Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
ORGT 234ÜZÜMSÜ MEYVELER2 + 14. Yarıyıl4

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu dersin sonunda; öğrencilerin; Üzümsü meyvelerin sistematiği, yetiştiriciliği, çoğaltılması, hastalık zararlıları ve muhafazası konusunda bilgi ve becerilerini artırmak amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği 1- Çilek’in, sistematiği, yayılış alanları, Ülkemiz ve Dünya üretimi, 2- Çilek’in, morfolojik, fenolojik, pomolojik, biyolojik, ekolojik özellikleri ve iklim istekleri, 3- Çilek çoğaltılması, 4- Çilekte çeşit seçimi, dikim şekilleri, döllenme biyolojisi, verimlilik ve bakım işlemleri, hastalık ve zararlıları, hasat zamanları ve muhafazası, 5- Ahududu ve Böğürtlen’in, sistematiği, yayılış alanları, Ülkemiz ve Dünya üretimi ve fenolojik, pomolojik, biyolojik, ekolojik özellikleri ve iklim istekleri, 6- Ahududu ve Böğürtlen’in çeşit seçimi, dikim şekilleri, döllenme biyolojisi, verimlilik ve bakım işlemleri, hastalık ve zararlıları, hasat zamanları ve depolanması, 7- Dut’un, sistematiği, yayılış alanları, Ülkemiz ve Dünya üretimi, 8- Dut’un, morfolojik, fenolojik, pomolojik, biyolojik, ekolojik özellikleri ve iklim istekleri, 9- Dut’un, çoğaltılması, 10- Dut’da çeşit seçimi, dikim şekilleri, döllenme biyolojisi, verimlilik ve bakım işlemleri, hastalık ve zararlıları, hasat zamanları ve muhafazası, 11- Kuşburnu’un, sistematiği, yayılış alanları, Ülkemiz ve Dünya üretimi, 12- Kuşburnu’un, morfolojik, fenolojik, pomolojik, biyolojik, ekolojik özellikleri ve iklim istekleri, 13- Dut’un, çoğaltılması, çeşit seçimi, dikim şekilleri, döllenme biyolojisi, verimlilik ve bakım işlemleri, hastalık ve zararlıları, hasat zamanları ve muhafazası,
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Üzümsü meyve türlerinin Ülkemiz ve Dünya üretimi hakkında bilgi sahibi olur.
2Çilek, Ahududu, Böğürtlen, Dut gibi üzümsü gibi meyve türlerinin ekolojik istekleri hakkında bilgi sahibi olur Bitki-su ilişkilerini yorumlayabilir
3Çilek, Ahududu, Böğürtlen, Dut gibi üzümsü gibi meyve türlerinin döllenme biyolojileri hakkında bilgi sahibi olur
4Çilek, Ahududu, Böğürtlen, Dut gibi üzümsü gibi meyve türlerinin yetiştiriciliği ve pazarlanması hakkında bilgi sahibi olur

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16PY 17PY 18PY 19PY 20PY 21PY 22PY 23
ÖK 001                       
ÖK 002                       
ÖK 003                       
ÖK 004                       
Ara Toplam                       
Katkı00000000000000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14228
Ödevler339
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)166
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)177
Rapor / Proje (hazırlık süresi dahil)11212
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






104

4
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar1RÜVEYDA BAĞBOZAN
Detay 2022-2023 Bahar1RÜVEYDA BAĞBOZAN
Detay 2021-2022 Bahar1LEVENT KIRCA
Detay 2020-2021 Bahar1LEVENT KIRCA
Detay 2019-2020 Bahar1LEVENT KIRCA
Detay 2018-2019 Bahar1ÇAĞRI ÇAĞIRGAN
Detay 2018-2019 Bahar1LEVENT KIRCA
Detay 2017-2018 Bahar1LEVENT KIRCA
Detay 2016-2017 Bahar1LEVENT KIRCA


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
ORGT 234 ÜZÜMSÜ MEYVELER 2 + 1 1 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. RÜVEYDA BAĞBOZAN rbagbozan@pau.edu.tr TMYO B0101 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Bu dersin sonunda; öğrencilerin; Üzümsü meyvelerin sistematiği, yetiştiriciliği, çoğaltılması, hastalık zararlıları ve muhafazası konusunda bilgi ve becerilerini artırmak amaçlanmaktadır.
İçerik 1- Çilek’in, sistematiği, yayılış alanları, Ülkemiz ve Dünya üretimi, 2- Çilek’in, morfolojik, fenolojik, pomolojik, biyolojik, ekolojik özellikleri ve iklim istekleri, 3- Çilek çoğaltılması, 4- Çilekte çeşit seçimi, dikim şekilleri, döllenme biyolojisi, verimlilik ve bakım işlemleri, hastalık ve zararlıları, hasat zamanları ve muhafazası, 5- Ahududu ve Böğürtlen’in, sistematiği, yayılış alanları, Ülkemiz ve Dünya üretimi ve fenolojik, pomolojik, biyolojik, ekolojik özellikleri ve iklim istekleri, 6- Ahududu ve Böğürtlen’in çeşit seçimi, dikim şekilleri, döllenme biyolojisi, verimlilik ve bakım işlemleri, hastalık ve zararlıları, hasat zamanları ve depolanması, 7- Dut’un, sistematiği, yayılış alanları, Ülkemiz ve Dünya üretimi, 8- Dut’un, morfolojik, fenolojik, pomolojik, biyolojik, ekolojik özellikleri ve iklim istekleri, 9- Dut’un, çoğaltılması, 10- Dut’da çeşit seçimi, dikim şekilleri, döllenme biyolojisi, verimlilik ve bakım işlemleri, hastalık ve zararlıları, hasat zamanları ve muhafazası, 11- Kuşburnu’un, sistematiği, yayılış alanları, Ülkemiz ve Dünya üretimi, 12- Kuşburnu’un, morfolojik, fenolojik, pomolojik, biyolojik, ekolojik özellikleri ve iklim istekleri, 13- Dut’un, çoğaltılması, çeşit seçimi, dikim şekilleri, döllenme biyolojisi, verimlilik ve bakım işlemleri, hastalık ve zararlıları, hasat zamanları ve muhafazası,
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Çilek, sistematiği, yayılış alanları, Ülkemiz ve Dünya üretimi
2 Çilek, morfolojik, fenolojik, pomolojik, biyolojik, ekolojik özellikleri ve iklim istekleri
3 Çileğin çoğaltılması
4 Çilekte çeşit seçimi, dikim şekilleri, döllenme biyolojisi, verimlilik ve bakım işlemleri, hastalık ve zararlıları, hasat zamanları ve muhafazası,
5 Ahududu sistematiği, yayılış alanları, Ülkemiz ve Dünya üretimi ve fenolojik, pomolojik, biyolojik, ekolojik özellikleri ve iklim istekleri
6 Gilaburu çeşit seçimi, dikim şekilleri, döllenme biyolojisi, verimlilik ve bakım işlemleri, hastalık ve zararlıları, hasat zamanları ve depolanması
7 Dutun sistematiği, yayılış alanları, Ülkemiz ve Dünya üretimi ve fenolojik, pomolojik, biyolojik, ekolojik özellikleri ve iklim istekleri
8 Maviyemiş sistematiği, yayılış alanları, Ülkemiz ve Dünya üretimi ve fenolojik, pomolojik, biyolojik, ekolojik özellikleri ve iklim istekleri
9 Böğürtlen sistematiği, yayılış alanları, Ülkemiz ve Dünya üretimi ve fenolojik, pomolojik, biyolojik, ekolojik özellikleri ve iklim istekleri
10 Aronya sistematiği, yayılış alanları, Ülkemiz ve Dünya üretimi ve fenolojik, pomolojik, biyolojik, ekolojik özellikleri ve iklim istekleri
11 Kuşburnu sistematiği, yayılış alanları, Ülkemiz ve Dünya üretimi ve fenolojik, pomolojik, biyolojik, ekolojik özellikleri ve iklim istekleri
12 Mürver sistematiği, yayılış alanları, Ülkemiz ve Dünya üretimi ve fenolojik, pomolojik, biyolojik, ekolojik özellikleri ve iklim istekleri
13 Frenk üzümü sistematiği, yayılış alanları, Ülkemiz ve Dünya üretimi ve fenolojik, pomolojik, biyolojik, ekolojik özellikleri ve iklim istekleri
14 Bektaşi üzümü sistematiği, yayılış alanları, Ülkemiz ve Dünya üretimi ve fenolojik, pomolojik, biyolojik, ekolojik özellikleri ve iklim istekleri
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları