Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
ORG 213TOHUM TEKNOLOJİLERİ2 + 13. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Türkiye’deki tohumculuk sektörünün durumunu, tohum üretim ve sonrası gerekli teknolojik ve fizyolojik bilgi birikimin temini ve bunun teknik eleman olarak gelecekte kullanımını sağlamak amacıyla öğrenciye bilgi ve beceri kazandırmak.
Ders İçeriği İnsanlığın tohumla tanışması, tarihsel perspektif.Tohumun agronomik ve yaşamsal önemi, benzersizliği ve kendine has özellikleri. Ülkemiz sebze tohumculuğuna bir bakış. Tohum gelişimi. Tohum kalitesi ve unsurları. Çimlenme ve esasları. Tohum gücü ve testleri. Tohum üretiminde ekolojinin önemi. Tohum üretimin temel ilkeleri. Hibrit tohum üretiminin yöntemleri. Tohumda dormansi, nedenleri, tipleri ve ortadan kaldırma yöntemleri. Tohum hasadı ve ekstraksiyon. Kurutma, ilaçlama ve depolama. Tohum kalitesini artırma olanakları.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Öğrenci; tohumun önemi ve kısımları, tohumun kimyasal içeriği, tohum kalitesinin esasları, çimlenme ve temel gereksinimler, hibrit tohum üretimi ve temel ilkeleri, dormansi, tohum hasadı, fermentasyonu ve depolamasına ilişkin bilgi kazanır.
2Öğrenci; Çimlendirme testleri, tohum gücü testleri, fide çıkış testleri ve tetrazolium testlerinin yapılması gibi beceriler kazanır.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16PY 17PY 18PY 19PY 20PY 21PY 22
ÖK 001                      
ÖK 002                      
Ara Toplam                      
Katkı0000000000000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14228
Laboratuar25250
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2018-2019 Güz1RÜVEYDA BAĞBOZAN


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
ORG 213 TOHUM TEKNOLOJİLERİ 2 + 1 1 Türkçe 2018-2019 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. RÜVEYDA BAĞBOZAN rbagbozan@pau.edu.tr TMYO B0105 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Türkiye’deki tohumculuk sektörünün durumunu, tohum üretim ve sonrası gerekli teknolojik ve fizyolojik bilgi birikimin temini ve bunun teknik eleman olarak gelecekte kullanımını sağlamak amacıyla öğrenciye bilgi ve beceri kazandırmak.
İçerik İnsanlığın tohumla tanışması, tarihsel perspektif.Tohumun agronomik ve yaşamsal önemi, benzersizliği ve kendine has özellikleri. Ülkemiz sebze tohumculuğuna bir bakış. Tohum gelişimi. Tohum kalitesi ve unsurları. Çimlenme ve esasları. Tohum gücü ve testleri. Tohum üretiminde ekolojinin önemi. Tohum üretimin temel ilkeleri. Hibrit tohum üretiminin yöntemleri. Tohumda dormansi, nedenleri, tipleri ve ortadan kaldırma yöntemleri. Tohum hasadı ve ekstraksiyon. Kurutma, ilaçlama ve depolama. Tohum kalitesini artırma olanakları.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Bitkilerde Üreme ve Tohum Oluşumu
2 Tohum Morfolojisi
3 Tohum Fizyolojisi
4 Çimlenme, Tohumun Büyüme ve Gelişmesi
5 Tohumluk Ekolojisi
6 Tohumluk Üretimi
7 Tohumluk Üretimi ve Tohumluk Üreticileri
8 Tohumların Kurutulması
9 Tohumların İşlenmesi
10 Tohum Depolama
11 Tohumluk Kontrol ve Sertifikasyonu (Tarla Kontrolü)
12 Tohumluk Kontrol ve Sertifikasyonu (Laboratuvar Kontrolü)
13 Tohumluk Kontrol ve Sertifikasyonu (Laboratuvar Kontrolü)
14 Genel Tekrar
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Er, C., Başalma, D. 2014. TOHUMLUK VE TOHUMCULUK: Temel İlkeler ve Teknoloji. Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık Tic. Ltd. Şti.Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları