Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
TAB 222BAHARAT VE KEYF BİTKİLERİ DEĞERLENDİRME3 + 04. Yarıyıl4

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Dersin amacı; baharat bitkilerinin önemi ve elde ediliş yöntemleri, keyf bitkileri ve içerdikleri etken maddeler, baharat ve keyf bitkilerinin sistematiği ve ticareti konusunda bilgiler vermektir.
Ders İçeriği Baharatların tanımı, özellikleri, elde ediliş yöntemleri, besin değerleri, kalite kontrol ve standardizasyonu, dünya baharat ticareti, baharat bitkilerinin sistematiği, baharat bitkileri, keyf bitkilerinin tanımı ve özellikleri, keyf bitkilerinin içerdikleri etken maddeler, keyf bitkileri sistematiği, keyf bitkileri
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Baharatı tanımlayabilme ve baharatların özelliklerini kavrayabilme.
2Baharatların elde ediliş yöntemlerini kavrayabilme.
3Baharat ve keyf bitkilerinin sistematiğini kavrayabilme.
4Baharat ve keyf bitkilerini tanımlayabilme ve özelliklerini kavrayabilme.
5Keyf bitkilerinin içerdikleri etken maddeleri öğrenme.
6Baharat ve keyf bitkilerinin ekonomik önemini kavrayabilme.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16PY 17PY 18PY 19PY 20PY 21PY 22PY 23
ÖK 001                       
ÖK 002                       
ÖK 003                       
ÖK 004                       
ÖK 005                       
ÖK 006                       
Ara Toplam                       
Katkı00000000000000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14228
Ödevler2714
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)188
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11212
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






104

4
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar1BETÜL PAK
Detay 2022-2023 Bahar1BETÜL PAK
Detay 2021-2022 Bahar1BETÜL PAK
Detay 2021-2022 Bahar1RÜVEYDA BAĞBOZAN
Detay 2020-2021 Bahar1RÜVEYDA BAĞBOZAN
Detay 2019-2020 Bahar1BETÜL PAK
Detay 2018-2019 Bahar1BETÜL PAK
Detay 2016-2017 Bahar1MEHMET ÇİÇEK


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
TAB 222 BAHARAT VE KEYF BİTKİLERİ DEĞERLENDİRME 3 + 0 1 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. BETÜL PAK bpak@pau.edu.tr TMYO B0101 Dersin Devam Yüzdesi : %
Amaç Dersin amacı; baharat bitkilerinin önemi ve elde ediliş yöntemleri, keyf bitkileri ve içerdikleri etken maddeler, baharat ve keyf bitkilerinin sistematiği ve ticareti konusunda bilgiler vermektir.
İçerik Baharatların tanımı, özellikleri, elde ediliş yöntemleri, besin değerleri, kalite kontrol ve standardizasyonu, dünya baharat ticareti, baharat bitkilerinin sistematiği, baharat bitkileri, keyf bitkilerinin tanımı ve özellikleri, keyf bitkilerinin içerdikleri etken maddeler, keyf bitkileri sistematiği, keyf bitkileri
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Baharat bitkilerinin önemi
2 Elde ediliş yöntemleri
3 Keyf bitkileri
4 Etken Maddeler
5 Baharat ve keyf bitkilerinin sistematiği
6 Baharat ve keyf bitkilerinin ticareti
7 Besin değerleri
8 Türkiye'de baharat ve keyf bitkileri
9 Baharat ve keyf bitkileri üretimi
10 Arasınav
11 Dünyada baharat ve keyf bitkileri
12 Baharat ve keyf bitkilerinin ekonomi açısından değerlendirilmesi
13 Baharat ve keyf bitkilerinin yerel halk tarafından kullanımı
14 Genel değerlendirme ve tartışma
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları