarihli 4857 sayılı iş kanunu.
2 4857 sayılı iş kanununun amacını açıklamak. İşçiyle işveren arasında yapılan iş sözleşmelerini tanımlamak. İşçi ve işverenlerin hak ve sorumluluklarının düzenlenmesi. İşçi ve işveren ilişkilerinin açıklanması. İşyerleri, işverenler, işveren vekilleri ve işçiler tanımlarının açıklanması.
3 İşverenler tarafından işyerinin ve kendilerinin vekillerinin ünvanını, ad ve soyadlarını bölge çalışma müdürlüklerine bildirilmesi. 4857 sayılı iş kanunu hangi işlerde ve faaliyet kollarında uygulanmayacağına dair hususların açıklanması. Bu kanun uyarınca işçilere eşit davranma ilkesi cins, cinsiyet, ırk,dil ,din , inanç, felsefi düşünce ayrımı gözetilmeksizin eşit şekilde davranılacağı. Bu kanun uyarında işyerinin ve ya bir bölümünün işverenlerce alt işverenlere veya işverenlere devredilmesi halinde doğacak hukuki ve müşterek sorumluluk hallerinin açıklanması.Bu kanuna göre geçici iş ilişkisinin açıklanması. Geçici iş ilişkisinin yazılı olrak yapılması. Gerektiğinde en fazla 2 defa yenilenebilmesi. Geçici iş ilişkisi kurulan işverene karşı sorumluluk hallerinin açıklanamsı.
4 4857 sayılı kanuna göre iş sözleşmesi türleri ve feshi. İş sözleşmelerinin açıklanması. İş sözleşmelerinin herhangi bir vergiye tabi olmaması her çeşit resim ve harçtan muaf olmasının gerekliliği. 1 yıldan fazla süren iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması. İş sözleşmelerinin türü ve çalışma biçimlerinin belirleme ve serbestliği. Sürekli ve süreksiz işlerdeki iş sözleşmeleri. Belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmesinin ayrımının sınırları. Kısmi süreli ve tam süreli iş sözleşmeleri. Çağrı üzerine çalışma. Deneme süreli iş sözleş mesi. Takım sözleşmesi ile oluşturulan iş sözleşmeleri. Süreli fesih. İş sözleşmesi feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi. İş sözleşmesinde feshin geçerli sebebe dayandırılması.Sözleşmenin feshinde usulünün açıklanması. Fesih bildirimine itiraz ve usul. Geçersiz sebeple yapılan feshin sonuçları. Çaışma koşullarında değişiklik ve iş sözleşmesinin feshi. İşi devralan yeni işverenin sorumluluğu. İşçinin haklı nedenlerle derhal fesih hakkı. Sağlık sebepleri. Ahlak ve iyiniyet kurullarına uymayan haller ve zorlayıcı sebepler. İşverenin haklı nedenle derhal iş sözleşmesini fesih hakkı; sağlık sebepleri, ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller, zorlayıcı sebepler. Derhal fesih hakkını kullanma süresi. İşçiye verilecek yeni iş arama izni ve verilecek çalışma belgesi. Toplu işçi çıkarma .İşyerlerinde özürlü ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu. İşverenlerin 50 veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde %3 özürlü, kamu işyerlerinde %4 özürlü ve %2 eski hükümlü işçiyi çalıştırma zorunluluğu. Askerlik ve kanundan doğan çalışma konusunun açıklanması.Ücret , ücretin tanımı ve ücretin belli bir sürede işçiye ödenmesi.Ücret alacakalrında zaman aşımının 5 yıl olduğu. Ücretin en geç ayda bir ödeneceği. Ücretin gününde ödenmemesi hallerinde uygulanacak müeyideler. Ücretin 4/1 den fazlasının haciz edilemeyeceği ve başkasının devir ve tmlik olunamayacağı hususlarının açıklanması. Kamu makamlarının ve asıl işverenlerin hakedişlerinde ücreti kesme yükümlülüğü konusunun açıklanması.Her işçiye ücret hesap pusulası verilmesi zorunluluğu. Ücret hesap pusulasının her türlü vergi resim ve harçtan muaf olduğu.İşverenlerce uygulanan işçiden kesilen ücret kesme cezalarının uygulanması. Ücret kesme cezalarının 2 günden fazla olamayacağı.
5 İşçiye verilecek ücretin asgari ücretten aşağı olamayacağı. Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığınca asgari ücret tespit komisyonu aracılığı ile ücretlerin asgari sınırları en geç 2 yılda bir belirleneceği. Asgari ücret tespit komisyonunun kaç kişiden oluştuğu. Asgari ücret tespit komisyonunun sekreterya hizmetlerinin çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığınca yürütüleceği. Komisyonun kararlarının kesinliği. Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe gireceği.Zorlayıcı sebepler dolayısıyla çalışamayan ve çalıştırılmayan işçiye bu bekleme süresi içerisinde belli bir haftaya kadar hergün için yarım ücret ödeneceği. İşçiye yaptırılan fazla çalışma ücretleri. Zorunlu nedenlerle fazla çalşma, olağanüstü hallerde fazla çalışma. Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma. Saklı haklar. Hafta tatili ücreti. Genel tatil ücreti konularının açıklanması.
6 İşçide geçici işgöremezlik durumu. Ücret şekillerine göre tatil ücreti. Tatil ücretine girmeyen kısımlar. yüzdelerin ödenmesi ve belgelenmesi. Yıllık ücretli izin hakkı ve izin süreleri. Yıllık ücretli izine hak kazanma ve izni kullanma dönemi. Yıllık izin bakımından çalışılmış gibi sayılan hallerin açıklanması. Yıllık ücretli iznin uygulanması. İşçiye yıllık izin ücretinin verilmesi. İşçinin izinde çalışma yasağı. İşçiyi ile işveren arasındaki sözleşmenin sona ermesinde işçiye verilecek izin ücreti. İşçilere verilecek izinlere ilişkin düzenlemeler. İşçi ve işverenden kesilen sigorta primleri. İşçinin ücretinden indirim yapılamayacak haller. İzin
7 4857 sayılı kanuna göre işin düzenlenmesi. Çalışma süresi, çalışma süresinin haftada 45 saati geçemeyeceği. Zorunlu nedenlerle çalışılamayan sürelerin telafisi için işçiye telafi çalışma yaptırılması. Tatil günlerinde telafi çalışma yaptırılamayacağı. Çalışma süresinden sayılan hallerin maddeler halinde açıklanması. Günlük çalışmanın başlama ve bitiş saatleri ve işçilere duyurulması. İşçilere ara dinlenmesi verilmesi.
8 Bu kanuna göre gece iş süresi ve gece çalışmaları. Çalışma hayatında gece en geç saat:20:00'da başlar, en erken saat:06:00'a kadar devam eder ve 11 saatten fazla süremez. İşçilerin gece çalışmaları 7,5 saati geçemez. Postası değişecek işçi kesintisiz en az 11 saat dinlendirilmeden diğer postada çalıştırılamaz. İşyerlerinde hazırlama tamamlama ve temizleme işleri. Çalıştırma yaşı ve çocukların çalıştırılma yasağı. 15 yaşını doldurmayan çocukların çalıştırılmasının yasak olduğu ancak 14 yaşını doldurmuş ve ilköğretimi tamamlamış çocuklar, bedensel ve zihinsel ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak hafif işlerde çalışabileceği. Yer ve su altında çalıştırma yasağı. Gece çalıştırma yasağı. Analık halinde çalışma ve süt izni. İşverenlerin işçiler hakkında işçi özlük dosyasını tutma zorunluluğu. İş ve işçi bulmaya aracılık etme. Çalışma hayatının denetimi ve teftişi. Devletin yetkisi. Yetkili makam ve memurlar. Yetkili memurların ödevi. Muafiyet. İşçi ve işverenin sorumluluğu. teftiş yetkililerine kolluk kuvvetlerinin her türlü yardımı sağlaması. İdari ceza hükümleri. İşyerini bildirme yükümlülüğüne aykırılık, genel hükümlere aykırılık,Toplu işçi çıkarma ile ilgili hükümlere aykırılık. Özürlü ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğuna aykırılık. Yıllık ücret izinleri hükümlerine aykırılık, İşin düzenlenmesine ilişkin hükümlere aykırılık. İş ve işçi bulma hükümlerine aykırılık, İş hayatının denetim ve teftişine ilişkin hükümlere aykırılık ve müeyideleri.İdari para cezasının uygulanamsına ilişkin hususlar. Yazılı bildirim zorunluluğu. Konut kapıcılarının özel çalışma koşulları. Sanayi ticaret, tarım ve orman işleri.Bazı kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların kıdem tazminatları. Bazı işlerde çalışanların ücretlerinin güvencesi. Üçlü danışma kurulu. Kantin açılması.
9 ÖĞRENCİLERE ARA SINAV YAPILMASI.
10 Sınav sorularının cevaplanması, soruların irdelenmesi ve değerlendirilmesi.
11 Hazırlama, tamamlama ve temizleme işleri. Çalıştırma yaşı, çocukları çalıştırma yasağı,yeraltı ve sualtında çalıştırma yasağı.Gece çalıştırma yasağı.ANALIK halinde çalışma ve süt izni.
12 İşçi ve işçi bulmaya aracılık, devletin yetkisi, çalışma hayatının denetimi ve teftişi, yetkili makam ve memurlar, yetkili memurların ödevi, muafiyetler. İşçi ve işverenin sorumluluğu, denetim veteftişte zabıtaların yardım zorunluluğu.
13 İşyerini bildirme yükümlüğüne aykırılık, genel hükümlere aykırılık,toplu işten çıkarma ile ilgili hükümlere aykırılık, özürlü ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğuna aykırılık, ücret ile ilgili hükümlere aykırılık, yıllık ücretli izin hükümlerine aykırılık, işin düzenlenmesi hükümlerine aykırılık, işçi sağlığı hükümlerine aykırılık, iş ve işçi bulma hükümlerine aykırılık.iş hayatının denetim ve teftişi ile ilgili hükümlere aykırılık.
14 İdari para cezasının uygulanmasına ilişkin hususlar, yazılı bildirim şartı, konut kapıcılarının özel çalışma koşulları, sanayi, orman,ticaret ve tarım işleri, bazı kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların kıdem tazminatı, bazı işlerde çalışanların ücretlerinin güvencesi, üçlü danışma kurulu, kantin açılması.
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Türkiye Ekonomisi, Sosyal PolitikaTürkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları