Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
DIST 103İŞLETME3 + 11. Yarıyıl5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Bu ders öğrenciye işletmenin kurulması ve yönetimi ile ilgili temel kavramları yapma yeterlikleri kazandırmayı amaçlamaktadır.
Ders İçeriği İşletme ve İşlemecilik Kavramları, İşletmelerin Sınıflandırılması, İşletmenin Çevresi, İşletmenin Amaç ve Sorumlulukları, İşletme Kurma Nedenleri, İşletmenin Kuruluş Yeri Ve Seçimi, Kapasite, Planlama Kavramı, Örgütleme, Yöneltme/Yürütme, Koordinasyon (Eşgüdümleme), Denetim, İş Analizi, İnsan Kaynakları Planlaması, İş gören Bulma, İş gören Seçme, Oryantasyon Eğitimi, İş gören Değerleme, Eğitim Yöntemleri, Kariyer Planlaması, İş Değerleme, Ücretlendirme, Üretim Planlaması, Üretim Örgütlemesi, Kapasite ve Stok Planlaması, Hedef Pazarı Belirlemek, Ürün Geliştirme, Fiyatlandırma, Tutundurma Politikaları, Dağıtım Politikaları, Müşteri İlişkileri, Gelir ve Gider Kavramları, Borç – Alacak, İşletme Varlıkları, İşletme Kaynakları.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1İşletmenin özelliklerini sıralar.
2Kuruluş aşamasında karar sürecine katılır.
3Planlama ve örgütleme yapar.
4Yöneltme işini gerçekleştirir ve koordinasyon sağlar.
5Denetim yapar.
6İş analizi yapılmasını sağlar, İnsan kaynaklarını planlar.
7İşgören adayı bulur ve seçer.
8İşe alıştırma eğitimi verir ve İşgörenin performansını değerlendirir.
9İşgörenin eğitim gereksinimini tespit edip eğitimin gerçekleşmesini sağlar.
10Kariyer planlaması, iş değerlemesi ve ücretlendirme yapar.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16PY 17PY 18PY 19PY 20PY 21PY 22PY 23
ÖK 001   5                   
ÖK 002   4                   
ÖK 003   3     4             
ÖK 004  35     3             
ÖK 005   3     3             
ÖK 006  33     3             
ÖK 007   4     3             
ÖK 008  34                   
ÖK 009   3                   
ÖK 010   4     3             
Ara Toplam  938     19             
Katkı00140000020000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14456
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)13339
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11010
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11212
Sunum / Seminer (hazırlık süresi dahil)11313
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






130

5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2019-2020 Güz1ARZU TERZİ
Detay 2019-2020 Güz1ARZU TERZİ


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
DIST 103 İŞLETME 3 + 1 1 Türkçe 2019-2020 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. ARZU TERZİ aterzi@pau.edu.tr BUMYO A0104 BUMYO C0202 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Bu ders öğrenciye işletmenin kurulması ve yönetimi ile ilgili temel kavramları yapma yeterlikleri kazandırmayı amaçlamaktadır.
İçerik İşletme ve İşlemecilik Kavramları, İşletmelerin Sınıflandırılması, İşletmenin Çevresi, İşletmenin Amaç ve Sorumlulukları, İşletme Kurma Nedenleri, İşletmenin Kuruluş Yeri Ve Seçimi, Kapasite, Planlama Kavramı, Örgütleme, Yöneltme/Yürütme, Koordinasyon (Eşgüdümleme), Denetim, İş Analizi, İnsan Kaynakları Planlaması, İş gören Bulma, İş gören Seçme, Oryantasyon Eğitimi, İş gören Değerleme, Eğitim Yöntemleri, Kariyer Planlaması, İş Değerleme, Ücretlendirme, Üretim Planlaması, Üretim Örgütlemesi, Kapasite ve Stok Planlaması, Hedef Pazarı Belirlemek, Ürün Geliştirme, Fiyatlandırma, Tutundurma Politikaları, Dağıtım Politikaları, Müşteri İlişkileri, Gelir ve Gider Kavramları, Borç – Alacak, İşletme Varlıkları, İşletme Kaynakları.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 İşletme Ve İşlemecilik Kavramları
2 İşletmelerin Sınıflandırılması
3 İşletmelerin Sınıflandırılması
4 İşletmelerin Sınıflandırılması
5 İşletmenin Çevresi
6 İşletmenin Çevresi
7 İşletmenin Amaç ve Sorumlulukları
8 Kuruluş Yeri Ve Seçimi
9 Kuruluş Aşamaları
10 Kapasite
11 İşletme Yönetim Fonksiyonları
12 İşletme Yönetim Fonksiyonları
13 Temel İşletme Fonksiyonları
14 Temel İşletme Fonksiyonları
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
İşletmeciliğin Temel Bilgileri - Prf.Dr.Ali AKDEMİRTürkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Ara Sınav40Ara Sınav
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları