Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
ISL 121GENEL MUHASEBE3 + 11. Yarıyıl 

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı 1. Muhasebe ile ilgili temel kavram ve belgeleri tanıyabilme. 2. Finansal tablolardan bilanço ve gelir tablosu düzenleme ile ilgili temel ilkeleri kavrayabilme. 3. Bilanço ve gelir tablosu hesaplarının işleyişini kavrayarak geçici mizan düzenleyebilme. Dönem sonu işlemleri (Envanter ve Bilanço) dersi ile ihtisas muhasebesi derslerinde başarılı olabilmek için bu dersin önemi vurgulanmalıdır. Bütün işletmeler için muhasebenin ne kadar önemli olduğu ve üst yönetimin muhasebe bilgilerinden ne kadar çok istifade ettiği örneklerle anlatılmalıdır. Öğretimin her aşamasında öğrencilerin derse aktif katılımı sağlanmalıdır. Meslek ahlâkının önemi vurgulanmalıdır. Ünite sonlarında öğrencinin araştırma yapmasına imkân sağlayacak sorular ve ödevler verilerek farklı eğitim seviyesindeki öğrenciler desteklenmelidir.
Ders İçeriği Muhasebenin tanımı, fonksiyonları, temel kavramların açıklanması, muhasebede kullanılan defterler ve belgelerin tanıtılması, muhasebe sürecinin işleyişi, hesap planı, aktif ve pasif hesapların işleyişi, gelir tablosu ile maliyet hesaplarının incelenmesi. .
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
11. Muhasebe alanındaki temel teorik ve pratik bilgi ve beceriyi kazanmış
22. İşletmeler içinde muhasebe için gerekli olan verileri tanımlama, toplama ve kaydetmeyi etkin bir biçimde yapabilen.
33. Muhasebe içinde öngörülmeyen durumlarla ilgili sorunları belirleme ve çözüm arama yeteneği kazanmış,
44. Kamu ve özel sektörde faaliyetlerin verimli bir şekilde yürütülmesi ve yapılan işlemlerin finansal ve sayısal kontrolü için muhasebe alanında gerekli olan niteliklere sahip olur,
55. Teorik muhasebe bilgileri pratiğe dönüştürülerek öğrencinin ezbercilikten kurtulması,

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14
ÖK 001      5       
ÖK 002      4       
ÖK 003      3       
ÖK 004      4       
ÖK 005      3       
Ara Toplam      19       
Katkı00000040000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14456
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14456
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)199
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)199
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






130

DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2018-2019 Güz1SAMİ EŞMEN
Detay 2015-2016 Güz1NURİ AVŞARLIGİL
Detay 2013-2014 Güz1NURİ AVŞARLIGİL
Detay 2012-2013 Güz1YAVUZ RAMAZAN KUŞ
Detay 2011-2012 Güz1YAVUZ RAMAZAN KUŞ
Detay 2010-2011 Güz1YAVUZ RAMAZAN KUŞ
Detay 2009-2010 Güz1YAVUZ RAMAZAN KUŞ
Detay 2008-2009 Güz1YAVUZ RAMAZAN KUŞ
Detay 2007-2008 Güz1AYŞE IŞIL GÜLER
Detay 2006-2007 Güz1YAVUZ RAMAZAN KUŞ
Detay 2005-2006 Güz1YAVUZ RAMAZAN KUŞ


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
ISL 121 GENEL MUHASEBE 3 + 1 1 Türkçe 2018-2019 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Dr. Öğr. Üyesi SAMİ EŞMEN sesmen@pau.edu.tr Derslik Belirtilmemiştir. Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç 1. Muhasebe ile ilgili temel kavram ve belgeleri tanıyabilme. 2. Finansal tablolardan bilanço ve gelir tablosu düzenleme ile ilgili temel ilkeleri kavrayabilme. 3. Bilanço ve gelir tablosu hesaplarının işleyişini kavrayarak geçici mizan düzenleyebilme. Dönem sonu işlemleri (Envanter ve Bilanço) dersi ile ihtisas muhasebesi derslerinde başarılı olabilmek için bu dersin önemi vurgulanmalıdır. Bütün işletmeler için muhasebenin ne kadar önemli olduğu ve üst yönetimin muhasebe bilgilerinden ne kadar çok istifade ettiği örneklerle anlatılmalıdır. Öğretimin her aşamasında öğrencilerin derse aktif katılımı sağlanmalıdır. Meslek ahlâkının önemi vurgulanmalıdır. Ünite sonlarında öğrencinin araştırma yapmasına imkân sağlayacak sorular ve ödevler verilerek farklı eğitim seviyesindeki öğrenciler desteklenmelidir.
İçerik Muhasebenin tanımı, fonksiyonları, temel kavramların açıklanması, muhasebede kullanılan defterler ve belgelerin tanıtılması, muhasebe sürecinin işleyişi, hesap planı, aktif ve pasif hesapların işleyişi, gelir tablosu ile maliyet hesaplarının incelenmesi. .
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Muhasebenin tarihi gelişimini ve bir işletmenin ticari hayatındaki önemini açıklanması Hesaplarla ilgili kavramlardan; hesap açma, hesabın kalan vermesi ve hesabın kapanmasının açıklanması
2 Muhasebe kayıt usullerinden tek taraflı ve çift taraflı kayıt usulünü açıklaması ve uygulaması Muhasebede kullanılan defter ve belgelerden belli başlılarının fonksiyonlarının anlatılması
3 Bilanço temel denklemine göre bir bilanço düzenleme örnekleri Hesabın tanımı ve Hesap Planları hakkında bilgi verilmesi
4 Bilançoda yer alan, Dönen varlıklarla ilgili hesapların, özelliklerinin açıklanması ve muhasebe kayıtlarının yapılması.
5 Bilançoda yer alan, Dönen varlıklarla ilgili hesapların, özelliklerinin açıklanması ve muhasebe kayıtlarının yapılması.
6 Bilançoda yer alan, Dönen varlıklarla ilgili hesapların, özelliklerinin açıklanması ve muhasebe kayıtlarının yapılması.
7 Bilançoda yer alan, Duran varlıklarla ilgili hesapların, özelliklerinin açıklanması ve muhasebe kayıtlarının yapılması.
8 Bilançoda yer alan, Duran varlıklarla ilgili hesapların, özelliklerinin açıklanması ve muhasebe kayıtlarının yapılması.
9 Bilançoda yer alan, Kısa vadeli yabancı kaynaklarla ilgili hesapların ve Uzun vadeli yabancı kaynaklarla ilgili hesapların, özelliklerinin açıklanması ve muhasebe kayıtlarının yapılması.
10 Bilançoda yer alan, Kısa vadeli yabancı kaynaklarla ilgili hesapların ve Uzun vadeli yabancı kaynaklarla ilgili hesapların, özelliklerinin açıklanması ve muhasebe kayıtlarının yapılması.
11 Bilançoda yer alan, Öz kaynaklarla ilgili hesapların, özelliklerinin açıklanması ve muhasebe kayıtlarının yapılması.
12 Gelir ve gider hesapları ile maliyet hesaplarının işleyişinin açıklanması Gelir tablosu hesapları ile bilanço hesapları arasındaki farkın açıklanması
13 Brüt satış kârı veya zararının, faaliyet kârı veya zararının, olağan kâr veya zararın, dönem kârı veya zararının ve dönem net kârı veya zararının nasıl oluştuğunun açıklanması Gelir tablosunun brüt satış kârı veya zararı ile ilgili bölümünün düzenlenmesi
14 Genel muhasebe ile ilgili monografiler ve muhasebe kayıtları ile ilgili uygulamalar.
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Genel Muhasebe, İbrahim LAZOL, Ekin Yayınevi. Türkçe
Genel Muhasebe, Mehmet Ali FEYİZ, Ekin YayıneviTürkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları