Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
ORG 218ÖRTÜ ALTI SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİ3 + 04. Yarıyıl4

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Örtü altı sitemleri ve örtüaltı sebze yetiştiriciliği konusunda temel bilgilerin verilmesi ve örtüaltında yetiştiriciliği yapılan başlıca sebze türlerinin yetiştirme tekniklerini öğretmek.
Ders İçeriği Örtüaltı sebze yetiştiriciliğinin önemini anlayabilmek. Örtüaltı olarak yetiştirilen sebzeleri tanıyabilmek. Türkiye ve Dünya’da seracılığın durumunu ve önemini öğrenebilmek. Seracılıkta alçak plastik tünellerin önemini ve buralarda yapılacak seracılıkta uyulması gereken esasları öğrenebilmek. Genel seracılık ilkelerini ve yöntemlerini öğrenebilmek. Özel seracılık ilkelerini ve yöntemlerini öğrenebilmek. Örtüaltı tarım ve çevre ilişkilerini anlayabilmek.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1 Uluslararası meslektaşları ile iletişim kurma becerisine sahip olmak.
2Bitki, insan, hayvan ve toprak arasındaki dengeyi korumak.
3Toprak erozyonunu önleyecek tedbirler hakkında bilgi sahibi olmak.
4Organik tarım amaçlı üretimi yapılan bitkileri tanımak.
5Organik tarımda üretim aşamasındaki ekolojik koşulları da dikkate alarak en uygun yetiştirme tekniğini uygulamak.
6Alanı ile ilgili modern tarım tekniklerini takip etmek ve pratiğe aktarmak, Biyolojik çeşitlilik ve çevre bilincine sahip olmak.
7Organik Tarım Programı ile ilgili pratik uygulamalarda kullanılacak gerekli ekipmanı kullanma yeteneği sergilemek.
8Organik Tarım Programını ilgilendiren konularda sosyal sorumluluk, etik değerler ve yasal dayanaklar hakkında bilgi sahibi olmak.
9Tarımsal üretim ve pazarlamada sorunlar ve çözüm önerileri hakkında karar vermek.
10Bilgilerini konusundan uzak kimselere de anlatabilecek Türkçe yazılı ve sözlü iletişim becerisine sahip olmak.
11Tarımsal kaynakların sürdürülebilir yönetimi ve kullanımına engel olabilecek sorunları çözmek.
12Bitkisel üretimde bölgelere göre alternatif ekim nöbeti sistemlerine karar vermek.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16PY 17PY 18PY 19PY 20PY 21PY 22
ÖK 001                      
ÖK 002                      
ÖK 003                      
ÖK 004                      
ÖK 005                      
ÖK 006                      
ÖK 007                      
ÖK 008                      
ÖK 009                      
ÖK 010                      
ÖK 011                      
ÖK 012                      
Ara Toplam                      
Katkı0000000000000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)7214
Ödevler4520
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)166
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)166
Sunum / Seminer (hazırlık süresi dahil)4416
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






104

4
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar1ÇAĞRI ÇAĞIRGAN
Detay 2022-2023 Bahar1ÇAĞRI ÇAĞIRGAN
Detay 2021-2022 Bahar1RÜVEYDA BAĞBOZAN
Detay 2020-2021 Bahar1RÜVEYDA BAĞBOZAN
Detay 2019-2020 Bahar1RÜVEYDA BAĞBOZAN
Detay 2018-2019 Bahar1RÜVEYDA BAĞBOZAN
Detay 2017-2018 Bahar1RÜVEYDA BAĞBOZAN
Detay 2016-2017 Bahar1LEVENT KIRCA
Detay 2015-2016 Bahar1LEVENT KIRCA
Detay 2014-2015 Bahar1LEVENT KIRCA
Detay 2013-2014 Bahar1LEVENT KIRCA


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
ORG 218 ÖRTÜ ALTI SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİ 3 + 0 1 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. ÇAĞRI ÇAĞIRGAN ccagirgan@pau.edu.tr TMYO B0102 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Örtü altı sitemleri ve örtüaltı sebze yetiştiriciliği konusunda temel bilgilerin verilmesi ve örtüaltında yetiştiriciliği yapılan başlıca sebze türlerinin yetiştirme tekniklerini öğretmek.
İçerik Örtüaltı sebze yetiştiriciliğinin önemini anlayabilmek. Örtüaltı olarak yetiştirilen sebzeleri tanıyabilmek. Türkiye ve Dünya’da seracılığın durumunu ve önemini öğrenebilmek. Seracılıkta alçak plastik tünellerin önemini ve buralarda yapılacak seracılıkta uyulması gereken esasları öğrenebilmek. Genel seracılık ilkelerini ve yöntemlerini öğrenebilmek. Özel seracılık ilkelerini ve yöntemlerini öğrenebilmek. Örtüaltı tarım ve çevre ilişkilerini anlayabilmek.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Sera ve Seracılığın Tanımı, Türkiye ve Dünya Seracılığı
2 Seraların Sınıflandırılması
3 Sera Yerinin Seçimine Etki Eden Faktörler
4 Seranın kurulması için gerekli faktörler
5 Sera Klima Düzenlemesi-Isıtma, Soğutma, Işınım, Havalandırma
6 Sera Klima Düzenlemesi-Oransal Nem Kontrolü, Karbondioksit gübrelemesi
7 Seralarda Toprak Hazırlama-Drenaj, Temizlik, Toprağın Fiziksel ve Kimyasal Yapısını Düzeltme,Toprak Asitliği, Tuzluluk ve Giderilmesi
8 Seralarda Toprak Hazırlama-Toprak Dezenfeksiyonu, Ekim-Dikim Yerlerinin Hazırlanması
9 Sera sulama sistemleri
10 Serada domates yetiştiriciliği
11 Serada biber ve patlıcan yetiştiriciliği
12 Serada hıyar ve fasulye yetiştiriciliği
13 Serada marul, karpuz ve kavun yetiştiriciliği
14 Serada karpuz, kabak yetiştiriciliği
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Ayten Sevgican (1999), Örtüaltı Sebzeciliği, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 528Türkçe
Günay, A., 1980. Tanımı, İnşası ve Kliması ile Serler, Cilt:1, Çağ Matbaası, 400s, Ankara. Türkçe
Genç, E., 1997. Seracılık ve Sera Sebzeciliği. Tarımsal Araştırmaları Destekleme ve Geliştirme Vakfı Yayın No:9, Yalova, 187s. Türkçe
Vural, H., Eşiyok,D. Ve Duman, Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme). Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Bornova, İzmir, 2000. Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları