Pamukkale Üniversitesi
Üniversite hayatın rehberidir
PAÜ'ye Hoşgeldiniz;
Aday Öğrenci
Öğrencilerimiz
Personelimiz
EN
Eğitim Bilgi Sistemi
Ana Sayfa
Üniversite Hakkında
İsim ve Adres
Yönetim
Genel Tanımlama
Akademik Takvim
Genel Kabul Gereksinimleri
Önceki Eğitimlerin Tanınması
Genel Kayıt İşlemleri
AKTS Kredilerinin Oluşturulması
Akademik Danışmanlık
Öğrenciler İçin
Yaşam Giderleri
Barınma
Beslenme / Yemek
Tedavi İmkanları
Engelli Öğrenci İmkanları
Sigorta
Maddi Destek
Öğrenci İşleri Birimi
Öğrenme İmkanları
Uluslararası Programlar
Dil Kursları
Stajlar
Spor ve Eğlence Olanakları
Öğrenci Toplulukları
Değişim Öğrencileri İçin Pratik Bilgiler
Derece Programları
ÖN LİSANS
DENİZLİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
TIBBİ HİZMETLER VE TEKNİKLER BÖLÜMÜ
361 DİYALİZ
Ders Bilgileri
Ders Öğrenme Kazanımları
Dersin Program Yeterlilikerine Katkısı
AKTS / İş Yükü Tablosu
Ders Şubeleri
Yazdır
DERS BİLGİLERİ
Ders Kod
Ders Ad
T+U Saat
Yarıyıl
AKTS
DYZ 209
BESLENME İLKELERİ
2 + 0
3. Yarıyıl
2
DERS TANIMI
Ders Düzeyi
Ön Lisans
Ders Türü
Zorunlu
Dersin Amacı
Bu ders sağlık ve beslenme, beslenme ve iş verimi, besin öğeleri, karbohidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller, içecekler ve sıvı dengesi, yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri enerji gereksinimi ideal boy kilo, obesite ve yol açtığı hastalıklar, özel durumlarda beslenme, gebe ve emziren anne, bebek ve çocuk beslenmesi konularını öğretir .
Ders İçeriği
Sağlık ve Beslenme, Besin Öğeleri, karbohidratlar, proteinler, Yağlar ve Vitaminler, Mineraller, İçecekler ve Sıvı Dengesi, Yeterli ve Dengeli Beslenme İlkeleri, Enerji Gereksinimi İdeal Boy Kilo, Obesite ve Yol Açtığı Hastalıklar, Özel Durumlarda Beslenme, Gebe ve Emziren Anne, Bebek ve Çocuk Beslenmesi.
Ders Ön Koşul
Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul
Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi
Yüz Yüze
DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1
Sağlıklı beslenme ilkelerini bilir
2
Hastalıklarda genel beslenme ilkelerini bilir
3
Böbrek hastalıklarını nedenleri ve beslenme ile ilişkisini bilir
4
Böbrek hastalıklarında beslenme ilkelerini bilir
5
Diyaliz hastalarına uygulanan diyetleri bilir
DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
No
PY 01
PY 02
PY 03
PY 04
PY 05
PY 06
PY 07
PY 08
PY 09
PY 10
PY 11
PY 12
PY 13
ÖK 001
4
5
4
5
5
5
ÖK 002
5
4
5
5
5
4
ÖK 003
5
4
5
4
5
ÖK 004
5
4
5
5
5
ÖK 005
5
5
4
5
4
5
Ara Toplam
14
24
21
25
23
24
Katkı
3
5
4
5
5
0
0
0
0
5
0
0
0
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik
Sayısı
Süresi (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)
14
2
28
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)
1
8
8
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)
1
16
16
Toplam İş Yükü
Dersin AKTS Kredisi
52
2
DERS ŞUBELERİ
Dönem seçiniz :
Tüm Dönemler
2023-2024 Güz
2022-2023 Güz
2021-2022 Güz
2020-2021 Güz
2019-2020 Güz
2018-2019 Güz
2017-2018 Güz
2016-2017 Güz
2015-2016 Güz
2014-2015 Güz
2013-2014 Güz
2012-2013 Güz
2011-2012 Güz
2010-2011 Güz
2009-2010 Güz
2008-2009 Güz
Ders Dönemi
Şube No
Dersi Veren Öğretim Elemanı
Detay
2023-2024 Güz
1
ASİYE KARÇKAY
Yazdır
Ders Şube Detayları
Dersin Kodu
Dersin Ad
Saat (T+P)
Şube No
Öğretim Dili
Şube Dönemi
DYZ 209
BESLENME İLKELERİ
2 + 0
1
Türkçe
2023-2024 Güz
Öğretim Elemanı
E-Posta
İç Hat
Ders Yeri
Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. ASİYE KARÇKAY
akarckay@pau.edu.tr
DSHMY D0211
Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç
Bu ders sağlık ve beslenme, beslenme ve iş verimi, besin öğeleri, karbohidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller, içecekler ve sıvı dengesi, yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri enerji gereksinimi ideal boy kilo, obesite ve yol açtığı hastalıklar, özel durumlarda beslenme, gebe ve emziren anne, bebek ve çocuk beslenmesi konularını öğretir .
İçerik
Sağlık ve Beslenme, Besin Öğeleri, karbohidratlar, proteinler, Yağlar ve Vitaminler, Mineraller, İçecekler ve Sıvı Dengesi, Yeterli ve Dengeli Beslenme İlkeleri, Enerji Gereksinimi İdeal Boy Kilo, Obesite ve Yol Açtığı Hastalıklar, Özel Durumlarda Beslenme, Gebe ve Emziren Anne, Bebek ve Çocuk Beslenmesi.
Haftalık Konu Başlıkları
Hafta
Konular
1
yeterli ve dengeli beslenme, Türk toplumunda görülen beslenme sorunları ve çözüm yolları.
2
Karbonhidratlar
3
Proteinler
4
Yağlar
5
Vitaminler
6
Mineraller
7
Su
8
Enerji
9
Besin grupları
10
Böbrek hastalıklarında beslenme
11
böbrek hastalıklarında mönü planlama
12
diyaliz hastalarında beslenme
13
Hipertansiyonda beslenme
14
DM hastasında beslenme
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Kaynaklar
Kaynak Dili
anne ve çocuk beslenmesi prof.dr. Nevin Şanlıer
Türkçe
beslenme ilkeleri, prof.dr.Ayşe Baysal
Türkçe
turizm sosyolojisi, cevdet avcıkurt
Türkçe
beslenme ilkeleri, prof.dr.Ayşe Baysal
Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme Yöntemi
Katkı Yüzdesi (%)
Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı
60
Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav
40
Ara Sınav
T+U :
Teorik + Pratik
PY:
Program Yeterlilikleri
ÖK:
Ders Öğrenme Kazanımları
{1}
##LOC[OK]##
{1}
##LOC[OK]##
##LOC[Cancel]##
{1}
##LOC[OK]##
##LOC[Cancel]##
Ana Sayfa
Üniversite Hakkında
İsim ve Adres
Yönetim
Genel Tanımlama
Akademik Takvim
Genel Kabul Gereksinimleri
Önceki Eğitimlerin Tanınması
Genel Kayıt İşlemleri
AKTS Kredilerinin Oluşturulması
Akademik Danışmanlık
Öğrenciler İçin
Yaşam Giderleri
Barınma
Beslenme / Yemek
Tedavi İmkanları
Engelli Öğrenci İmkanları
Sigorta
Maddi Destek
Öğrenci İşleri Birimi
Öğrenme İmkanları
Uluslararası Programlar
Dil Kursları
Stajlar
Spor ve Eğlence Olanakları
Öğrenci Toplulukları
Değişim Öğrencileri İçin Pratik Bilgiler
Derece Programları