Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
ORG 113FİDE VE FİDAN YETİŞTİRİCİLİĞİ2 + 11. Yarıyıl4

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Tarım kurallarına göre fide ve fidan yetiştirebilmeyi öğrenme.
Ders İçeriği Tohum, fide ve fidan yetiştirmenin amacı ve önemi, tohum, fide, fidan yetiştirme ortamları, ve özellikleri ve yetiştiricilik
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Fide ve fidan kavramlarını öğrenebilme ve yetiştirebilme
2Üretim planlaması yapabilme
3Fide yetiştiriciliğinin önemi, fide yetiştirmede kullanılan ortamlar ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olabilme
4Sebzecilikte aşılı fide kullanmanın önemi ve yararlarını kavrayabilme
5Fidan üretim tekniklerini öğrenebilme ve bu teknikleri uygulayabilme
6Fidan üretiminde kullanılan anaçların özellikleri hakkında bilgi sahibi olabilme
7Fidanların sınıflandırma, sertifikasyon ve muhafaza işlemlerini kavrayabilme

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16PY 17PY 18PY 19PY 20PY 21PY 22
ÖK 001                      
ÖK 002                      
ÖK 003                      
ÖK 004                      
ÖK 005                      
ÖK 006                      
ÖK 007                      
Ara Toplam                      
Katkı0000000000000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Ödevler14456
Laboratuar326
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






104

4
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2018-2019 Güz1LEVENT KIRCA


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
ORG 113 FİDE VE FİDAN YETİŞTİRİCİLİĞİ 2 + 1 1 Türkçe 2018-2019 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Dr. Öğr. Üyesi LEVENT KIRCA lkirca@pau.edu.tr TMYO B0102 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Tarım kurallarına göre fide ve fidan yetiştirebilmeyi öğrenme.
İçerik Tohum, fide ve fidan yetiştirmenin amacı ve önemi, tohum, fide, fidan yetiştirme ortamları, ve özellikleri ve yetiştiricilik
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 1. FİDE YETİŞTİRME TEKNİĞİ 1.1. Fide Üretiminin Önemi 1.2. Fide Yetiştirme Ortamları ve Özellikleri 1.2.1. Organik ortamlar 1.2.2. İnorganik ortamlar 1.2.3. Sentetik ortamlar 1.2.4. Yetiştirme ortamı hazırlığı 1.2.5. Ortam karışımları 1.2.6. Ortamları sterilizasyonu
2 1.3. Topraklı Tarıma Yönelik Fide Yetiştirme Teknikleri 1.3.1. Yastıklar 1.3.2. Masura ve tavalar 1.3.3. Saksı sistemleri 1.3.4. Çok gözlü tepsiler
3 1.4. Topraksız Tarıma Yönelik Fide Yetiştirme Teknikleri 1.4.1. Fide üretim işletmelerinin tesisi 1.4.2. Aşılı fide uygulamaları 1.4.3. Doku kültürüyle fide üretimi 1.4.4. BGD uygulamaları 1.4.5. Şaşırtma ve dikim
4 1.5. Ülkemizde Sebze Fidesi Üretiminin Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Yolları
5 2. FİDAN ÜRETİM TEKNİĞİ 2.1. Fidan Üretiminde Kaynak Bitki (Klon) Seleksiyonunun Önemi 2.2. Ülkemizde Fidan Üretim Organizasyonu 2.3. Fidan Üretiminde Sertifikasyon
6 2.4. Fidan Üretiminde Doku Kültüründen Yararlanılması 2.5. Fidan Üretim İşletmelerinin Tesisi 2.6. Fidan Üretim Yapıları, Ortamları ve Kapları
7 3. ASMA FİDANI ÜRETİMİ 3.1. Anaç Kullanımı 3.2. Aşılı Asma Fidanı Üretimi 3.2.1. Açık köklü fidan üretimi 3.2.2. Kaplı fidan üretimi
8 3.3. Aşısız Asma Fidanı Üretimi 3.3.1. Amerikan asma fidanı üretimi 3.3.2. Yerli asma fidanı üretimi 3.4. Ülkemizde Asma Fidanı Üretiminin Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri
9 4.MEYVE FİDANI ÜRETİMİ 4.1. Anaç Kullanımı ve Aşı Uyuşmazlığı 4.1.1. Çöğür (tohum) anaçları 4.1.2. Klon anaçları
10 4.2. Aşılı Meyve Fidanı Üretimi 4.2.1. Çöğür anaçları üzerine aşılı meyve fidanı üretimi 4.2.2. Klon anaçları üzerine aşılı meyve fidanı üretimi
11 4.3. Aşısız Meyve Fidanı Üretimi 4.3.1. Çeliklerin doğrudan köklendirilmesi 4.3.2. Daldırma 4.3.3. Dip sürgünü vb yöntemler
12 4.4. Kaplı Meyve Fidanı Üretimi 4.4.1. Aşısız kaplı fidan üretimi 4.4.2. Aşılı kaplı fidan üretimi
13 4.5. Ülkemizde Meyve Fidanı Üretiminin Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri
14 Genel Tekrar
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Ürgenç, S., 1998. Ağaç ve Süs Bitkileri Fidanlık ve Yetiştirme Tekniği. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Yayınları, Rektörlük No: 3395, Fakülte No: 442, ISBN, 975-404-445-7, İstanbulTürkçe
Kişisel Ders NotlarımTürkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları