Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
IENE 117DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ2 + 11. Yarıyıl4

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Bu derste elektrik akımının esaslarının uygulanması ve tüm doğru akım elektrik devrelerinin çözümlerini yapmak yeterliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği Statik Elektrik, Elektrik Akımının Öngörülmeyen Etkilerine Karşı Önlem Almak, Doğru Akımda Devre Çözümleri, Çevre Akımları Yöntemi, Düğüm Gerilimi Yöntemi, Kaynak Bağlantıları, Thevenin Teoremi, Norton Teoremi, Süper Pozisyon Teoremi, Maksimum Güç Teoremi, Doğru Akımda Depolama Elemanları, Doğru Akımda Güç ve Enerji
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Elektrik akımı etkileri ile ilgili temel esasları uygulamak
2Temel devre çözümlerini yapmak
3Karmaşık devre çözümleri yapmak
4Doğru akımın devre elemanları üzerindeki etkilerini hesaplamak

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14
ÖK 0015444          
ÖK 0025554          
ÖK 00355443         
ÖK 004   5          
Ara Toplam151413173         
Katkı44341000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14342
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11010
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11010
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






104

4
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Güz1BENHAR AYDOĞAN


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
IENE 117 DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ 2 + 1 1 Türkçe 2023-2024 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. BENHAR AYDOĞAN baydogan@pau.edu.tr DTMYO D0010 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Bu derste elektrik akımının esaslarının uygulanması ve tüm doğru akım elektrik devrelerinin çözümlerini yapmak yeterliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik Statik Elektrik, Elektrik Akımının Öngörülmeyen Etkilerine Karşı Önlem Almak, Doğru Akımda Devre Çözümleri, Çevre Akımları Yöntemi, Düğüm Gerilimi Yöntemi, Kaynak Bağlantıları, Thevenin Teoremi, Norton Teoremi, Süper Pozisyon Teoremi, Maksimum Güç Teoremi, Doğru Akımda Depolama Elemanları, Doğru Akımda Güç ve Enerji
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Direnç ve çeşitlerini tanıyabilme, dirençli bir devreye Ohm kanununu uygulayabilme, Elektriksel iş, güç ve verimi kavrayabilme. Ölçü aletiyle devre üzerinde ve devre dışında direnç değerini okuyabilme. Arızalı olan direnci okuyabilme.
2 Kapalı, seri bağlı bir elektrik devresinde gerilim dağılımlarını ve toplam direnci kavrayabilme. Devreye ölçü altei bağlandığında koldaki dirençleri ve eşdeğer direnci okuyabilme.
3 Paralel bağlı bir elektrik devresinde akım dağılımlarını ve toplam direnci kavrayabilme. Devreye ölçü altei bağlandığında koldaki dirençleri ve eşdeğer direnci okuyabilme.
4 Elektrik kaynaklarını ve çeşitlerini kavrayabilme. Akım kaynaklarını ve gerilim kaynaklarını tanıma. Devreye bağlantı şeklinin nasıl yapılacağını öğrenme.
5 EMK’yı kavrayabilme. Devreye uygulandığında, devreye olan gerilim ve akım katkısını anlayabilme.
6 Gözlü devreleri tanıyabilme . Kapalı göz ve açık göz devreleri tanıma. Açık devre ve kısa devre devreleri n analizini yapabilme. Ölçü aletiyle gerilim ve akım değerlerini okuyabilme.
7 içinde en fazla üç göz bulunan devrelere denklem yazmayı kavrayabilme. Bu devrelerden çıkarılan iki ya da üç bilinmeyenli denklemlerin çözümünü yaparak devreye ait gerilim ve akım değerlerini çözebilme.
8 Elektrik elektronik ilkelerini bu problemlere uygulayabilme. Uyguladığında matematiksel teorik bilgilerin elektrik devrelerinde çözüme ulaştığını ve bu işlemler sonucunda problem çözme becerisi kazandığını görme
9 Süperpozisyon teoremini açıklar, gözlü devrelerde süperpozisyon teoremini uygulayarak daha basit bir şekilde çözüme ulaştığını görme.
10 Thevenin teoreminin ilkelerini açıklar, örnek bir devre üzerinde bilinmeyeni hesaplar. Daha önceki özellik ve teoremlerle yaptığı devreyi Thevenin teoremiyle daha basit ve kısa bir şekilde yapabildiğini görme.
11 Norton teoreminin ilkelerini açıklar, thevenin teoremi ile benzerliğini söyler. Maksimum güç transferi teoreminin ilkelerini açıklar. Matematiğin elektrik devreleriyle olan bağlantısını güçlü bir şekilde bir kere daha görebilme.
12 Düzlemsel plakalı bir kondansatörü tanıyabilme, elektriksel özelliklerini kavrayabilme. Hangi alanlarda kullanıldığını öğrenme. Kondansatörün ölçü aletiyle ölçümünü yapabilme.
13 Elektrik akımının manyetik alan oluşturduğunu, manyetik alanın da emk indüklediğini kavrar. Böylece elektrik akımını oluşturan etkenleri kavrayabilir.
14 Seri bağlı L-R ve C-R devrelerinde zaman gecikmesinin olduğunu kavrayabilme. Zaman sabitini grafik üzerinde yorumlayabilme. Zaman sabitinin, devrenin ilk çalışmasında ve enerji kesildiğindeki önemini anlayabilme.
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Doğru Akım Devre Analizi - Seçkin Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları