Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
ORG 204ÜRÜNLERİN MUHAFAZA VE AMBALAJ VE TAŞIN.2 + 14. Yarıyıl4

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Organik olarak üretilen ürünlerin hasattan pazarlanacağı aşamaya kadar kalite ve niteliklerini kaybettirmeyecek uygun depolama koşullarının, ambalajlama ve pazarlama ilkeleri hakkında teknik bilgilerin öğrencilere aktarılmasıdır.
Ders İçeriği Ürün muhafaza tekniklerine girişi öğrenebilmek. Ürünlerde ısıl zararı ve İnaktivasyonu öğrenebilmek. Ürünlerin muhafazasında iyonlaştırıcı ışının etkisini öğrenebilmek. Düşük sıcaklıklarda mikrobiyal gelişmeyi öğrenebilmek. Ürünlerin muhafazasında kurutma, yüksek osmotik basınç ve su aktivitesini öğrenebilmek. Düşük PH ile gıdaların muhafazasını öğrenebilmek. Ürünlerin muhafazasında organik asitler ve esterlerin etkilerini öğrenebilmek. Sülfitler ve nitritlerin etkisini öğrenebilmek. Ürünlerin muhafazasında modifiye atmosferleri oluşturabilmek. Ürünlerin ambalajlanmasında cam, metal, plastik, kağıt malzeme ve ambalajları öğrenebilmek. Değiştirilmiş atmosfer ambalajlamasını öğrenebilmek. Taşıma ambalajlarını tanıyabilmek. Özel gıdaların ambalajlanmalarını öğrenebilmek.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Organik ürünlerin depolanması, amblajlanması ve pazarlanması konusunda teknik bilgiyi öğrenir.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16PY 17PY 18PY 19PY 20PY 21PY 22
ÖK 001                      
Ara Toplam                      
Katkı0000000000000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Ödevler4520
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)155
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)155
Sunum / Seminer (hazırlık süresi dahil)4312
Rapor / Proje (hazırlık süresi dahil)4520
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






104

4
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar1RÜVEYDA BAĞBOZAN
Detay 2022-2023 Bahar1RÜVEYDA BAĞBOZAN
Detay 2021-2022 Bahar1RÜVEYDA BAĞBOZAN
Detay 2020-2021 Bahar1RÜVEYDA BAĞBOZAN
Detay 2019-2020 Bahar1RÜVEYDA BAĞBOZAN
Detay 2018-2019 Bahar1RÜVEYDA BAĞBOZAN
Detay 2017-2018 Bahar1NAİME NUR BOZBEYOĞLU KART
Detay 2016-2017 Bahar1LEVENT KIRCA
Detay 2015-2016 Bahar1UĞUR SOYLU
Detay 2014-2015 Bahar1UĞUR SOYLU
Detay 2013-2014 Bahar1UĞUR SOYLU


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
ORG 204 ÜRÜNLERİN MUHAFAZA VE AMBALAJ VE TAŞIN. 2 + 1 1 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. RÜVEYDA BAĞBOZAN rbagbozan@pau.edu.tr TMYO B0102 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Organik olarak üretilen ürünlerin hasattan pazarlanacağı aşamaya kadar kalite ve niteliklerini kaybettirmeyecek uygun depolama koşullarının, ambalajlama ve pazarlama ilkeleri hakkında teknik bilgilerin öğrencilere aktarılmasıdır.
İçerik Ürün muhafaza tekniklerine girişi öğrenebilmek. Ürünlerde ısıl zararı ve İnaktivasyonu öğrenebilmek. Ürünlerin muhafazasında iyonlaştırıcı ışının etkisini öğrenebilmek. Düşük sıcaklıklarda mikrobiyal gelişmeyi öğrenebilmek. Ürünlerin muhafazasında kurutma, yüksek osmotik basınç ve su aktivitesini öğrenebilmek. Düşük PH ile gıdaların muhafazasını öğrenebilmek. Ürünlerin muhafazasında organik asitler ve esterlerin etkilerini öğrenebilmek. Sülfitler ve nitritlerin etkisini öğrenebilmek. Ürünlerin muhafazasında modifiye atmosferleri oluşturabilmek. Ürünlerin ambalajlanmasında cam, metal, plastik, kağıt malzeme ve ambalajları öğrenebilmek. Değiştirilmiş atmosfer ambalajlamasını öğrenebilmek. Taşıma ambalajlarını tanıyabilmek. Özel gıdaların ambalajlanmalarını öğrenebilmek.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Muhafazanın tanımı ve faydaları
2 Meyve içeriği
3 Ürünlerin hasat kriterleri
4 Hasat teknikleri
5 Hasat sonrası işlemleri
6 Tasnif ve ambalajlama
7 Ambalaj çeşitleri
8 Depo tipleri
9 Ara sınav
10 Doğal Depolar
11 Soğuk Hava Depoları
12 Taşıma ve Önsoğutma
13 Taşıma mevzuatı
14 Taşıma yöntemleri
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları