Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
TAB 216KÜLTÜR MANTARI YETİŞTİRİCİLİĞİ3 + 04. Yarıyıl4

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Ülkemizde ve dünyada kültür mantarı yetiştiriciliği ve yeni üretim şekilleri öğretmek. Besin değeri yüksek kültür mantarı yetiştiriciliğini ileri teknoloji kullanarak daha ucuza üretmeyi öğretmektir.
Ders İçeriği Kültür mantarının tarihçesi , ekonomik önemi ve insan beslenmesi yönünden önemi, Kültür mantarının botanikteki yeri ve sınıflandırılması , mantarın tanımı , biyolojisi ve morfolojisi, Mantarın ekolojik istekleri sıcaklık , nem , havalandırma ve ışık, Mantar yetiştirme yerleri mağara ve tünelleri , mahzenler , bodrum veya kilerler , modern mantar üretim yerleri, Kompost hazırlama yeri pastörizasyon odaları , misel aşılama yeri , üretim odaları, Misel üretim laboratuarı ön hazırlık odası , misel geliştirme yeri misel depolama yeri , paketleme yeri, Mantar yetiştirme sistemleri kümbet sistemi , torba sistemi , ranza sistemi ve kasa sistemi, Mantar yetiştirme tekniği kompostun hazırlanması , kompost yapısına giren maddeler , sentetik ortamlar , katkı maddeleri , ön hazırlık ve yığın yapılması , ıslatma, Fermantasyonun 1.ci safhası , biyolojik yönü , fermantasyonun 2.ci safhası , biyolojik yönü, Tohumluk miselin elde edilmesi önemi ve gelişimi , anaç mantarların seçimi ve sporların elde edilmesi , sporların çimlendirilmesi ve ana kültürün hazırlanması, Tohumluk misellerin ekimi ( Aşılama ) birinci gelişme dönemi , örtü toprağı , ikinci gelişme dönemi , sulama , havalandırma , sıcaklığın kontrolü , nemlendirme , ışıklandırma, Hasat ve pazara hazırlama mantarın değerlendirilmesi , taze tüketim , kurutma , konserve, Kültür mantarı hastalık ve zararlıları hijyenik önlemler , paraziter olmayan hastalıklar , virüs hastalıkları , bakteriyel hastalıklar , fungal hastalıklar . Kültür mantarı zararlıları nematodlar , sinekler , kırmızı örümcekler.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Kültür mantarının üretim şekillerini bilir.
2Yeni teknolojileri kullanmasını bilir.
3Daha kaliteli ve ucuz kültür mantarı yetiştirebilir.
4Hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemlerini bilir.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16PY 17PY 18PY 19PY 20PY 21PY 22PY 23
ÖK 001                       
ÖK 002                       
ÖK 003                       
ÖK 004                       
Ara Toplam                       
Katkı00000000000000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14228
Ödevler236
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)188
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11010
Rapor / Proje (hazırlık süresi dahil)2510
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






104

4
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2015-2016 Bahar1OĞUZHAN KAYGUSUZ
Detay 2014-2015 Bahar1OĞUZHAN KAYGUSUZ


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
TAB 216 KÜLTÜR MANTARI YETİŞTİRİCİLİĞİ 3 + 0 1 Türkçe 2015-2016 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
TMYO B0105 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Ülkemizde ve dünyada kültür mantarı yetiştiriciliği ve yeni üretim şekilleri öğretmek. Besin değeri yüksek kültür mantarı yetiştiriciliğini ileri teknoloji kullanarak daha ucuza üretmeyi öğretmektir.
İçerik Kültür mantarının tarihçesi , ekonomik önemi ve insan beslenmesi yönünden önemi, Kültür mantarının botanikteki yeri ve sınıflandırılması , mantarın tanımı , biyolojisi ve morfolojisi, Mantarın ekolojik istekleri sıcaklık , nem , havalandırma ve ışık, Mantar yetiştirme yerleri mağara ve tünelleri , mahzenler , bodrum veya kilerler , modern mantar üretim yerleri, Kompost hazırlama yeri pastörizasyon odaları , misel aşılama yeri , üretim odaları, Misel üretim laboratuarı ön hazırlık odası , misel geliştirme yeri misel depolama yeri , paketleme yeri, Mantar yetiştirme sistemleri kümbet sistemi , torba sistemi , ranza sistemi ve kasa sistemi, Mantar yetiştirme tekniği kompostun hazırlanması , kompost yapısına giren maddeler , sentetik ortamlar , katkı maddeleri , ön hazırlık ve yığın yapılması , ıslatma, Fermantasyonun 1.ci safhası , biyolojik yönü , fermantasyonun 2.ci safhası , biyolojik yönü, Tohumluk miselin elde edilmesi önemi ve gelişimi , anaç mantarların seçimi ve sporların elde edilmesi , sporların çimlendirilmesi ve ana kültürün hazırlanması, Tohumluk misellerin ekimi ( Aşılama ) birinci gelişme dönemi , örtü toprağı , ikinci gelişme dönemi , sulama , havalandırma , sıcaklığın kontrolü , nemlendirme , ışıklandırma, Hasat ve pazara hazırlama mantarın değerlendirilmesi , taze tüketim , kurutma , konserve, Kültür mantarı hastalık ve zararlıları hijyenik önlemler , paraziter olmayan hastalıklar , virüs hastalıkları , bakteriyel hastalıklar , fungal hastalıklar . Kültür mantarı zararlıları nematodlar , sinekler , kırmızı örümcekler.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Mantar üreticiliğinin tarihçesi,ekonomik önemi, besin değeri
2 Mantarların canlılar alemindeki yeri, yaşam döngüsü ve morfolojik özellikleri
3 Mantar üretim sistemleri
4 Mantar üretiminde kullanılan yastık tipleri
5 Mantar yetiştiriciliğinde kompost yapımı
6 Kompost karışımı hesabı
7 Kompost hazırlama yöntemleri
8 Kompost hazırlama yöntemleri
9 Pastörizasyon ve olgunlaştırma
10 Üretim odalarının hazırlığı ve misel ekimi
11 Misel öngelişme dönemi ve kapak atma
12 İlk fruktifikasyona kadar uygulanan kültürel işlemler
13 Hasat ve hasat döneminde uygulanan kültürel işlemler
14 Hastalık ve zararlılarla mücadele
Materyaller
DosyaDosya AdıDosya DiliOrjinal Dosya AdıEklenme Tarihi
Dosya İndir Kaynaklar.docxTürkçeKaynaklar.docx12.02.2016 23:04:03
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Günay,A.; Abak,A.; Koçyiğit A.E. 1984.Mantar Yetiştirme.Çağ Matbaası. 272 s.Türkçe
Işık, S.E. ve ark. 1987. Mantar. TAV yayınları, yayın No:4 Yalova. 67 sTürkçe
Boztok, K., 1994. Mantar Üretim Tekniği. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No: 489, Bornova, İZMİR Türkçe
Erkel, İ.,2000 Kültür Mantarı Yetiştiriciliği Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları