Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
ORG 223ORGANİK MANTAR ÜRETİMİ2 + 13. Yarıyıl4

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Mantarın, organik mantarın tanımı, tarihçesi ile mantar ve organik mantar üretim yerleri ve üretim sistemlerinin açıklandığı, bunun yanında modern bir organik mantar işletmesinin ünitelerinin genel olarak anlatıldığı bir derstir.
Ders İçeriği Mantarın Özellikleri Ve Botanikteki Yeri. Beyaz Şapkalı Mantar ( Agaricus Bisporus) Üretimi. Mantar Üretiminin Ekonomideki Önemi. Kompost Hazırlığı Ve Misel Ekimi. Kompostun Pastörizasyonu. Bazı Kompost Formülleri, Kompost Hazırlanırken Karşılaşılan Bazı Problemler. Önemli Mantar Hastalıkları. Önemli Mantar Zararlıları. Fizyolojik Bozukluklar. Kayın Mantarı (Pleurotus Spp.) Üretimi. Organik Mantar Üretimi. Mantar Miseli Üretimi. Misel Aşılama Ve İnokulasyon İşlemleri. Misellerin Muhafaza Edilmesi.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Mantar Üretiminin Ekonomideki Yerini Ve Önemini Kavrar.
2Mantarın Yetişme Koşullarını Öğrenir.
3Mantar Yetiştiriciliğinde Karşılaşılan Sorunları Öğrenir.
4Problems in mushroom cultivation learn.
5Mantar Yetiştiriciliğinde Karşılaşılan Hastalık Ve Zararlıları Öğrenir.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16PY 17PY 18PY 19PY 20PY 21PY 22
ÖK 001                      
ÖK 002                      
ÖK 003                      
ÖK 004                      
ÖK 005                      
Ara Toplam                      
Katkı0000000000000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Ödevler10220
Laboratuar14342
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






104

4
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2018-2019 Güz1RÜVEYDA BAĞBOZAN


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
ORG 223 ORGANİK MANTAR ÜRETİMİ 2 + 1 1 Türkçe 2018-2019 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. RÜVEYDA BAĞBOZAN rbagbozan@pau.edu.tr TMYO B0101 TMYO B0105 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Mantarın, organik mantarın tanımı, tarihçesi ile mantar ve organik mantar üretim yerleri ve üretim sistemlerinin açıklandığı, bunun yanında modern bir organik mantar işletmesinin ünitelerinin genel olarak anlatıldığı bir derstir.
İçerik Mantarın Özellikleri Ve Botanikteki Yeri. Beyaz Şapkalı Mantar ( Agaricus Bisporus) Üretimi. Mantar Üretiminin Ekonomideki Önemi. Kompost Hazırlığı Ve Misel Ekimi. Kompostun Pastörizasyonu. Bazı Kompost Formülleri, Kompost Hazırlanırken Karşılaşılan Bazı Problemler. Önemli Mantar Hastalıkları. Önemli Mantar Zararlıları. Fizyolojik Bozukluklar. Kayın Mantarı (Pleurotus Spp.) Üretimi. Organik Mantar Üretimi. Mantar Miseli Üretimi. Misel Aşılama Ve İnokulasyon İşlemleri. Misellerin Muhafaza Edilmesi.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Mantar üreticiliğinin tarihçesi,ekonomik önemi, besin değeri
2 Mantarların canlılar alemindeki yeri, yaşam döngüsü ve morfolojik özellikleri
3 Mantar üretim sistemleri
4 Mantar üretiminde kullanılan yastık tipleri
5 Mantar yetiştiriciliğinde kompost yapımı
6 Kompost karışımı hesabı
7 Kompost hazırlama yöntemleri
8 Kompost hazırlama yöntemleri
9 Pastörizasyon ve olgunlaştırma
10 Üretim odalarının hazırlığı ve misel ekimi
11 Misel öngelişme dönemi ve kapak atma
12 İlk fruktifikasyona kadar uygulanan kültürel işlemler
13 Hasat ve hasat döneminde uygulanan kültürel işlemler
14 Hastalık ve zararlılarla mücadele
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Günay,A.; Abak,A.; Koçyiğit A.E. 1984.Mantar Yetiştirme.Çağ Matbaası. 272 s.Türkçe
Işık, S.E. ve ark. 1987. Mantar. TAV yayınları, yayın No:4 Yalova. 67 sTürkçe
Boztok, K., 1994. Mantar Üretim Tekniği. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No: 489, Bornova, İZMİR Türkçe
Erkel, İ.,2000 Kültür Mantarı Yetiştiriciliği Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları