Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
ORGT 227ILIMAN İKLİM MEYVE TÜRLERİ - I2 + 23. Yarıyıl4

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrencilerin ılıman iklim meyve türleri içine giren yumuşak çekirdekli (elma, armut, ayva, yeni dünya, Trabzon hurması) ve sert kabuklu (ceviz, fındık, Antep fıstığı, kestane, badem) meyve türlerinin, morfolojik ve fizyolojik karakterlerini ekolojik isteklerini, üreme biyolojisi ve üretim tekniklerini tanıyarak bu meyve türlerinin yetiştiriciliği ile ilgili projeleri yapılabilmesini, ıslah ve araştırma ile yeni çeşitlerin ortaya çıkarılmasını, yeni tekniklerle daha verimli tesislerin kurulmasını sağlayabilmesini, bu meyve türleri ile ilgili girdilerin neler olabileceğini ve karlı üretim sağlayabilme yöntemlerini uygulamayabilmesini sağlamaktır..
Ders İçeriği Yumuşak çekirdekli meyvelerden elma, armut, ayva ile sert kabuklu meyvelerden ceviz, fındık, antepfıstığı, badem ve kestanenin morfolojik, biyolojik özellikleri ile yetiştirme tekniği incelenmektedir.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Sert kabuklu ve yumuşak çekirdekli meyvelerin morfolojik ve fizyolojik özellikleri ile ekolojik isteklerini tanıyabilme,
2Bu meyve türlerinin üreme biyolojilerini ve verimlilik özelliklerini tanıyabilme
3Bu meyve türlerini üretebilme
4Bu meyve türlerinde yeni çeşitlerin elde edilmesini planlayabilme ve uygulayabilme
5Üstün verim ve kalitede ürün alınabilecek bahçelerin projelendirilmesi ve bunları uygulayabilmesi
6Kurulmuş olan bahçeleri yönetebilme
7Elde edilen ürünlerin sağlıklı şekilde tüketiciye sunulmasını sağlayabilme
8Bu bilgileri üretici ve tüketiciye aktarabilme

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16PY 17PY 18PY 19PY 20PY 21PY 22
ÖK 001                      
ÖK 002                      
ÖK 003                      
ÖK 004                      
ÖK 005                      
ÖK 006                      
ÖK 007                      
ÖK 008                      
Ara Toplam                      
Katkı0000000000000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14228
Ödevler339
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)166
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)177
Sunum / Seminer (hazırlık süresi dahil)166
Rapor / Proje (hazırlık süresi dahil)166
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






104

4
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2018-2019 Güz1LEVENT KIRCA


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
ORGT 227 ILIMAN İKLİM MEYVE TÜRLERİ - I 2 + 2 1 Türkçe 2018-2019 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Dr. Öğr. Üyesi LEVENT KIRCA lkirca@pau.edu.tr TMYO B0101 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Bu dersin amacı, öğrencilerin ılıman iklim meyve türleri içine giren yumuşak çekirdekli (elma, armut, ayva, yeni dünya, Trabzon hurması) ve sert kabuklu (ceviz, fındık, Antep fıstığı, kestane, badem) meyve türlerinin, morfolojik ve fizyolojik karakterlerini ekolojik isteklerini, üreme biyolojisi ve üretim tekniklerini tanıyarak bu meyve türlerinin yetiştiriciliği ile ilgili projeleri yapılabilmesini, ıslah ve araştırma ile yeni çeşitlerin ortaya çıkarılmasını, yeni tekniklerle daha verimli tesislerin kurulmasını sağlayabilmesini, bu meyve türleri ile ilgili girdilerin neler olabileceğini ve karlı üretim sağlayabilme yöntemlerini uygulamayabilmesini sağlamaktır..
İçerik Yumuşak çekirdekli meyvelerden elma, armut, ayva ile sert kabuklu meyvelerden ceviz, fındık, antepfıstığı, badem ve kestanenin morfolojik, biyolojik özellikleri ile yetiştirme tekniği incelenmektedir.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Dersin konuları, dersin işlenişi hakkında bilgi, ders notları ve yardımcı kitaplar hakkında bilgi verilmesi. Şeftalinin kültür tarihi ve yayılımı
2 Şeftalinin üretimi, morfolojik ve pomolojik özellikleri
3 Şeftalinin ekolojik özellikleri ve çoğaltılması, şeftali bahçesinde uygulanan kültürel işlemler
4 Ceviz morfolojisi, pomolojisi, ekolojik istekleri ve çoğaltımı
5 Ceviz bahçesindeki kültürel işlemler ve çeşitler
6 Fındığın morfolojik ve pomolojik özellikleri; fındık çeşitleri ve özellikleri
7 Fındığın çoğaltım metotları ve kivi bahçesinde uygulanan kültürel işlemler
8 Eriğin kültür tarihi, yayılımı ve üretimi
9 Erik bahçesinde uygulanan kültürel işlemler; Kayısının kültür tarihi, yayılımı ve üretimi
10 Kayısının morfolojik, pomolojik özellikleri, ekolojik istekleri ve çoğaltılması
11 Kayısı bahçesinde uygulanan kültürel işlemler
12 Zeytinin morfolojik ve pomolojik özellikleri; zeytin çeşitleri ve özellikleri
13 Zeytinde periyodisite; zeytinin ekolojik istekleri ve çoğaltılması Zeytin bahçesinde uygulanan kültürel işlemler
14 Genel konu tekrarı ve öğrenci sunuları
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Ilıman İklim Meyveleri-1 (A. Eriş, E. Barut) 2000. Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Ders Kitabı No: 6, 226 s.Türkçe
Modern fruit Science (N.F. Childers) 1983. Hort. Publ., 3906; NW 31 Place Gainesville, Florida 32606, 582 pTürkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları