Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
ORG 210SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM3 + 04. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Ekolojik, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla toprak verimliliğini, çevrenin korunması ile gıda güvenliğinin sağlaması amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği Tarımsal uygulamalar ve çevresel etkisi, sürdürülebilir tarımsal uygulamalar, gıda güvenliği, biyolojik çeşitlilik, Genetiği değiştirilmiş organizmalar, tarımda risk yönetimi, tarımdan beklenenler. Organik tarım, ilkeler ve amaç, organik tarımın üstünlükleri, organik üretim ihtiyacı, dünyada organik tarım uygulamaları, uluslararası kuruluşlar. Organik tarımsal üretimde kalite kontrol sistemi, organik standartlar, kontrol, sertifikasyon, Akreditasyon. Organik tarımsal üretimde kalite kontrol sistemi, organik standartlar, kontrol, sertifikasyon, Akreditasyon. Toprak ve özellikleri, oluşumu, toprak organik maddesi, toprak verimliliği, toprak işleme. Toprak kirliliği, nedenleri ve etkileri, tuzlu ve sodyumlu topraklar, organik örtü, önemi, örtüçeşitleri. Toprak erezyonu, oluşumu ve etkileri, erezyonun önlenmesi, toprak su ilişkisi, toprakta suyun önemi, su temini ve sulama suyu, sulama yöntemleri, suyun korunması. Dengeli beslenme, bitki besin elementleri, bitki sağlığı, toprak organik maddesinin önemi, bitki besin maddesi döngüsü. Dönüşümlü bitkisel üretim, organik tarımda gübreler ve gübreleme, organik gübreler ve besin değeri, hayvansal gübreler, ticari organik gübreler, ticari organik gübreler, sıvı organik gübreler, mineral ve mikrobiyolojik gübreler, yeşil gübreler. Organik üretimde zararlı ve hastalık yönetimi, bitki sağlığı, önleyici tedbirler, bitki koruma yöntemleri, doğal düşmanlar, doğal pestisidler, bitkisel pestisidler, doğal pestisidler. Organik tarım kanunu.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Ekolojik, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla toprak verimliliğini, çevrenin korunması ile gıda güvenliğinin sağlamasını doğrultusunda becerisi kazanır.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16PY 17PY 18PY 19PY 20PY 21PY 22
ÖK 001                      
Ara Toplam                      
Katkı0000000000000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Ödevler428
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)133
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)155
Sunum / Seminer (hazırlık süresi dahil)3412
Rapor / Proje (hazırlık süresi dahil)248
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar1ÇAĞRI ÇAĞIRGAN
Detay 2022-2023 Bahar1ÇAĞRI ÇAĞIRGAN
Detay 2021-2022 Bahar1ÇAĞRI ÇAĞIRGAN
Detay 2020-2021 Bahar1ÇAĞRI ÇAĞIRGAN
Detay 2019-2020 Bahar1ÇAĞRI ÇAĞIRGAN
Detay 2018-2019 Bahar1ÇAĞRI ÇAĞIRGAN
Detay 2018-2019 Bahar1RÜVEYDA BAĞBOZAN
Detay 2017-2018 Bahar1LEVENT KIRCA
Detay 2016-2017 Bahar1LEVENT KIRCA
Detay 2015-2016 Bahar1LEVENT KIRCA
Detay 2014-2015 Bahar1LEVENT KIRCA
Detay 2013-2014 Bahar1LEVENT KIRCA


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
ORG 210 SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM 3 + 0 1 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. ÇAĞRI ÇAĞIRGAN ccagirgan@pau.edu.tr TMYO B0102 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Ekolojik, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla toprak verimliliğini, çevrenin korunması ile gıda güvenliğinin sağlaması amaçlanmaktadır.
İçerik Tarımsal uygulamalar ve çevresel etkisi, sürdürülebilir tarımsal uygulamalar, gıda güvenliği, biyolojik çeşitlilik, Genetiği değiştirilmiş organizmalar, tarımda risk yönetimi, tarımdan beklenenler. Organik tarım, ilkeler ve amaç, organik tarımın üstünlükleri, organik üretim ihtiyacı, dünyada organik tarım uygulamaları, uluslararası kuruluşlar. Organik tarımsal üretimde kalite kontrol sistemi, organik standartlar, kontrol, sertifikasyon, Akreditasyon. Organik tarımsal üretimde kalite kontrol sistemi, organik standartlar, kontrol, sertifikasyon, Akreditasyon. Toprak ve özellikleri, oluşumu, toprak organik maddesi, toprak verimliliği, toprak işleme. Toprak kirliliği, nedenleri ve etkileri, tuzlu ve sodyumlu topraklar, organik örtü, önemi, örtüçeşitleri. Toprak erezyonu, oluşumu ve etkileri, erezyonun önlenmesi, toprak su ilişkisi, toprakta suyun önemi, su temini ve sulama suyu, sulama yöntemleri, suyun korunması. Dengeli beslenme, bitki besin elementleri, bitki sağlığı, toprak organik maddesinin önemi, bitki besin maddesi döngüsü. Dönüşümlü bitkisel üretim, organik tarımda gübreler ve gübreleme, organik gübreler ve besin değeri, hayvansal gübreler, ticari organik gübreler, ticari organik gübreler, sıvı organik gübreler, mineral ve mikrobiyolojik gübreler, yeşil gübreler. Organik üretimde zararlı ve hastalık yönetimi, bitki sağlığı, önleyici tedbirler, bitki koruma yöntemleri, doğal düşmanlar, doğal pestisidler, bitkisel pestisidler, doğal pestisidler. Organik tarım kanunu.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Sürdürülebilirlik, sürdürülebilir tarım, risk, risk analizi, risk değerlendirme kavramları
2 Tarımda karşılaşılan çevresel sorunlar (pestisit ve gübre kaynaklı kirlilik ve bulaşma, toprak erozyon vb)
3 Gıda üretiminde toprağın rolü
4 Sürdürülebilir tarımda toprak kaynakları ve yönetimi
5 Sürdürülebilir tarımda su kaynakları ve yönetimi
6 Sürdürülebilir tarımda gübreler, besin maddeleri ve yönetimi
7 Sürdürülebilir tarımda iklim ve etkileri
8 Sürdürülebilir tarımda biyoçeşitlilik ve biyolojik kaynaklar
9 Sürdürülebilir tarımda pestisitler ve yönetimi
10 Sürdürülebilir tarımda enerji kaynakları ve yönetimi
11 Tarıma sistemsel ve bütünleşik yaklaşımlar
12 Tarımın sosyoekonomik yönü
13 Tarımın sosyoekonomik yönü
14 Geçmişten günümüze tarımdaki sosyal değişimler
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
T. Kutlu, Yayınlanmamış Sürdürülebilir tarım ders notları T. Kutlu, Unpublished Class materials for Sustainable agriculture Türkçe
Kirişçi, V., Keskin, M., Say, S.M., Keskin, S.G., 1999. Hassas Tarım Uygulamaları, Nobel Kitabevi, Ankara.Türkçe
Mason, J., 2004. Sustainable Agriculture, CSIRO Publishing, Australia. Türkçe
Erşahin, S., 2001. Toprak Amenajmanı . Gazi Osman Paşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları No:56, Ders. Notları Serisi: 21 Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları