Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
HIG 202İŞ GÜVENLİĞİ MEVZUATI II2 + 04. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı İş sağlığı ve güvenliği ile interdisipliner bileşenleri hakkındaki mevzuatı öğrenmek.
Ders İçeriği İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili anayasadan başlayan normlar hiyerarşisi çerçevesinde değerlendirmek.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1-

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10
ÖK 001          
Ara Toplam          
Katkı0000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14228
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14228
Ödevler2612
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)144
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)166
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2019-2020 Bahar1YASEMİN BAYĞU YILDIZ
Detay 2018-2019 Bahar1KERİM KONUKMAN
Detay 2018-2019 Bahar1YASEMİN BAYĞU YILDIZ
Detay 2017-2018 Bahar1HACER ŞENSÖZ
Detay 2016-2017 Bahar1AYTEN DEMİREL
Detay 2015-2016 Bahar1ÖZGÜR ELMACI
Detay 2014-2015 Bahar1ÖZGÜR ELMACI
Detay 2013-2014 Bahar1ALİ KORKMAZ


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
HIG 202 İŞ GÜVENLİĞİ MEVZUATI II 2 + 0 1 Türkçe 2019-2020 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. YASEMİN BAYĞU YILDIZ ybaygu@pau.edu.tr TMYO B0002 Dersin Devam Yüzdesi : %60
Amaç İş sağlığı ve güvenliği ile interdisipliner bileşenleri hakkındaki mevzuatı öğrenmek.
İçerik İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili anayasadan başlayan normlar hiyerarşisi çerçevesinde değerlendirmek.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Dünyada ve Türkiyede iş güvenliği ile ilgili mevcut yasalar. 1982 sayılı anayasa. 6356 sayılı sendikalar ve toplu iş sözleşmesi kanunu. 4857 sayılı iş kanunu. 5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunu. Amaçları ve kapsamı.
2 İnsal hakları evrensel beyannamesi. Uluslararası çalışma örgütünün kısaca açıklanamsı. İş ve işçi ile ilgili hususlara değinilmesi. Sosyal güvenlik ile ilgili hususların açıklanması. 1982 sayılı anayasamıza göre herkesin sosyal güvenlik kapsamına alınması.
3 Sosyal güvenlik kavramının açıklanması. İşçi sağlıı ve işçi tedbirlerinin denetim ve müeyideleri. Sendikalar hukukunun tarihsel gelişimi ve türk sendikalr hukukunun yasal çerçevesinin tanımlanması. Sendikaların faaliyetleri. Finanasman yapıları. Denetimi.
4 İşyerinde işyeri güvenliğinin sağlanması. Önceden tedbirlerin alınması ve hayata geçirilmesi. tehlikeli işler. Ağır işler. İşyerinde tehlike ve tehlike türleri. İşyeri kazaları. Meslek hastalıkları. Analık hali. Kısa ve Uzun vadeli sigorta kollarının açıklanması.
5 6356 sayılı sendikalar ve toplu iş sözleşmesi kanunu. Kanunun amacının açıklanması. Kanunda geçen tanımların yapılması. Sendikaların kuruluş serbestisi. İş kolları. İş kounun tespiti. Kuruculuk şartları. Kuruluş usulü. Kuruluşlarının tüzüğü. Sendikalar organlara dair ortak hükümler. Sendikalarda genel kurulun oluşması. Genel kurulun görev ve yetkileri. Genel kurulun toplantı zamanının tespiti.Genel kurulun toplantı ve karar yeter sayıları. genel kurulda yapılacak seçimlerde uyulacak esaslara ilişkin hususların açıklanması. Sendikalarda yapılacak seçimlere itiraz. Genel kurul dışında yapılan delege seçimi.
6 Sendika üyeliği ve üyeliğinin kazanılması.Üyelik aidatı. Üyelik aidatının işçinin bir günlük ücret tutarını geçemeyeceği. Sendika üyeliğinin sona ermesi ve askıya alınması. Sendikal üst kuruluşlara üyelik. Uluslararası işçi ve işveren kuruluşlarına üyelik. Kuruluşların katılması veya birleşmesi sonucunda doğacak tüzel kişilikler VE bAKANLIĞA BİLDİRİLMESİ.
7 İşçi kuruluşu yöneticiliğinin güvencesi. İşyeri sendika temsilciğinin güvence si. Sendika özgürlüğünün güvence si. Sendikal kuruluşların faaliyetleri. İşyeri sendika temsilcisinin atanması ve görevleri. Sendikal kuruluşların gelirleri, denetimi ve kapatılması. Kuruluşların denetiminde şeffaflık sağlanması. Sendikalar kuruluşlarda tutulacak defter ve kayıtlar. Sendikların kapatılması, kuruluşunun sona ermesi halinde malların üst kuruluşlara devredilmesi. Tasfiye sonucunda kalacak paraların işsizlik sigortası fonuna aktarılması. malların türkiye iş kurumuna devredilmesi.
8 Toplu iş sözleşmesinin genel esasları ve çerçeve sözleşmesinin içeriği ve düzeyi. Şekli ve süresi, hükmü. Tarafların durumunda değişiklik hali.İşyerinin veya bir bölümünün devri. Toplu iş sözleşmesinden yararlanma. Toplu iş sözleşmesi yapılmasında yetki. Yetki tespiti için başvuru, yetki itirazı, yetki belgesi. Yetki belgesi bulunmaksızın yapılan toplu iş sözleşmesinin hükümsüzlüğü. Toplu görüşmeye çağrı. Toplu görüşmenin başlama süresi. Toplu iş sözleşmesinin imzalanması. Tevdi edilmesi. İşyerinde ilanı.
9 ÖĞRENCİLERE ARA SINAV YAPILDI.
10 SINAV SORULARININ CEVAPLANMASI, İRDELENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ.
11 5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunu"nun amacı, kapsamı, kanunda yer alan tanımların acıklanması,sigortalılara ilişkin hükümler,sigortalı sayılanlar ve sayılmayanlar, sigortalılığın başlangıcı, bildirimi, tescili, sigortalı işçilerin yurtdışında işleri nedeniyle bulunması,
12 İşyerlerinin bildirilmesi, devri, intikali ve nakli, iş kazası, tanımı, bildirimi,soruşturulması, yasal soreler, meslek hastalığı, tanımı, bildirilmesi, soruşturulması, Kurum sağlık kurulu tarafından tespit edilmesi, itiraz halinde Sosyal sigorta Yüksek Sağlık Kurulu"nun onayı.Hastalık ve analık hali, kısa vadeli sigorta kollarından sağlanan haklar, ödenek ve gelirlere esas tutulacak günlük kazancın belirlenmesi, hesaplanması. geçici iş göremezlik ödeneği, geçici iş göremezlik ödeneğine hak kazanma, hesaplanması,başlangıcı ve birden çok iş kazasıve meslek hastalığı hali. hak sahiplerine gelir bağlanması, evlenme ve cenaze ödenekleri.iş kazası ve meslek hastalığı yönündden işverenin ve üçüncü kişilerin sorumluluğu.Kısa vadeli sigorta kollarında dikkate alınmayan süreler.
13 UZUN vadeli sigorta hükümleri, malül sayılma ve malüllüğün tanımı.malüllükten sağlanan haklar ve yararlanma şartları, malüllük aylığının hesaplanması, başlangıcı, kesilmesi ve yeniden bağlanması, yaşlılık sigortasından sağlanan haklar ve yararlanma şartları, aylığın hesaplanması,başlangıcı, kesilmesi ve sosyal güvenlik destek primi ödenmesi, toptan ödeme ve ihya, ölüm sigortasından sağlanan haklar ve yararlanma şartları, bağlanacak aylıklar ve hesaplanması, ölüm aylığının hak sahiplerine paylaştırılması, aölüme bağlı toptan ödeme ve ihya,, evlenme ve cenaze ödeneği, uzun vadeli sigortalılık süreleri, üçüncü kişilerin sorumluluğu, fiili hizmet süresi ve zammı, kapsamdaki süreler, işyerleri, eklenecek gün sayıları.Sigortalıların borçlanabileceği süreler, kumu kurum ve kuruluşlarına bildirim zorunluluğu.
14 Kamu görevlilerine ilişkin hükümler, vazife ve harp malüllüğü, malüllük derecesi, zam nisbeti, ek göstergeler, kamu görevlilerinin emekliye sevk onayları. itibari hizmet süreleri ve primi.
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Türkiye Ekonomisi, Sosyal Politiak, 5010 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Siağlık Sigortası Kanunu,Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları