Ders İçeriği
|
Kültür mantarının tarihçesi , ekonomik önemi ve insan beslenmesi yönünden önemi, Kültür mantarının botanikteki yeri ve sınıflandırılması , mantarın tanımı , biyolojisi ve morfolojisi, Mantarın ekolojik istekleri sıcaklık , nem , havalandırma ve ışık, Mantar yetiştirme yerleri mağara ve tünelleri , mahzenler , bodrum veya kilerler , modern mantar üretim yerleri, Kompost hazırlama yeri pastörizasyon odaları , misel aşılama yeri , üretim odaları, Misel üretim laboratuarı ön hazırlık odası , misel geliştirme yeri misel depolama yeri , paketleme yeri, Mantar yetiştirme sistemleri kümbet sistemi , torba sistemi , ranza sistemi ve kasa sistemi, Mantar yetiştirme tekniği kompostun hazırlanması , kompost yapısına giren maddeler , sentetik ortamlar , katkı maddeleri , ön hazırlık ve yığın yapılması , ıslatma, Fermantasyonun 1.ci safhası , biyolojik yönü , fermantasyonun 2.ci safhası , biyolojik yönü, Tohumluk miselin elde edilmesi önemi ve gelişimi , anaç mantarların seçimi ve sporların elde edilmesi , sporların çimlendirilmesi ve ana kültürün hazırlanması, Tohumluk misellerin ekimi ( Aşılama ) birinci gelişme dönemi , örtü toprağı , ikinci gelişme dönemi , sulama , havalandırma , sıcaklığın kontrolü , nemlendirme , ışıklandırma, Hasat ve pazara hazırlama mantarın değerlendirilmesi , taze tüketim , kurutma , konserve, Kültür mantarı hastalık ve zararlıları hijyenik önlemler , paraziter olmayan hastalıklar , virüs hastalıkları , bakteriyel hastalıklar , fungal hastalıklar . Kültür mantarı zararlıları nematodlar , sinekler , kırmızı örümcekler.
|