Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
DYZ 209BESLENME İLKELERİ2 + 03. Yarıyıl2

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Bu ders sağlık ve beslenme, beslenme ve iş verimi, besin öğeleri, karbohidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller, içecekler ve sıvı dengesi, yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri enerji gereksinimi ideal boy kilo, obesite ve yol açtığı hastalıklar, özel durumlarda beslenme, gebe ve emziren anne, bebek ve çocuk beslenmesi konularını öğretir .
Ders İçeriği Sağlık ve Beslenme, Besin Öğeleri, karbohidratlar, proteinler, Yağlar ve Vitaminler, Mineraller, İçecekler ve Sıvı Dengesi, Yeterli ve Dengeli Beslenme İlkeleri, Enerji Gereksinimi İdeal Boy Kilo, Obesite ve Yol Açtığı Hastalıklar, Özel Durumlarda Beslenme, Gebe ve Emziren Anne, Bebek ve Çocuk Beslenmesi.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Sağlıklı beslenme ilkelerini bilir
2Hastalıklarda genel beslenme ilkelerini bilir
3Böbrek hastalıklarını nedenleri ve beslenme ile ilişkisini bilir
4Böbrek hastalıklarında beslenme ilkelerini bilir
5Diyaliz hastalarına uygulanan diyetleri bilir

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13
ÖK 00145455    5   
ÖK 00254555    4   
ÖK 003 5454    5   
ÖK 004 5455    5   
ÖK 00555454    5   
Ara Toplam1424212523    24   
Katkı3545500005000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14228
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)188
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11616
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






52

2
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Güz1ASİYE KARÇKAY


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
DYZ 209 BESLENME İLKELERİ 2 + 0 1 Türkçe 2023-2024 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. ASİYE KARÇKAY akarckay@pau.edu.tr DSHMY D0211 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Bu ders sağlık ve beslenme, beslenme ve iş verimi, besin öğeleri, karbohidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller, içecekler ve sıvı dengesi, yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri enerji gereksinimi ideal boy kilo, obesite ve yol açtığı hastalıklar, özel durumlarda beslenme, gebe ve emziren anne, bebek ve çocuk beslenmesi konularını öğretir .
İçerik Sağlık ve Beslenme, Besin Öğeleri, karbohidratlar, proteinler, Yağlar ve Vitaminler, Mineraller, İçecekler ve Sıvı Dengesi, Yeterli ve Dengeli Beslenme İlkeleri, Enerji Gereksinimi İdeal Boy Kilo, Obesite ve Yol Açtığı Hastalıklar, Özel Durumlarda Beslenme, Gebe ve Emziren Anne, Bebek ve Çocuk Beslenmesi.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 yeterli ve dengeli beslenme, Türk toplumunda görülen beslenme sorunları ve çözüm yolları.
2 Karbonhidratlar
3 Proteinler
4 Yağlar
5 Vitaminler
6 Mineraller
7 Su
8 Enerji
9 Besin grupları
10 Böbrek hastalıklarında beslenme
11 böbrek hastalıklarında mönü planlama
12 diyaliz hastalarında beslenme
13 Hipertansiyonda beslenme
14 DM hastasında beslenme
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
anne ve çocuk beslenmesi prof.dr. Nevin ŞanlıerTürkçe
beslenme ilkeleri, prof.dr.Ayşe BaysalTürkçe
turizm sosyolojisi, cevdet avcıkurtTürkçe
beslenme ilkeleri, prof.dr.Ayşe BaysalTürkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları