Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
ORG 116HASAT SONRASI TEKNOLOJİSİ2 + 12. Yarıyıl4

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu derste taze meyve sebzelerde hasat sonrası değişimler, bu değişimleri etkileyen faktörler ve bu değişimleri kontrol ederek depolama ömrünü uzatmak için uygulanabilecek teknolojiler öğretilecektir.
Ders İçeriği Hasat sonrası teknolojinin tarımsal ürünler için önemi, prosesleri temizleme, ayırma, kalite ve boyut özelliklerine göre sınıflama, paketleme, soğutma, depolama ve taşıma, sebzeler ve meyveler için ön soğutma teknikleri, sebze ve meyvelerin kalite kriterleri.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Taze meyve sebzelerde metabolik reaksiyonları ve etkileyen faktörler hakkında bilgi sahibi olma.
2Hasat sonrası taze meyve sebzelere uygulanabilecek yöntemler hakkında bilgi sahibi olma
3Hasat sonrası fizyolojisi ve teknolojiler konusunda bilgi kaynaklarına erişim ve farklı ürünler için uygun uygulamalar ve depolama koşullarını belirleyebilme becerisi.
4Hasat sonrası fizyoloji ve teknolojiler konusunda bilimsel literatür tarama, yayınları kritik olarak değerlendirebilme ve belirli konularda yazılı ve sözlü sunu hazırlama ve akademik ortamda tartışabilme.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16PY 17PY 18PY 19PY 20PY 21PY 22
ÖK 001                      
ÖK 002                      
ÖK 003                      
ÖK 004                      
Ara Toplam                      
Katkı0000000000000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)717
Ödevler3515
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)155
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)155
Sunum / Seminer (hazırlık süresi dahil)3515
Rapor / Proje (hazırlık süresi dahil)3515
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






104

4
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar1BETÜL PAK
Detay 2022-2023 Bahar1BETÜL PAK
Detay 2021-2022 Bahar1BETÜL PAK
Detay 2021-2022 Bahar1LEVENT KIRCA
Detay 2020-2021 Bahar1LEVENT KIRCA
Detay 2019-2020 Bahar1BETÜL PAK
Detay 2018-2019 Bahar1BETÜL PAK
Detay 2017-2018 Bahar1BETÜL PAK
Detay 2016-2017 Bahar1HACER ŞENSÖZ
Detay 2015-2016 Bahar1OĞUZHAN KAYGUSUZ
Detay 2014-2015 Bahar1OĞUZHAN KAYGUSUZ
Detay 2013-2014 Bahar1SİNEM TÜRK ASLAN
Detay 2012-2013 Bahar1SİNEM TÜRK ASLAN


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
ORG 116 HASAT SONRASI TEKNOLOJİSİ 2 + 1 1 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. BETÜL PAK bpak@pau.edu.tr TMYO B0105 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Bu derste taze meyve sebzelerde hasat sonrası değişimler, bu değişimleri etkileyen faktörler ve bu değişimleri kontrol ederek depolama ömrünü uzatmak için uygulanabilecek teknolojiler öğretilecektir.
İçerik Hasat sonrası teknolojinin tarımsal ürünler için önemi, prosesleri temizleme, ayırma, kalite ve boyut özelliklerine göre sınıflama, paketleme, soğutma, depolama ve taşıma, sebzeler ve meyveler için ön soğutma teknikleri, sebze ve meyvelerin kalite kriterleri.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Tarımsal Ürünler
2 Bitkisel Ürünlerde Hasat
3 Hasat Sonrası İşlemler
4 Hasat Sonrası İşlemler
5 Paketleme Evinde Yapılan İşlemler
6 Dayanıklılık Sağlamanın Genel İlkeleri
7 Gıdaların Başlıca Dayandırma Yöntemleri
8 Bitkisel Ürünlerde Dayanıklılık
9 Depolama
10 Depolamada Meydana Gelen Değişimler
11 Dondurularak Muhafaza Etme Teknolojisi
12 Konserve Üretim Teknolojisi
13 Salça Üretim Teknolojisi
14 Meyve Suyu Üretim Teknolojisi
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları