Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
HIG 110İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU2 + 02. Yarıyıl2

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası mevzuatı hakkında bilgi sahibi olmak.
Ders İçeriği 4857 sayılı iş kanunu, 2927 sayılı sendikalar kanunu, 2928 sayılı toplu sözleşme, grev ve lokavt kanunu ile 5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunu.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1sosyal sigorta, sosyal güvenlik kavramları, finansman yöntemleri, gerçekleştirme yöntemleri ile mevzuatı hakkında bilgi sahibi olur.
2Kısa vadeli ve uzun vadeli sigorta kolları ve mevzuatı ve uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur.
3Genel sağlık sigortası, tescili, verilen sağlık hizmetleri, koşulları ve primleri hakkında bilgi sahibi olur.
4Analık hali, geçici iş göremezlik ödenekleri, yapılan yardımlar ve hesaplamaları hakkında bilgisahibi olur.
5sürekli iş göremezlik ödemeleri, ölüm geliri, hak sahiplerine yapılan ödemeler ve hesaplamaları hakkında bilgi sahibi olur.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10
ÖK 001          
ÖK 002          
ÖK 003          
ÖK 004          
ÖK 005          
Ara Toplam          
Katkı0000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14228
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14114
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)144
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)166
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






52

2
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2019-2020 Bahar1GÜROL UNCU
Detay 2018-2019 Bahar1GÜROL UNCU
Detay 2017-2018 Bahar1GÜROL UNCU
Detay 2016-2017 Bahar1GÜROL UNCU
Detay 2015-2016 Bahar1GÜROL UNCU
Detay 2014-2015 Bahar1GÜROL UNCU
Detay 2013-2014 Bahar1ALİ KORKMAZ
Detay 2012-2013 Bahar1SELEN MERSİN


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
HIG 110 İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU 2 + 0 1 Türkçe 2019-2020 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. GÜROL UNCU guncu@pau.edu.tr TMYO B0001 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası mevzuatı hakkında bilgi sahibi olmak.
İçerik 4857 sayılı iş kanunu, 2927 sayılı sendikalar kanunu, 2928 sayılı toplu sözleşme, grev ve lokavt kanunu ile 5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunu.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 İş ve sosyal güvenliğin tanımı.Dünya ve Türkiye deki sosyal güvenlik faaliyetlerinin tarihçesi.
2 Kelime olarak sosyal güvenliğin tanımı.Dar ve geniş anlamda sosyal güvenlik konusunun açıklanması.Uluslararası çalışma örgütünün sosyal güvenlik ile ilgili kriterleri.Amacın insana yakışır iş olduğu.Sosyal güvenlik açısından tehlikeler ve tehlikelerin sınıflandırılması.Kaynağı bakımından tehlikeler, sosyal güvenlik ihtiyacı doğuran zararları açısından tehlikelerin açıklanması.İLO'nun 102 sayılı sözleşmesi. Sosyal güvenliğin asgari normları sözleşmesi ve temel norm ve standarların belirlenmesi.Günümüzde sosyal güvenlik yöntemleri:1)Sosyal sigorta yöntemi 2)Devletçe korunma yöntemi.Külfet nimet dengesi.Sigortalının tanımı.Aktif ve pasif sigortalının açıklanması.
3 5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanununun amacı, kapsamı, kanunda geçen tanımlar.Sosyal sigortalar kısa ve uzun vadeli sigorta kolları.Genel sağlık sigortası.Sigortalı sayılanlar.Sigortalı sayılmayanlar . Sigortalılığın başlancı. sigortalılığın sona ermesi.Sigortalıların işleri nedeni ile geçici olarak yurt dışında bulunmaları.
4 İşyerleri ve işverenlere ilişkin hükümler:İşyeri , işyerini bildirilmesi, devri, intikali ve nakli. İşveren ,işveren vekili, geçici iş ilişkisi kurulan işveren ve alt işveren kavramlarının tanımlanması ve açıklanması.
5 Hizmet akdiyle veya kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan sigortalıların tabi olduğu kısa vadeli sigorta hükümleri: İş kazasının tanımı,bildirilmesi ve soruşturulması.Kurum saplık kurulu tarafından tespit edilmesi, itirazların sosyal sigorta yüksek sağlık kurulunun onayı ve karara bağlaması. Hastalık ve analık hali. İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortasından sağlanan hakların maddeler halinde açıklanması. Ödenek ve gelirlere esas tutulacak günlük kazancın açıklanması. Geçici iş görmezlik ödeneğinin verilme halleri. Sürekli iş görmezlik gelirine hak kazanma, hesaplanması, başlangıcı ve birden çok iş kazası ve meslek hastalığı halinin ortaya çıkması durumunda yapılacak uygulamalar. Hak sahiplerine gelir bağlanması. Evlenme ve cenaze ödenekleri. İş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık bakımından işverenin ve üçüncü küşülerin sorumluluğu. Sigortalının kendisinden kaynaklanan sebeplerle tedavi süresinin uzaması, işgöremezliğinin artması, Süresinde bildirilmeyen sigortalılıktan doğan sorumluluk. Kısa vadeli sigorta kollarında dikkate alınmayan sürelerin maddeler halinde açıklanması.
6 Uzun vadeli sigorta hükümleri: Malul sayılma ve malullüğün tanımı. Açıklanması ve şartları. Malullük sigortasından sağlanan haklar ve yararlanma şartları. Malullük aylığının hesaplanması, başlangıcı, kesilmesi ve yeniden bağlanması halleri.Yaşlılık sigortasından sağlanan haklar ve yararlanma şartları. Yaşlılık aylığının bağlanması. Yaşlılık aylığının başlangıcı, kesilmesi veya sosyal güvenlik destek primi ödenmesi. Yaşlılık toptan ödemesi ve ihya.
7 Ölüm sigortasından sağlanan haklar ve yararlanma şartları. Ölüm sigortasından bağlanacak aylığın hesplanması, ölüm aylığının hak sahiplerine paylaştırılması, hak sahiplerinin aylıklarının başlangıcı, kesilmesi ve yeniden bağlanması.
8 Ölüme bağlı toptan ödeme ve ihya. Evlenme ve cenaze ödeneği. Uzun vadeli sigorta kolları bakımından sigortalılık süresi ve üçüncü kişinin sorumluluğu. Fiili hizmet süresi zammı. Kapsamındaki işler ve işyerleri. Kapsamındaki sigortalılar. Eklenecek gün sayıları. Sigortalının borçlanabileceği süreler. Bunların maddeler halinde açıklanması.İlgili kurumun sigortalılara başvurduğu konular ile ilgili yazılı bildirim şartı.
9 ara sınav
10 Ara sınav sorularının cevaplanması ve değerlendirilmesi
11 5510 sayılı Kanununun 43. maddesine göre cumhurbaşkanı, TBMM, Başbakan, bakan, ve milletvekillerinin emekli ve'veya yaşlılık aylıklarının hesabı, kamu görevinde yaşlılık aylığı bağlanacak haller, kamu görevinden uzaklaştırılan, tututlananların sigortalılıkları ve primleri,prime esas kazançları ve üst sınırı anlattılması.
12 Vazife malüllüğü, harp malüllüğünün gerçekleşmesi,vazife malüllüğünün uygulanmayağı haler, dereceleri ve zam nisbetleri, harp malüllerindeki derecelere uygulanacak göstergeler, geride kalanlara yersiz ödenen aylıkların tahsil edilmesi. kamu görevlilerinin emekliye sevk onayları, itibari hizmet süreleri ve primi konusunun anlatılması.
13 İsteğe bağlı sigorta ve şartları, başlangıcı ve sona ermesi, primleri ve ödenmesi.
14 Kısa ve uzun vadeli sigorta kollarina ilişkin ortak hükümler, sigortalılık hallerinin bişleşmesi, aylık ve gelirlerin birleşmesi, düzeltilmesi, yükseltilmesi, alt sınırı, ödenmesi ve yoklama işlemleri, gelir ve aylık bağlanmayacak haller.
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Türkiye ekonomisi. sosoyal politaikaTürkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları